Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pohoda 2015: hrajú jubilanti

.peter Bálik .časopis .kultúra

Einstürzende Neubauten 35, Bez ladu a skladu 30, Para 20, Chiki liki tu-a 20. Na trenčianskej Pohode sa nebude len hrať, ale aj oslavovať.

Niektoré z kapiel, ktoré vystúpia tento rok na Pohode (9. – 11. 7. 2015), oslávia svoje výročia. Štvrtok, teda otvárací deň festivalu, Michal Kaščák koncipoval ako jednu veľkú narodeninovú párty. Jeho Bez ladu a skladu oslávi 30. výročie existencie a spriatelená kapela Para 20. rokov fungovania na slovenskej hudobnej scéne.

.spoločná oslava
Kaščák hovorí, že Bez ladu a skladu hrajú na Pohode každých päť rokov, čím má definitívne vyriešené pokušenie, aby nevystupovali častejšie. „Je to dobré pre nás aj pre festival. Teraz zhodou okolností aj Para oslavuje dvadsať rokov, tak sme sa rozhodli pre narodeninový koncert, ktorý vyvrcholí vystúpením Manu Chao,“ hovorí Michal. Ako bude vyzerať priebeh oslavy, v tom zatiaľ nemá jasno, no je možné, že si kapely navzájom zahrajú pesničky a možno príde aj k spoločnej skladbe na jednom pódiu.
Od skupiny Bez ladu a skladu však nemožno očakávať nové piesne, kapela sa na pódiá vracia v rámci rôznych comebackov a výročí. Ich pohodový set bude zložený z najväčších hitov kapely a tých má dostatok. Pohodové koncerty spriaznených kapiel možno brať aj ako ochutnávku spoločného jesenného turné. „My tie oslavy neberieme nejako vážne, ale teraz to tak pekne sadlo, že sa z toho teším,“ hovorí Michal a dodáva: „Vždy som mal rezervovaný postoj k skupinám, ktoré oslavujú tridsiatku, pripadalo mi to divné. Čo je zaujímavé na tom, že oslavujú nejakí starí chlapíci? No vidíte, a teraz, keď sa to týka nás, tak do toho ideme. Je to dôvod, pri ktorom sa dajú presvedčiť kamaráti, ktorí hudbu už nehrajú, aby ju opäť robili.“

Ani Para nechystá žiadnu veľkú šou, na Pohode sa chce spoľahnúť hlavne na svoje sily. „Rozmýšľali sme nad veľkými vecami. Na Pohode sme hrávali s rôznymi hosťami a trochu sme sa v tom stratili. V niektorých pesničkách nám vypomôže náš starý gitarista Kubica, ale teraz sme sa rozhodli, že to bude hlavne o nás, o našej šestke,“ dodáva basgitarista a textár skupiny Matúš Vallo, podľa ktorého špeciálny program kapela pripraví až na jesenné turné s Bez ladu a skladu, kde by chceli pokrstiť aj svoj prvý výberový album.

V tábore bratislavskej partie sa v poslednom čase udialo niekoľko zmien. V kapele sa už udomácnil harmonikár Tibor, známy od Sendreiovcov. Tento rok sa rozlúčili aj s gitaristom Medveďom. Ten sa rozhodol, že sa bude naplno venovať svojmu projektu Bad Karma Boy, a tak na jeho miesto nastúpil Jozef Rezník, inak frontman kapely Walter Schnitzelsson. „Jožka poznáme už zopár rokov, pomáhal nám napríklad s technikou. Po prvých skúškach sme však zistili, že je dobrý aj po muzikantskej stránke. Spadol nám kameň zo srdca. Dolaďujeme ešte ďalšie veci, vznikajú aj nové pesničky. Po troch rokoch ideme v lete na kapelové sústredenie, takže uvidíme, či sa nám podarí zopár zázrakov a vzniknú aj nejaké nové veci, ale vo všeobecnosti Para prežíva veľmi dobré obdobie,“ teší sa Matúš Vallo.

Para je inventárom Pohody. Prvý koncert tam odohrala už v roku 2000, keď bol festival ešte na trenčianskom výstavisku. So železnou pravidelnosťou sa na festival vracia, doteraz tam vystúpila dvanásťkrát: „Na Pohode sme zažili zopár skvelých, ale aj zlých koncertov napríklad vtedy, keď mal Lasky zlomené rebrá, no minulý rok sme si to na Pohode parádne užili,“ dodáva Matúš.

.dva koncerty za jeden deň
Prešovská skupina Chiki Liki Tu-a tento rok oslavuje dvadsať rokov, súčasťou osláv je aj koncert na Pohode, kam sa vracia po dlhšej odmlke, no tentoraz neplánuje žiadny špeciálny program. Aj samotný setlist pravdepodobne vznikne krátko pred vystúpením. „Dohadujeme sa intuitívne. Na festivale stretneme niekoho, kto je úplne na blato, ten nám povie, zahrajte takú a takú pesničku a my ju zahráme. Vznikajú z toho rôzne srandy,“ smeje sa Martin Višnovský s tým, že základ vystúpenia sa bude točiť okolo známych vecí, doplnených o pesničky z ich nového a hlavne výborného albumu Slzy tvý mámy, Šedivý a spol., ktorý vyšiel na jar tohto roka po deväťročnom čakaní.

Na trenčianskom festivale sa prvýkrát predstavili v roku 1998. „Bolo to začiaktom septembra na štadióne pod Sokolicami. Celý deň pršalo. Celkovo nás tam bolo osemsto,“ spomína basgitarista, ktorý s Chiki Liki Tu-a odohral na trenčianskom festivale celkovo deväť vystúpení. „Najbizarnejšie bolo, keď sme na Pohode mali dva koncerty v jeden deň, jeden poobede a druhý v noci s Projektami. Bol to výborný koncert. Vtedy sme si to neuvedomovali, bolo skoro ráno, mleli sme z posledného, ale že to bolo super, sme pochopili až spätne, keď sme počuli nahrávku,“ dodáva Martin Višňovský.

Tábor jubilantov doplnia aj nemecké industriálne legendy Einstürzende Neubauten, ktoré sa minulý rok vrátili s novým albumom Lament. Kapela Blixu Bargelda oslavuje tento rok 35. výročie existencie, čomu podľa Michala Kaščák prispôsobili aj svoj program. „Viem, ze budú hrať festivalový set, čiže nielen veci z ostatného albumu Lament, ale akési Best of, čo určite súvisí s ich výročím,“ dodáva šéf Pohody.

O týždeň v rubrike Pohoda 2015 predstavíme zaujímavé hudobné spojenia na festivale a o týždeň na to pohodový „islandský deň“.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite