Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na návšteve

.marína Gálisová .časopis .fototéma

Prichádzajú k nám ľudia zo sveta, ktorému my Európania nerozumieme a občas sa ho bojíme. Skúsme pre zmenu my prísť za nimi ...

... objektív nás pozýva sledovať chvíle v ľudských obydliach Egypťanov.

Bieke Depoorter je dieťaťom osemdesiatych rokov. Narodila sa v roku 1986 a patrí k najmladším fotografom, akí kedy pracovali v prestížnej agentúre Magnum. Nezdá sa však, že by jej taký skorý úspech zobral ducha nezávislosti. „Je to pozitívna skúsenosť, ale pracovať v Magnume nebol môj cieľ,“ hovorí. Belgická fotografka si vôbec nekladie ciele, kde a na akom poste bude o desať rokov či ešte neskôr. „Tak neplánujem. Chcem iba robiť to, čo robím rada, a robiť to čoraz lepšie.“

Svoju prácu delí na projekty, ktorými mapuje správanie ľudí v rôznych kultúrach. Ale nemapuje ho tak, aby zachytávala rôznosť. „Hľadám skôr podobnosti. Veci, ktoré má človek spoločné s iným človekom, hoci býva na druhom konci sveta,“ vysvetľuje. Fotoaparát je nielen jej pracovný nástroj, ale aj pomocník pri nadväzovaní priateľstiev.

.medzi dňom a nocou
Sériu In Between nafotila v Egypte, kam sa na začiatku vybrala v rámci zadania od nadriadených. Mala zachytiť dianie v krajine, zmietanej politickými aj náboženskými nepokojmi, tá ju však napokon oslovila väčšmi svojou intímnou než verejnou sférou.

„Prvý raz som tam prišla v roku 2011 a rozhodla som sa nafotiť ľudí u nich doma, v ich vlastnom priestore, kam nik iný bežne neprichádza, navyše krátko predtým, ako si ľahnú na nočný odpočinok,“ opisuje vznik série farbistých, ale najmä hlboko pôsobivých obrazov Bieke Depoorter. „In Between, uprostred, je názov, ktorý symbolizuje tú chvíľu medzi nocou a dňom, keď sa ľudia krátko pred odpočinkom už nemusia nijako štylizovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite