Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neodhadol čas, keď mal odísť

.filip Olšovský .peter Bálik .časopis .téma

Ako prezident Slovenského futbalového zväzu bol na piatkovom hlasovaní v Zürichu osobne prítomný. Napriek tomu, že spoločne s väčšinou európskych delegátov hlasoval za jeho protikandidáta, v rozhovore uznáva Blatterove kvality. Ján Kováčik.

.čo hovoríte na to, že Sepp Blatter napriek znovuzvoleniu do funkcie napokon odstúpil?
Myslím si, že pre svetový futbal je to dobrá správa. Ako som už povedal predtým, napriek všetkému dobrému, čo pre futbal urobil, jeho odchod mal byť oveľa dôstojnejší. Len dúfam, že Európa dokáže do ďalších volieb ponúknuť kvalitného kandidáta.

.nemáte bližšie informácie týkajúce sa jeho odchodu?
Nemám. Myslím si, že tlak naňho bol enormný. Čakal som, že k jeho odchodu nakoniec príde. Nemyslel som si, že to bude rádovo v dňoch alebo týždňoch, ale asi tak do roka. Teda, že sa tento proces nevyhnutne takto skončí, no udial sa prekvapivo rýchlo.

.vráťme sa na začiatok kauzy. Kde vás zastihla správa o stredajšej razii v zürišskom hoteli?
Boli sme ešte v Bratislave, krátko pred odletom do Švajčiarska. Hneď sme, samozrejme, vedeli, že celým kongresom sa bude nieť pachuť spôsobená týmito udalosťami.

.boli ste z nich prekvapený?
O korupcii v spojitosti s FIFA sa hovorí, odkedy som vo funkcii. Prebiehali rôzne vyšetrovania, no nikdy sa nič nedokázalo. Toto bolo prvé konkrétne odhalenie.

.s akým plánom ste vlastne do Zürichu odlietali? Mali ste v pláne hlasovať za Seppa Blattera alebo jeho protikandidáta?
Ešte pred odletom som pripomenul, že pán Blatter nám pred štyrmi rokmi sľúbil, že toto je jeho posledné funkčné obdobie. Ten sľub nedodržal. Pred rokom oznámil, že chce kandidovať opäť a UEFA jednoznačne povedala, že ho podporovať nebude. Aj keď neexistuje žiadna konkrétna dohoda alebo diktát, sám za seba som si nevedel predstaviť, že by som volil pána Blattera.

.aká bola v Zürichu atmosféra pred hlasovaním?
Počas kongresov sú európski delegáti ubytovaní v samostatnom hoteli. S ostatnými členmi sme sa stretli až na druhý deň počas otváracieho ceremoniálu. Bavili sme sa tak najmä v kruhu UEFA – najmä o tom, ako sa v piatok pri hlasovaní zachováme. Je zaužívaný zvyk, že na konfederačný míting prichádza aj kandidát, ktorý sa uchádza o hlasy. Tentoraz pán Blatter na stretnutie UEFA neprišiel. Pôvodne sme mali informáciu, že výkonný výbor sa uzniesol na tom, že európske krajiny budú voľby bojkotovať. Potom však na konfederačnom mítingu vystúpil Blatterov protikandidát princ Ali a prezident UEFA Michel Platini nás požiadal, aby sme volili jeho.

.máte pocit, že bojkot hlasovania by bol lepším riešením?
Myslím si, že áno. Piatkovým hlasovaním sme legitimizovali voľbu pána Blattera. Bojkot by síce nezabránil jeho zvoleniu, no jeho mandát by mal bez účasti Európy určite inú hodnotu.

.čomu pripisujete Blatterovu schopnosť udržať sa pri moci tak dlho?
Osobne som ho zažil pred tromi rokmi v Bratislave. On je neuveriteľný človek. Je nesmierne vitálny a má v sebe niečo, čím si vás dokáže získať. Jeho príhovor pred voľbou by sa mal premietať študentom masmediálnej komunikácie. Presne takto sa to robí. Ak by ste boli trochu labilný, tak vás bez najmenších problémov presvedčí. Na druhej strane, v štruktúrach FIFA sa pohybuje už vyše štyridsať rokov. Robil technického riaditeľa a neskôr generálneho sekretára. Za ten čas stihol spraviť aj nesmierne veľa dobrého. Rozbehol rozvojové programy pre malé krajiny, ktoré úžasne pomohli futbalu. Preto si myslím, že by si zaslúžil odísť za iných podmienok. Neodhadol však čas, keď treba skončiť.

.súčasný obraz FIFA je úplne katastrofálny. Vnímate ho tak aj vy?
Mne je ťažko sa k týmto veciam vyjadrovať. Ja som sa s ničím konkrétnym nestretol. Nikdy ma nikto nechcel uplatiť. No napríklad rozhodnutie o dejisku MS v rokoch 2018 a 2022 bolo prinajmenšom zvláštne. Ešte nikdy predtým sa nestalo, že by sa rozhodlo naraz o dvoch dejiskách Majstrovstiev sveta. Z môjho pohľadu bolo najmä pridelenie MS 2022 Kataru jednoznačne zlou voľbou. Aj v súvislosti s týmto procesom sa o korupcii začalo hovoriť viac.

.myslíte si, že existuje nejaká šanca, že by mohli byť Rusku a Kataru Majstrovstvá odobraté?
Myslím si, že nie. Ten proces je už tak ďaleko, že neviem, čo by sa muselo stať, aby prišlo k nejakému zvratu. V Katare sa bude rozhodovať už len o tom, kedy sa bude hrať – či v lete, alebo v zime. Jedna vec sa však po tomto týždni zmenila. O prideľovaní šampionátov už nebude rozhodovať úzky, dvadsaťtričlenný výkonný výbor, ale celý kongres.

.pri hlasovaní často rozhodujú hlasy takzvaných futbalových „trpaslíkov“ – rozvojových krajín, ktorých hlas si kandidát dokáže ľahko kúpiť pridelením dotácie alebo úplatkom. Nie je problém aj hlasovacom systéme, v ktorom má hlas takejto krajiny rovnakú váhu ako hlas futbalových veľmocí ako Anglicko alebo Nemecko?
Podľa mňa je tento systém demokratický. Ako inak by mal podľa vás vyzerať?

.prispôsobiť napríklad počet hlasov počtu registrovaných hráčov v danej krajine.
Myslím si, že v systéme hlasovania chyba nie je. Každá inštitúcia musí nájsť dostatok sebareflexie vo svojom vnútri, aby sa očistila sama. Nemyslím si, že hlas Lichtenštajnska alebo Slovenska by bol zlý iba preto, že by sme zle hlasovali. Nakoniec, ja som rád, že sme pri hlasovaní boli na tej správnej strane barikády.

.niektoré európske hlasy na piatkovom kongrese volali aj po bojkote najbližších majstrovstiev sveta v Rusku. Bola podľa vás takáto ostrá forma protestu reálna?
Ja si myslím, že také niečo nemalo šancu na úspech. Keby šampionát bojkotovalo pár krajín, tak to nemá efekt. A väčší počet by sa na takom rozhodnutí nezhodol.

.čo bude nasledovať teraz?
Osobne si neviem predstaviť iné riešenie, než nájsť dobrého kandidáta a hľadať možnosti na jeho zvolenie aj v iných konfederáciách. Pred štyrmi rokmi som si myslel, že práve v tomto období skončí Blatter a funkciu po ňom akosi prirodzene prevezme Michel Platini. On sám nám niekoľkokrát povedal, že do súboja proti Blatterovi nepôjde. Teraz sa síce Európa dostala do istej izolácie, no nezostáva nič iné, než hľadať vhodného kandidáta do ďalších volieb. To je podľa mňa jediná prirodzená a možná cesta. Musíme už teraz začať pracovať na tom, aby mal ten kandidát dostatočnú podporu. A ten podľa mňa nevzíde z momentálnej štruktúry FIFA. Ten človek musí prísť z niektorej konfederácie alebo národného zväzu.

Ján Kováčik/
Narodil sa 4. decembra 1962. Je súčasný prezident Slovenského futbalového zväzu. Začínal ako podnikateľ. Bol majiteľom klubu FK Dukla Banská Bystrica. Vo funkcii v roku 2010 nahradil Františka Laurinca. Spoločne s ďalšími slovenskými delegátmi sa zúčastnil aj na ostatnej voľbe prezidenta FIFA, kde hlasoval za Blatterovho protikandidáta

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite