Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Každé ráno som v štúdiu a hrám

.peter Bálik .juraj Kušnierik .časopis .kultúra

Najprv hrával na prešovskom sídlisku Nirvanu a metal, neskôr džezrock. Potom sa vydal vlastnou cestou. Dnes hráva so špičkovými hudobníkmi a má kapelu s bubeníkom King Crimson Patom Mastelottom. Gitarista David Kollar.

ty si vždy chcel byť muzikant?
Asi áno. Otec bol muzikant a videl som ho hrávať na pódiu.

.čo hrával otec?
Hral v takej zábavovej kapele. V 90. rokoch aj dobre zarábali, každý víkend hrávali. Sem-tam sme sa na nich išli pozrieť.

.hrali popové hity?
Nie. Bon Jovi, Alice Cooper a také veci.

.čiže tvrdý rock.
Jasné. Môj otec vyzerá ako Santana. Keby ste ho videli, povedali by ste, že je to môj brat. Vyzerá veľmi mlado.

.vraj prvá vec, čo sa ti páčila, bola Nirvana Unplugged.
Vtedy bola taká éra, že okolo nášho bloku všade na ulici hrávali chlapci s gitarami. Kabát a Nirvanu. Tak som šiel za otcom, či mi nezoženie nejakú gitaru. Nielenže zohnal, ale naučil ma aj celý ten unplugged album Nirvany hrať. Ja som potom išiel k tým chlapcom, ktorí vedeli len dve-tri pesničky. Vedel som hrať všetko. Tak sme začali aj džemovať.

.ale vtedy si už trochu vedel hrať na gitare, však?
Áno. Bol som druhák na základnej škole a chodil som na súkromné hodiny akustickej gitary. Otec ma k tomu prinútil. Aj brata. Potom, asi v štvrtom ročníku, som začal hrať hokej. No a potom, keď chlapci začali chodiť von s gitarami, tak ma to chytilo.

.ty si potom hudbu študoval?
Otec mi kúpil elektrickú gitaru, hral som metal, Judas Priest, mali sme revivalové kapelky. Vtedy bolo v Prešove veľa kapiel a vyrástlo v nich veľa muzikantov. Mali sme skúšobňu na Budovateľskej ulici v bývalej škôlke. Vedľa mali skúšobňu IMT Smile, Chiki Liki Tu-A a ďalší. Bol tam jeden veľmi dôležitý človek. Volal sa Ľubo Hanušin a bol riaditeľ kultúrneho centra ABC. Každý rok robil rockovú ligu, kde hrali všetky prešovské kapely. A každý rok robil aj veľký open air koncert na strelnici Marakaňa. Všetci sa sa tam stretávali, poznali sme sa a mali sme chuť hrať. Mali sme koncerty, bol podnik, ktorý sa volal Time, kde boli v kuse džemovačky. Ľubo Hanušin bol zásadnou postavou prešovskej scény.

.zaujímavé je, že tvoja hudba sa vybrala úplne iným smerom ako hudba tvojich vtedajších kolegov. Ako k tomu došlo?
Hral som s miestnymi muzikantmi, ako bol prešovský spevák Andy Belej, chvíľu som hral s Natašou Džunkovou. To boli také komerčné veci a jedného dňa mi bubeník v kapele povedal, že sa mám začať ináč obliekať, že musíme lepšie vyzerať. Tak som sa rozhodol, že to robiť nebudem. Vtedy som sa dozvedel, že v našom kostole hráva každý piatok nejaká kapela. Išiel som sa na nich pozrieť a nahral som s nimi prvé demo.

.kto bol v tej kapele?
Dano Špiner, ktorý hráva s Katkou Koščovou a so Šebanom, Vilo Cicoň, ktorý tiež hrá s Katkou. A bubeník, ktorého prezývali Hujer. (Smiech.) Zaujímalo ma to, čo robil Andrej Šeban. Bol som na jeho koncerte v Košiciach, kde hral s Tónom Kubasákom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite