Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Druhá svetová

.štefan Hríb .časopis .editorial

Prvá svetová vojna priniesla mravnú degradáciu Európy a všeobecný nárast štátu. Druhá priniesla krvavý spor s nacizmom, ale aj rozpínanie komunizmu.

Vnútený stereotyp vnímania druhej svetovej vojny spred roka 1989 bol prostý: Zverský nacizmus porazila a svet nezištne oslobodila hrdinská Červená armáda. Na tom som vyrastal, v takom garde sme sa hrali na dvoroch, odchovaní Ozerovovým veľkofilmom Oslobodenie, seriálom 17 zastavení jara aj všetkým, čo nás učili v škole.
Ale ani železná opona celkom neprekryla realitu. Ešte ako dieťa som na rakúskej televízii videl film o vylodení v Normandii a vznikla prvá trhlina. Potom mi ktosi porozprával o pakte nemeckých fašistov s ruskými komunistami z roku 1939 s názvom Molotov-Ribbentrop, ktorým si obe diktatúry rozdelili slobodné Poľsko ešte pred vypuknutím vojny a vďaka ktorému Rusko v roku 1940 vojensky obsadilo Pobaltie. Ešte neskôr som si v samizdate požičanom od kamarátov prečítal o Stalinom schválenom zavraždení dvadsiatich tisícov poľských dôstojníkov v Katyni a tiež o neskoršom hrdinskom boji Varšavy, ktorú však nechala práve Červená armáda vykrvácať. A napokon som videl mapu, podľa ktorej prakticky všetky štáty, ktorými prešla v druhej svetovej vojne Červená armáda, stratili slobodu a stali sa otrokmi Moskvy. Odvtedy nedokážem vysloviť, že Sovietsky zväz niekoho oslobodil.
Je samozrejmé, že Sovietsky zväz sa podstatnou mierou zaslúžil na porážke nacizmu, a to za strašných obetí, ktorým patrí hlboká úcta. Ale Stalin a jeho Červená armáda nikoho neoslobodzovali. Oni len Hitlerovu zverskú diktatúru nahrádzali tou svojou, a to všade, kam dosiahli.
Áno, druhá svetová vojna vznikla ako dôsledok prílišného poníženia Nemecka po tej prvej, a áno, prispeli k nej aj ústupčivé západné demokracie, neschopné a neochotné postaviť sa Hitlerovi na odpor. Ale výrazný podiel na druhej svetovej katastrofe má aj Stalin a jeho expanzívne ciele. Aj preto sa výročie paktu Molotov-Ribbentrop pripomína v Európe ako Deň obetí nacizmu a komunizmu.
V tomto čísle .týždňa venujeme druhej svetovej vojne 50 špeciálnych strán. Je to náš prejav úcty k obetiam, ale aj príspevok k búraniu nepravdivých stereotypov.
Želám vám príjemné čítanie.

PS:
S radosťou oznamujem, že vďaka vašej zbierke sme už s novou technikou úspešne nakrútili prvú nezávislú reláciu Pod lampou s Jiřím Grygarom a Františkom Mikloškom. Odteraz bude každý štvrtok o 16.00 pribúdať na stránke www.tyzden.sk nový diel. Ten nasledujúci bude o druhej svetovej vojne, ten ďalší o korupcii.
Rozhodli sme sa, že všetky nové diely Pod lampou budú na našej stránke bezplatne, aby sa dostali k čo najväčšiemu počtu ľudí. Tých z vás, ktorí si to môžu dovoliť, však prosím o mesačný príspevok 4 eurá, ktorý umožní relácii Pod lampou dlhodobo prežiť. Formulár aj platobnú bránu nájdete pri každom vydaní Pod lampou, a tiež na stránke ludialudom.sk v okne .týždeň – fond pre kvalitnú žurnalistiku.
A napokon ešte jedna dobrá správa. V týchto dňoch finalizujeme dohodu o vysielaní relácie Pod lampou s televíziou, ktorá je dostupná u väčšiny káblových operátorov v Česku aj na Slovensku. Malo by to byť vždy nasledujúci štvrtok po premiére na našej stránke.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite