Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako starí priatelia

.peter Bálik .časopis .kultúra

Minulý týždeň uplynulo 25 rokov od pamätného koncertu The Rolling Stones na pražskom Strahove. Vladimír Hanzel, niekdajší osobný tajomník českého prezidenta, bol pri všetkom podstatnom.

The Tanks Are Rolling out, The Stones Are Rolling In (Tanky sa valia preč, Stones sa valia sem) bol slogan koncertu The Rolling Stones v Prahe, ktorý bol dôkazom toho, že železná opona je definitívne minulosťou. „Na konci turné Steel Wheels sme oslobodili Prahu, alebo nám to aspoň tak pripadalo. Rana Stalinovi do nosa,“ napísal vo svojich pamätiach gitarista Keith Richards. Na tejto udalosti bolo výnimočné aj to, že kapela navštívila Pražský hrad, kam ich osobne pozval vtedajší československý prezident Václav Havel. Formálna návšteva prerástla do vzájomného obdivu. „K prezidentovým povinnostiam patrí prijať hostí v sídle prezidenta. A tiež to bola súčasť novej tváre prezidentského úradu, ktorý Václav Havel budoval,“ spomína na udalosť Vladimír Hanzel, ktorý bol Havlovým osobným tajomníkom od leta 1989 až do roku 2003, ako aj riaditeľom jeho sekretariátu.

.mick alebo Brenda?

Kapela priletela do Prahy o deň skôr, rovno po skončení koncertu v Mníchove. Havel mal už program, tak sa o nich postarala Olga Havlová, ktorá pozvala kapelu do pražskej reštaurácie Na Rybárně, kam so svojím manželom často chodievala. „Olga zavolala aj viacero českých rockových hudobníkov, ktorých si vážila. Jiří Černý tam Richardsovi venoval svoju knihu Hvězdy tehdejších hitparád. Mám podozrenie, že si ju Keith dodnes neprečítal, pretože sa ešte nestihol naučiť po česky,“ spomína Vladimír Hanzel.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite