Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ground Zero po 14 rokoch

.štefan Hríb .časopis .editorial

Už je tu znovu živo. Dym a trosky vystriedali dva dôstojné pamätníky a život porazil smrť aj všade naokolo. Ale obávam sa, že ako beží liečivý čas, popribolesti zabúdame aj na niečo podstatné.

Keď píšem tieto riadky, periférne počúvam, ako celým dolným Manhattanom znejú jedno po druhom mená obetí z 11. septembra 2001. Ich rodiny a priatelia čítajú už štrnástykrát tri tisícky mien. Trvá to hodiny. Obrovské emócie z prvých rokov už postupne odchádzajú, rodičov a manželov obetí už občas pri čítaní nahrádzajú ich deti, a je to aj viac únavné. Ale začínam si myslieť, že čítanie 3 000 mien tu na Ground Zero bude v budúcich rokoch, paradoxne, užitočné čorazviac.

Pretože ako sa nám emocionálne vzďaľuje peklo z 11. septembra 2001, vzďaľuje sa nám aj rozlišovanie príčin a následkov. Čorazčastejšie čítam a počúvam, ako za dnešnú utečeneckú krízu a vlastne za celé dianie v Iraku, Líbyi či Sýrii môže Západ, špeciálne Amerika.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite