Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sme na rade

.štefan Hríb .časopis .editorial

Pád komunizmu znamenal pre strednú Európu najmä návrat slobody, a napriek zlyhaniam sme si jej za 25 rokov celkom užili. Ale teraz prichádza naša zodpovednosť za menej slobodný svet.

Na letisku v Newarku som do USA vstúpil cez imigračného úradníka, ktorý vyzeral na Mexičana. Na letiskový vlak ma naviedol Afroameričan, na vlak z New Jersey do centra Manhattanu ma nasmerovala ochotná dievčina zrejme s čínskym pôvodom, k hotelu na priviezol taxikár z Bangladéšu. A tak to bolo celý týždeň – fantastickí thajskí kuchári, zhovorčivý taliansky expert na double espresso, články v miestnych novinách od ruských, nemeckých, brazílskych či tureckých autorov, ale aj streštené telekázne moslimských duchovných hneď vedľa rovnako uleteného evanjelia telepastorov. Sloboda je okrem iného magnet. Lenže v strednej Európe sme tiež už relatívne dlho slobodní a bolo preto len otázkou času, keď začneme byť aj my cieľom ľudí z menej šťastných oblastí.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite