Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .udalosti

Zemetrasenie a

Zemetrasenie a Buldog
Minister vnútra Kaliňák má za sebou rušný týždeň. Najskôr Hospodárske noviny informovali o jeho rozhodnutí odvolať desať funkcionárov policajného útvaru, ktorý bojuje proti organizovanej kriminalite. Už predtým na vlastnú žiadosť z postu šéfa tohto útvaru odišiel Ján Vaľo, ktorého nahradil Ivan Ševčík. Práve ten mal byť iniciátorom personálnych výmen. „Nový riaditeľ úradu vyhodnotil doterajšie výsledky práce úradu a rozhodol sa pre vybudovanie nového tímu, s ktorým bude pokračovať,“ povedal pre HN hovorca ministra vnútra Erik Tomáš. Kaliňák pri výmenách postupoval podľa paragrafu, ktorý ministrovi vnútra umožňuje odvolanie bez udania dôvodu. Ako opozičný poslanec však svojho predchodcu Vladimír Palka práve za využívanie tohto ustanovenia kritizoval. Na dôvody takéhoto zemetrasenia sa chcú ministra pýtať aj viacerí opoziční poslanci. „Najmä ak minister doteraz tvrdil, že je všetko v poriadku,“ povedal pre HN poslanec za SDKÚ Martin Pado.
O pár dní vyrukoval s obvineniami na adresu vedenia rezortu exminister Vladimír Palko. Podľa neho polícia s vedomím viceprezidenta Michala Kopčíka protiprávne sledovala desiatky mobilných telefónov. O celej veci podľa Palka vie aj Smer a SNS. Denník Sme priniesol informáciu, že odpočúvaní vraj boli politici SNS aj poslanec Smeru Ján Richter. Odpočúvalo sa údajne prostredníctvom nového prístroja Buldog. Kopčík si podľa bývalého ministra začiatkom apríla dal vysvetliť, ako zariadenie funguje, niekoľko dní po tom vraj technik zistil, že sa v ňom nachádza  viac ako 70 čísel mobilných telefónov, ktoré neboli sledované v rámci legálnej akcie. Podľa Palka minister Kaliňák porušil svoje kompetencie, keď podozrenia zo zneužitia zariadenia neposunul inšpekcii, ale celú záležitosť sa rozhodol preveriť sám.  Minister reagoval vyhlásením, že kauza je úplne o niečom inom, ako hovorí Palko, a súvisí so zmenami v polícií. Buldog vraj dokáže zistiť len počet telefónov v jeho okolí, a nie telefónne čísla. Minister tvrdí, že zavádzajúca je aj informácia, že v zariadení sa našlo 75 čísel. Palkovo vystúpenie označil za nebezpečný útok na Michala Kopčíka. Na jeho adresu totiž Palko okrem podozrenia zo zneužitia právomoci povedal, že nepožíva dôveru policajtov a vo funkcii je len preto, že je Kaliňákov kamarát.
.jm

Mikloš prekvapil
Bývalý minister financií Ivan Mikloš prekvapil návrhom na zníženie spotrebnej dane z pohonných látok, ktoré ako minister (keď to navrhoval Fico) odmietal. Miklošov argument? Posilnenie koruny spôsobilo, že dnes platíme pri benzíne na dani o 3,90 koruny za liter benzínu viac než je minimálna sadzba, predpísaná legislatívou EÚ, kým v roku 2003, keď zníženie navrhoval Fico, to bolo iba o 50 halierov. Ficova vláda daň znížiť nechce.
.rži

Hraničné kontroly
Slovensko-rakúska hranica sa od 2. júna na celý zvyšok tohto mesiaca vráti do čias ako pred naším pristúpením k schengenskej dohode. Dôvod? Majstrovstvá Európy vo futbale u našich susedov. Na hraniciach budú obnovené kontroly v snahe „zabrániť príchodu potenciálne nebezpečných fanúšikov“. Zelená je tráva, ale niektorých táto farba zrejme dostatočne neupokojuje.
.rži

Znova orchester
Rozhlasová rada zaviazala riaditeľku SRo M. Zemkovú, aby obnovila pracovné zmluvy prepusteným členom Orchestra Slovenského rozhlasu. Časť členov rady je proti tomuto rozhodnutiu, pretože zasahuje do kompetencií riaditeľky, ktorá je zodpovedná aj za rozpočet rozhlasu. HZDS vyzvalo riaditeľku, aby rešpektovala uznesenie rady. Presne to HZDS, za ktorého panovania vznikla protestná akcia Zachráňme kultúru!
.eč

Sviatkovať!
Novela Zákonníka práce zakazuje otvoriť obchody na Nový rok, počas Veľkonočnej nedele a na Štedrý deň po dvanástej hodine. Výnimku budú mať čerpacie stanice, lekárne, obchody na letiskách či prístavoch a predajne cestovných lístkov a suvenírov. Obchodníci nepredpokladajú výrazný pokles tržieb. Zákaz má vyjsť v ústrety ľuďom, ktorí pre prácu nemôžu byť cez sviatky so svojimi blízkymi.
.tg

Nespokojní
Nespokojní hokejoví fanúšikovia, ktorých už dávnejšie trápi klesajúca úroveň tohto športu doma i na medzinárodnej scéne, prišli po neúspešnom vystúpení reprezentácie na MS 2008 v Kanade s petíciou na odvolanie celého výkonného výboru SZĽH na čele s prezidentom Jurajom Širokým. „Petíciu som spustil ako fanúšik hokeja, nie som za to nikým platený,“ povedal iniciátor akcie Marek Ďula. 
.tg
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite