Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ján a Milan, džentlmeni z Rovinky

.peter Bálik .časopis .kultúra

Ján Kuric sa pri nahrávaní nového albumu skupiny Vidiek vrátil aj tam, kde kedysi začínal. Do kulturáku v Rovinke, kde jeho kapela Ventil RG odohrala svoj prvý koncert.

legendárna skupina Vidiek nedávno nahrala po dlhých rokoch nový album Vidiek s oblohou. Na šiestom albume tejto kapely z Rovinky sa nachádzajú pozoruhodní hostia, no jeden človek tam chýba. Je to Milan Tomčala, niekdajší kapelník Ventilu RG, predchodcu Vidieka, ktorý zomrel predčasne v druhej polovici deväťdesiatych rokov. Aj jemu Vidiek vďačí za svoju dlhú kariéru.

.praženica s punkom
Ján Kuric a Milan Tomčala boli najlepší kamaráti. Susedia na Školskej ulici v Rovinke sa poznali od detstva. Chodili spolu do škôlky, základnej školy, na učňovku, dokonca mali totožné vysvedčenia. O vlastnej skupine snívali už ako deti. V polovici 70. rokov počúvali módny glamrock, hudbu svojich starších bratov, a potom sa zatvárali do letnej kuchyne, kde na gitarách vyrezaných z dreva hrali celé dni sóla z platne Garyho Glittera.

Všetko sa zmenilo, keď na jeseň roku 1977 na viedenskej televízii uvideli koncert skupiny Sex Pistols. Bol to šok. Dovtedy ich štvalo, že každý týždeň museli chodiť k holičovi, ale keď na ORF videli londýnskych punkerov, uvedomili si, že sa pozerajú na seba. „To sme boli my, s tými rúrkovými gaťami, to sme boli my, s ostrihanými strapatým vlasmi, to sme boli my, čo sme mali po otcovi namiesto kabáta vynosené sako. Zrazu sme zistili, že sme generácia, ktorá musí byť iná a bola aj iná,“ spomína 52-ročný Ján Kuric.

Johnny Rotten nebol ich jediným vzorom. Na dedinských tancovačkách zas obdivovali miestnu skupinu Vlada Praženicu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite