Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď punk hrajú starí otcovia

.peter Bálik .časopis .kultúra

Dadrock je označenie, ktorým si americkí tínedžeri robia srandu z hudby svojich rodičov. No čo sa stane, keď sa nástrojov chytia ich starí rodičia? Nech sa páči, toto je príbeh skupiny The Sonics.

Na nový album Stone Roses sa čakalo päť rokov, na novinku od Guns N Roses 17 rokov, na novú platňu od Dexys Midnight Runners až 27 rokov. To však nie je nič oproti The Sonics. Americká kapela, ktorá predpovedala príchod punku a garážového rocku nahrala album po dlhých 49 rokoch. The Sonics vznikli začiatkom šesťdsiatych rokov v severozápadnom americkom prístavnom meste Tacoma. Základ kapely tvorili bratia Andy a Larry Parypovci, deti poľských imigrantov, saxofonista Rob Lind a klavirista Jerry Roslie. Neskôr sa k nim pridal bubeník Bob Bennett. Keďže kapela nemala speváka, k mikrofónu sa nakoniec postavil Roslie.
Skupina sa pomenovala The Sonics podľa hlučných výbuchov vychádzajúcich z neďalekej vojenskej leteckej základne. Od začiatku boli trochu iní ako mnohé formácie z ich mesta. Aj oni síce vychádzali z rokenrolovej hudby na spôsob Little Richardsa, Chucka Berryho alebo Jerryho Lewisa, no ich zvuk bol oveľa divokejší, než bolo zvykom. Najväčšou zbraňou The Sonics bol Roslie, ktorý spieval tak nahlas, že poslucháč mal pocit, že o chvíľu vybuchne mikrofón. K jeho divokému prejavu sa pridala aj samotná skupina. Je viacero teórií, prečo The Sonics zneli ako zástupcovia punkrocku dávno predtým, než bol tento štýl vôbec založený. Podľa Larryho Parypu to bolo práve pre ich poľskú krv. Keď sa im do žíl dostal alkohol, hrali ako zbláznení. Podľa iných to bolo skôr ozvučením. Bicie sa počas koncertov neozvučovali, a tak bubeník do nich mlátil ako šialenec, aby ho bolo počuť, čo ostatných členov nakoplo do elektrizujúcich výkonov.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite