Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Falošne, ale s citom

.peter Bálik .časopis .kultúra

Piešťanské Slniečko je jedna z najlepšie utajených skupín na Slovensku. To preto, že spieva v rodnej piešťančine. Hovoria, že keby sme spievali po slovensky, možno by ich poznali v piatich, a nie iba troch okresoch, no meniť sa rozhodne nebudú.

Nad našimi hlavami sa týči ruina Hradu Beckov, okolo nás sa konajú Beckovské slávnosti. Na veľkom pódiu práve hrá piešťanská kapela Slniečko. Pred rozpáleným slnkom sa ľudia skrývajú pod veľkým stanom, no pred pódiom aj v tej najväčšej páľave stojí dosť fanúšikov, ktorí sú zvedaví na koncert kapely, čo nedávno vydala svoj nový album Falošne, ale s citom. Slnko je neznesiteľné, ale Slniečko hrá výborne.


.darček od Stinga

Popri novom albume sa kapela pýši novým členom – je ním portugalská huslistka Bárbara Barros, ktorá medzi nich prišla pred tromi rokmi. Líder Peter „Punto“ Remiš ju na koncerte predstavil ako dar od Stinga. Ten mu vraj raz zavolal z dovolenky z Portugalska, že či nechce huslistku. Je malá, veľa toho nezje, ani nezaberie veľa miesta. „Povedal som, nech mi ju pošle. Prišiel taký balík, pol metra krát pol metra, z ktorého vyskočilo toto malé čudo. Odvtedy hrá s nami,“ hovorí Remiš pobavenému publiku.

V skutočnosti je Bárbara manželkou ich kamaráta, s ktorým sa zoznámila v Londýne. Dnes žijú v Piešťanoch a majú spolu dve deti. Huslistka sa špecializuje na barokovú hudbu, no hranie so Slniečkom ju očividne veľmi teší. Jej nástroj dáva kapele nový netušený rozmer. Usmieva sa, tancuje s husľami pod bradou, pritom ani veľmi nevie, o čom vlastne Remiš spieva. „Moc sa nepýta, o čom to je. Ju to baví hlavne po muzikantskej stránke. Väčšina repertoáru sa jej páči, ale sú tam isté veci, na ktoré sa nechytá, napríklad blues jej nehovorí vôbec nič. No veď je to Portugalka,“ vysvetľuje harmonikár Michal Urban, zakladajúci člen kapely, s ktorým sedí .týždeň krátko po koncerte v starej reštaurácii pod hradným bralom. O chvíľu nato sa k nám pridá aj Peter „Punto“ Remiš.


.slniečko, hviezdičky...

Piešťanská kapela baví svojimi pesničkami viac ako tridsať rokov. V jej hudbe toho nájdeme veľa – folk, rompop, írsky folklór, balkánske dychovky, odkazy na The Pogues alebo amerického speváka Toma Waitsa. Je známa predovšetkým v piešťanskom regióne, kde pravidelne koncertuje, no zaslúžila by si viac pozornosti. Jej pesničky sú vidieckejšie ako Vidiek, oveľa inteligentnejšie ako Lojzo či Bukasový masív, ku ktorým Slniečko často prirovnávajú. Líder Peter Remiš je niečo ako lokálny trubadúr, ktorý vo svojich textoch opisuje život na dedine rámcovaný krčmou, poľom a kostolom, alkoholom, zábavou a opicou, vernosťou a neverou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite