Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Idúc do práce

.štefan Hríb .časopis .editorial

Bývam v centre Bratislavy, kúsok od našej redakcie, kníhkupectva, Hradu, čínskej reštaurácie, vlády aj parlamentu. Je to príjemná štvrť, no už dlhšie mi čosi mrzuté našepkáva.

Keď cestou do práce vyjdem na ulicu, po chvíli míňam bývalý zelovoc. Jeho majiteľ bol veľmi príjemný chlapík, mal rozhľad, vždy mi všeličo prezradil. Pred pár rokmi sa obesil.
Potom je na rade Artforum a moja prvá káva. Milý tím ľudí, púšťajú vždy dobrú hudbu, na oknách pestujú vkusné kvietky a s knihami vždy pomôžu a poradia. Lenže rozhodli sa pre kvalitu, čím sa odsúdili na večné biedenie.
Nasleduje rožný obchodík. Predtým tam bola trafika, teraz je to kvetinárstvo, ale vždy je tam plno pani Zuzy. Energická, vtipná, kritická, pri komentovaní diania vyberá výlučne nevyberaný slovník. Vždy pri nej pookrejem. Je už roky na tom rohu, lebo nechce pasívne nadávať na život. To už radšej denne aktívne nadáva na podmienky pre malých podnikateľov.
Keď idem tou štvrťou, stretávam ľudí. Podnikajú, padajú, znovu vstávajú, starnú, chorľavejú a aj umierajú, ale neustále čosi hľadajú.
Ale povyše Zuzy je celkom iný svet. Hore je parlament. Pamätáte si ešte, ako tam pred časom samotné vtelenie reforiem rozbíjalo koalíciu aj svoju premiérku fešákom Dobroslavom? Tak teraz tam jeho nástupca, kôl v plote Frešo, robí presne to isté. Navrhol z autora falošného alibi urobiť rovno vrchného štátneho kontrolóra. A svätá dvojica Kuffa-Kvasnička pridala pre radosť aktuálnej moci ešte svoju vyvolenú patrónku.
Osobný boj majiteľa zelovocu o prežitie hneď vedľa neosobného únosu štátu. Hrdý pokus kníhkupcov o kvalitu, ručený vlastným životom, kúsok od tupého karierizmu, ručeného daňami nás ostatných. Živelnú snahu dámy o aktívny život napriek osobnému trápeniu rovno vedľa dílerov primitívneho populizmu.
Idúc do práce už dlhšie cítim, že priepasť rastie.

Vážení čitatelia a diváci,
vďaka vám sme obnovili reláciu Pod lampou. A teraz vám s radosťou oznamujem, že vydavateľstvo .týždňa má za sebou prvé nezávislé Pod lampou, odvysielané už aj v televízii. Dohodli sme sa s českou televíziou Noe, ktorá bude za symbolický poplatok (Noe je financovaná iba z darov) vysielať Pod lampou každý štvrtok o 22.00 (a v repríze aj v sobotu na obed a v utorok ráno). Pôjde vždy o to vydanie našej relácie, ktoré sedem dní predtým umiestnime na stránke www.tyzden.com.
Dobrou správou tiež je, že televízia Noe je nielen v ponuke väčšiny českých káblových operátorov, ale aj v mnohých slovenských. Navyše sa snažíme ešte o ďalšie kanály na šírenie relácie, takže v tejto chvíli je možné, že priestor Pod lampou po vynútenom odchode z STV sa paradoxne ešte rozšíri. A podarí sa to dlhodobo, ak tí z vás, ktorí si to môžu čo len trochu dovoliť, prispejú na inak bezplatné sledovanie Pod lampou sumou 4 eurá mesačne priamo pri jej sledovaní na podstránke podlampou.tyzden.sk alebo na portáli ludialudom.sk v okne .týždeň – fond pre kvalitnú žurnalistiku. Prosím vás o to.
Napokon ešte jedna informácia – už v tento pondelok 18. mája o 19.00 hodine bude prvé verejné natáčanie Pod lampou v štúdiu Slovenského národného divadla. Prídu zaujímaví ľudia, ktorí chcú zmeniť a ozdraviť náš hokej. Ste srdečne vítaní.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite