Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vlasť volá

.jozef Majchrák .časopis .téma

Pochmúrne zábery na mladého muža, lúčiaceho sa so svojou ženou a na autobus smer Dublin. Dramatická hudba, smútok, slzy. A potom strih, ten istý mladík sa s úsmevom vracia z cudziny na rodnú hrudu.

Pochmúrne zábery na mladého muža, lúčiaceho sa so svojou ženou a na autobus smer Dublin. Dramatická hudba, smútok, slzy. A potom strih, ten istý mladík sa s úsmevom vracia z cudziny na rodnú hrudu.
Podmanivý hlas sľubuje, že ho čoskoro budú nasledovať mnohí ďalší. Stačí len vyhrať voľby. Tento emotívny predvolebný spot, dnes už vládnej Občianskej platformy, vystihuje, aká dôležitá je už niekoľko rokov pre našich severných susedov téma odchodu ľudí za prácou.
V roku 2004, keď Poľsko vstúpilo do EÚ, bola v krajine ekonomická stagnácia a takmer 17-percentná nezamestnanosť. Množstvo ľudí sa doslova rozpŕchlo za prácou po celej Európe. Podľa odhadov odišlo z Poľska do konca roku 2006 takmer dva milióny ľudí, pričom najväčšia skupina smerovala do Veľkej Británie. Na Britských ostrovoch tvorili Poliaci v rokoch 2004 až 2006 až 61 percent všetkých žiadateľov o zaradenie do registra zahraničných pracovníkov. Nasledovali Litovci (12 percent) a Slováci (10 percent).

Veľké percento z odchádzajúcich boli mladí, kvalifikovaní ľudia, čo sa o krátky čas začalo negatívne prejavovať. V školách chýbajú učitelia, z poľského Sliezska emigrovalo až 10 percent lekárov a podľa správy poľskej polície z roku 2007 chýba v krajine približne 16-tisíc policajtov. Áno, aj muži zákona odchádzajú a poddimenzovaná britská a írska polícia ich víta s otvorenou náručou. „Moja prvá výplata bola presne taká istá ako v Poľsku, rozdiel je len v mene,“ povedal pre noviny Dziennik bývalý poľský policajt, ktorý je dnes policajtom v Londýne. V poslednom období sa poľské média pýtajú, kto vlastne postaví štadióny pre majstrovstvá Európy v roku 2012.
Návrat Poliakov domov je dnes jednou z priorít premiéra Donalda Tuska. Vláda prisľúbila amnestiu všetkým, ktorí počas pobytu v zahraničí neplatili v Poľsku dane a spustila v Británii masívnu mediálnu kampaň. Stavia na vlastenectvo, teda argument, na ktorý Poliaci tradične počúvajú.
Hoci masový návrat Poliakov domov v najbližšom období nehrozí, čísla sa začínajú zlepšovať. Podľa denníka Gazeta Wyborcza sa v treťom štvrťroku minulého roka zaregistrovalo v Británii najmenej poľských pracovníkov od vstupu krajiny do EÚ. Z výskumu poľského inštitútu IIBR tiež vyplýva, že v roku 2008 plánuje návrat domov 12 percent Poliakov, ktorí pracujú vo Veľkej Británii a Írsku, čo ja dvakrát viac ako minulý rok. Späť chcú najmä tí vzdelanejší, pričom každý štvrtý z potenciálnych navrátilcov plánuje založenie vlastnej firmy.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite