Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krok Angely Merkelovej

.štefan Hríb .časopis .editorial

Politici, ktorí nie sú schopní nadhľadu a vízie, bývajú odmietaní ako prízemní. No aj vizionári to majú ťažké – ako teraz nemecká premiérka. Skláňam pred ňou hlavu.

Angela Merkel oznámila, že Nemecko je pripravené prijať všetkých utečencov z vojnou nivočenej Sýrie, ktorí prejavia záujem. A nielen ich. Reč nie je o stovkách, tisícoch či desiatkach tisícov ľudí. Hovoríme o státisícoch, možno milióne potenciálnych imigrantov!
Týmto rozhodnutím líderka nemeckých kresťanských demokratov riskuje, provokuje, hnevá aj šokuje. Ale súčasne ním urobila niečo, čo Európu vymaňuje z hedonizmu a vracia jej štatút líderskej civilizácie.
Kritika Merkelovej kroku je silná a má podobu technickú aj ideovú. Tá technická upozorňuje, že sa tým obchádzajú platné pravidlá Schengenu, ktoré neumožňujú napríklad Maďarsku len tak pustiť imigrantov cez svoje hranice a územie smerom do Nemecka. Je to pravda. Ale je to technikália, ktorá sa skôr alebo neskôr vyrieši.
Zaujímavejšia je ideová kritika.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite