Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Smetiarska revolúcia

.marína Gálisová .časopis .fototéma

Libanon, pred časom oáza relatívnej stability na Blízkom východe, zažíva vlnu protestov. „Smrdíte!“ odkazujú davy politikom. Hrozí Libanonu občianska vojna alebo má šancu zmeniť svoj vývoj k lepšiemu?

Začalo sa to ešte v júli, keď bola odstavená hlavná skládka, kam predtým odvážali odpad z Bejrútu. Zrazu nebolo kam odpratávať smeti a tie doslova zaplavili ulice libanonskej metropoly. V horúčavách to bolo neznesiteľné. V Bejrúte aj v celom Libanone už predtým prakticky denne vypadávala elektrina, zlyhávalo zásobovanie vodou, ľudia sa sťažovali na nekvalitu štátneho zdravotníctva a školstva. Hnev sa vystupňoval a bolo len otázkou času, keď prepukne naplno v podobe pouličných protestov.
Aktivisti začali cez sociálne siete zvolávať demonštrácie. Nežiadali však iba okamžitý odvoz odpadkov z mesta. Tvrdia, že im ide o vyčistenie celej libanonskej politiky. Leitmotívom demonštrácií sa stalo heslo „Smrdíte!“, adresované vláde, poslancom aj prezidentovi ako lakonické, zhnusené zhodnotenie stavu celej krajiny.

.minister nedostal bakšiš
Rozprávam sa so svojou bývalou spolužiačkou a dávnou priateľkou. Táto vysokoškolsky vzdelaná Slovenka je už viac rokov vydatá za muža z Libanonu a pracovala aj žila napríklad v Dubaji, Káhire či Saudskej Arábii. Pre protestujúcich Bejrútčanov má veľké pochopenie a ochotne mi odpovedá na všetky otázky, prosí ma však, aby sme nezverejňovali jej meno. Prečo, to rýchlo pochopím. Libanon je malý a všetko je tam prepojené. Nik nevie, kedy sa mu nejaké vyjadrenie vypomstí, keď bude nabudúce niečo potrebovať, napríklad v oblasti svojho zamestnania.
„V libanonskej politike vládne strašná korupcia,“ počúvam jej vysvetľovanie. „Každý je s každým poprepájaný, politici sú jedna ruka s biznisom. Platí to aj o tej afére s odpadom,“ smutne sa usmeje.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite