Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Netreba panikáriť

.tomáš Gális .časopis .týždeň v ekonomike

Ako sú na tom stredoeurópske akciové trhy? Budú ceny akcií naďalej klesať? Ako bezpečne investovať? Odpovedá riaditeľ Varšavskej burzy cenných papierov Ludwik Sobolewski.

Ako sú na tom stredoeurópske akciové trhy? Budú ceny akcií naďalej klesať? Ako bezpečne investovať? Odpovedá riaditeľ Varšavskej burzy cenných papierov Ludwik Sobolewski.


.sú stredoeurópske burzy niečím špecifické?
Všeobecne sa dá povedať, že stredoeurópske burzy neponúkajú niektoré investičné nástroje, ale inak je organizácia obchodovania veľmi podobná ako inde vo svete. Obchodovanie je elektronické, regulácie sú veľmi podobné... Rozdiel je ešte v tom, že naše burzy v porovnaní so Západom nie sú také otvorené vonkajšiemu svetu.

.akým problémom čelia v tomto čase stredoeurópske akciové trhy?
V Európe sú veľké, malé ale aj veľmi malé burzy. Pre investorov aj pre tých, ktorí vydávajú akcie, je podstatná cena obchodovania. Pre malé a veľmi malé burzy môže byť problém, že nemajú dosť objemu na to, aby mohli poskytnúť primerane nižšie ceny pre obchodníkov. Veľké burzy zase, naopak, dokážu lákať investorov z menej efektívnych krajín a búrz, pretože v súčasnosti je prenos kapitálu a prenos obchodovania veľmi jednoduchý.

.aký očakávate ďalší vývoj cien akcií v tomto regióne?
Myslím si, že tento región má veľmi dobré ekonomické vyhliadky. Napríklad Slovensko má veľmi dobrý daňový systém a vysoký rast. V Poľsku bude v tomto roku rásť hrubý domáci produkt približne o 5 percent, čo je stále asi trojnásobok rýchlosti rastu v západnej Európe.  Tento región je ešte stále poddimenzovaný a má sa kam rozvíjať – je to tu veľmi zaujímavé pre množstvo sektorov, napríklad pre developerov. A ľudský, intelektuálny kapitál je tiež silný. Stredná Európa má dobré vyhliadky.


.ako v týchto časoch investovať, aby človek neprerobil?
Je veľmi dôležité diverzifikovať investície. Na varšavskej burze obchodujeme s akciami, s derivátmi, máme aj štruktúrované produkty, čo znamená, že klient investuje do komodít, do zlata, kovov, domácich i zahraničných cenných papierov. Dostupné je teda množstvo produktov, treba si vyberať a rozložiť investície. A druhá vec je, aby investor nestratil trpezlivosť. Trhy sa pohybujú hore-dolu, čo je normálne a nie je žiadna katastrofa, keď trh ide dole. V tom momente je dobrá príležitosť kúpiť cenné papiere. Nanešťastie, ľudia nereagujú týmto spôsobom a keď ceny padajú, majú tendenciu panikáriť.

.existuje niečo ako bezpečné investície?
Nič nie je absolútne bezpečné. Pokiaľ teda neberiete do úvahy nákup štátnych obligácií. Ale aj pri nich sa dá nájsť výnimka – napríklad v Rusku v deväťdesiatych rokoch vláda znížila percentá na svojich kupónoch. To však bola výnimka, väčšinou sú tieto obligácie bezpečné. Vždy si musíte uvedomiť, že finančný trh obsahuje riziko. Ale ak riskujete, dostávate aj príležitosť zarobiť peniaze. Keď nie je risk, nie je ani zisk.

.v súčasnosti sa chystá predaj časti Varšavskej burzy. V akom je to štádiu?
Sme v prvej fáze privatizácie, ku koncu tohto roka by sa malo 48 percent kapitálu predať investorom. Druhá fáza by mala prebehnúť do dvoch až troch rokov.

.už poznáte záujemcov?
Ešte nie.

.pred niekoľkými rokmi sa hovorilo o možnosti vytvoriť spoločnú stredoeurópsku burzu. Bol to dobrý nápad?
Bola to len veľmi všeobecná myšlienka, chýbala akákoľvek konkrétna predstava, ako by to malo reálne vyzerať.

.pomohla poľskému akciovému trhu dôchodková reforma?
Dôchodková reforma bola pre tento trh veľmi dôležitá, pretože v rámci druhého piliera máme dôchodkové fondy, ktoré mohutne investujú do akcií.

.myslíte si, že náš druhý pilier môže pomôcť bratislavskej burze?
Pravdepodobne áno, ale viete, dôchodkové fondy majú na burze dosť špecifickú funkciu – radšej nakupujú, a to, čo nakúpili, potom držia. Vytvárajú obchod, ale nevytvárajú likviditu. Pre burzu je preto dôležité mať rozličné kategórie investorov, pretože ak by sme mali len dôchodkové fondy, nevytvorili by sme dostatočnú „premávku“. Sú veľmi prospešné, pretože keď ceny padajú, oni ako profesionálni investori kupujú. Je to pre nich veľmi atraktívny moment, kým obyčajní ľudia v týchto chvíľach panikária a trh opúšťajú. Čiže sa dá povedať, že dôchodkové fondy plnia stabilizačnú funkciu, ale nerobia veľa transakcií.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite