Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Správa zavraždeného Borisa Nemcova

.štefan Hríb .časopis .editorial

Sú pekné texty, ktoré nemajú väčší dosah, a sú vecné texty, ktoré sa stanú svedectvom doby. Správa Borisa Nemcova je druhý prípad, a preto sme sa ju rozhodli uverejniť.

Putinova propaganda sa už dlho snaží, aby nikto ničomu neveril. Rusko hovorí jedno, Amerika a Európa druhé, a keď si budú ľudia myslieť niečo tretie, Putin má vyhrané. Nebude za jasného agresora, ale len za jedno z možných vysvetlení vojny.
Lenže potom prišla správa, ktorá vznikla v Rusku, písali ju najmä Rusi a je teda autentickým ruským pohľadom na vojnu na Ukrajine. Tým sa celá perspektíva významne posunula – jeden ruský pohľad zrazu stojí proti inému ruskému pohľadu. Navyše, táto mrazivá správa je krytá nielen poctivou prácou mnohých ruských novinárov pri zbieraní informácií, ale najmä vyhasnutým životom Borisa Nemcova. Väčšia garancia neexistuje.
Keď som sa pred mesiacom dozvedel, že v kruhu mojich priateľov vznikol nápad preložiť Nemcovovu správu do slovenčiny, bolo mi jasné, že povinnosťou .týždňa je vydať ju. Na znak úcty k zavraždenému Borisovi Nemcovovi, ale aj ako priestor pre hlas iného, úctyhodného Ruska.
Za veľmi krátky čas sa nám vydanie celej správy podarilo. Nebolo by to možné bez pomoci viacerých ľudí, ďakujem preto Grigorijovi Mesežnikovovi za pomoc pri získaní kontaktov a vybavovaní práva na publikovanie správy, ďakujem Jánovi Štrasserovi za skvelý a veľmi rýchly preklad a ďakujem ľuďom, ktorí finančne podporili vydanie jej slovenskej verzie. Sú to Jozef Hašto, Egon Gál, Peter Zajac, Grigorij Mesežnikov, Boris Strečanský, Juraj Kušnierik, Juraj Mesík a Martin Mojžiš.
Boris Nemcov bol zavraždený, ale jeho správa už umlčaná nebude. Text s názvom Putin. Vojna nie je pekný, je to však svedectvo, ktoré potrebujeme počuť aj na Slovensku.
V mene .týždňa vám želám poučné čítanie tohto špeciálneho vydania.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite