Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Turci sú voči utečencom ústretoví

.andrej Bán .časopis .téma

Rozhovor s politickou a právnou analytičkou Kultúrnej univerzity v Istanbule Silviou Tiryaki, pôvodom zo Slovenska, o kurdskej otázke, vzťahoch s EÚ a utečencoch.

čo sú hlavné témy týchto volieb? Je to aj kurdská otázka a ukončenie dvojročného prímeria po útokoch v Ankare?

Nemyslím si, že v nadchádzajúcich voľbách dominuje nejaká konkrétna téma. Je to podmienené aj tým, že politické strany si nemali čas od júna, keď boli riadne voľby, pripraviť predvolebnú kampaň. V dôsledku samovražedných bombových útokov v Ankare bola predvolebná kampaň na nejaký čas aj prerušená. Kurdská otazka bola vždy citlivá. V súčasnosti nie je problémom len to, ze tzv. „2013 kurdsko-turecký mierový proces” neviedol nikam, ale je to aj napätie medzi teroristickou kurdskou organizáciou PKK a kurdskou politickou stranou HDP.

turecké sily útočia na kurdské pozície PYD na severe Sýrie, čím oslabujú Kurdov v ich boji proti Islamskému štátu (ISIS), pričom tí sú spojencami Západu v tejto vojne. Proti komu teda Ankara ako člen NATO bojuje?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite