Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Operátori, manažéri a spol.

.eva Čobejová .časopis .téma

Hľadanie zamestnania dnes môže byť pre našinca, ktorý neovláda angličtinu, celkom náročnou záležitosťou. Z niektorých pojmov môže byť obyčajný slovenský človiečik zmätený.

Hľadanie zamestnania dnes môže byť pre našinca, ktorý neovláda angličtinu, celkom náročnou záležitosťou. Z niektorých pojmov môže byť obyčajný slovenský človiečik zmätený. Tak napríklad musí vedieť, že ak hľadá miesto obyčajného robotníka, musí v inzerátoch (najmä na webe) hľadať aj ponuky pre operátora výroby. Slovo robotník už mnohé firmy zavrhli ako nedôstojné či ponižujúce. Takisto môže byť vydesená žienka, ktorá by rada pracovala ako predavačka, keď jej v ponukách predložia miesta na „manažérku predaja“. Osoba, ktorá by si vedela predstaviť prácu na vrátnici (či modernejšie na recepcii), musí hľadať aj v ponukách pre „front office managerov“. Skladníci sú asistenti logistiky, personalisti sú HR špecialisti, obchodní zástupcovia sú sales representatives, no a potom sú tu ešte všelijaké, nie celkom zrozumiteľné pozície, ako kredit manažér, relationship manažér, lean koordinátor, agentka technickej podpory...
Hra s cudzími slovíčkami je pri hľadaní pracovných síl občas zábavná, občas logická (ak ide o zahraničné firmy) a občas čisto účelová. Pre staršieho človeka asi nie je problémom zamestnať sa ako skladník, účtovník, robotník či vrátnik, pre mladšieho človeka už aj tieto samotné slová – tak obstarožne znejúce – môžu byť psychologickou bariérou.  A tak je tu milosrdná angličtina (francúzština), ktorá z opatrovateliek detí urobí au-pair, z upratovačiek cleanerky, zo sekretárok asistentky, z obchodníkov sales managerov, zo šoféra logistika, z údržbára managera údržby, z účtovníka account assistanta – a zrazu je z obyčajného zamestnania imidžovo znejúci flek, za ktorý sa nemusí hanbiť ani človek mladšieho veku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite