Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dievča v kapele

.peter Bálik .časopis .kultúra

Tridsať rokov hrala v jednej z najlepších alternatívnych kapiel Sonic Youth, no nevera jej spoluhráča a manžela všetko ukončila. Kim Gordon o tom napísala úspešnú knihu.

„Aké je to, byť dievčaťom v kapele? Príliš tomu nerozumiem,“ pýta sa v jednej pesničke hudobníčka Kim Gordon, donedávna členka legendárnych Sonic Youth. Rozhodla sa, že o tom napíše knihu. O tom ako sa z kalifornskej hipisáčky stala kráľovná punkrockovej hudby v New Yorku 80. a 90. rokov. Jej príbeh Girl In A Band je v hudobných časopisoch jednou z najlepšie hodnotených publikácií minulého roka. Kim Gordon sa narodila v Rochesteri v štáte v New York 28. apríla 1953 do intelektuálnej rodiny univerzitného profesora a matky v domácnosti, ktorá sa vo voľnom čase venovala umeniu. Rodina sa neskôr presťahovala do Kalifornie, kde Kim popri štúdiu na umeleckej škole začala objavovať hudbu. Jej prvým vzorom bola britská speváčka Marrianne Faithfull, no zároveň ju lákal drsnejší rokenrol. „chcela som vyzerať cool, ale byť zároveň ženou,“ povedala magazínu Mojo.
Písala sa druhá polovica šesťdesiatych rokov, kultúra hippies bola vo vrcholnej fáze a Kim chodila na koncerty skupín Grateful Dead, Jefferson Airplane alebo Cream, považovala sa bítničku, fajčila trávu, brala acid, maľovala a počúvala Joni Mitchell.
Veľkú úlohu v jej živote v tom čase zohral jej brat Keller, nádejný umelec, ktorý ju oboznámil s Baudelairom, Sartrom, avantgardným džezom a francúzskou novou vlnou. Bohužiaľ, Keller trpel schizofréniou. Ako Kim píše vo svojich pamätiach, chodil v bielom rúchu s Bibliou v ruke, hovoril nezrozumiteľným jazykom a nechal sa oslovovať ako Oidipus. Istý čas udržiaval kontakty so sektou Charlesa Mansona, zodpovednou za rituálne vraždy z konca šesťdesiatych rokov.  

.punkrocková kráľovná
Po skončení umeleckej školy sa Kim presťahovala do New Yorku, kde sa venovala vizuálnemu umeniu a kurátorstvu. V meste sa práve končila éra punkrocku, ktorú striedala nová vlna. Kým hudba 60. a 70. rokov jej pripadala píliš náročná, nové štýly ju priťahovali svojou priamočiarosťou a ponúkali jej úplnú slobodu.
Po krátkom pôsobení v kapele CKM sa zoznámila so spevákom a gitaristom Thurstonom Moorom, do ktorého sa zamilovala (v roku 1984 sa zobrali) a spolu založili skupinu Sonic Youth. Ich hudba sa odlišovala od vtedajších postpunkových kapiel tým, že ju zahaľovala clona hluku, vychádzajúca zo skreslených gitár, za ktorou sa skrývali zaujímavé piesňové štruktúry. Veľkú úlohu v tomto smerovaní zohrala práve Kim, ktorá kapelu zoznámila s avantgardnou hudbou.  
Na začiatku si toho pre svoje pohlavie veľa odskákala. Nielenže musela prekonať počiatočný odpor fanúšikov voči nej, pretože punkrock bol do veľkej miery výsadou frustrovaných mužov. Kim to zvládla aj preto, že bola trochu staršia než členovia kapely, čím u ostatných vzbudzovala rešpekt. Sonic Youth si dnes bez nej nevieme predstaviť. Minisukňa, make-up, blond vlasy, strieborné glamrockové topánky a obrovská basgitara, zavesená poniže pása, z nej spravili ikonu americkej punkrockovej scény. Keď sa v prvej polovici 90. rokov k slovu dostala generácia rockových feministiek Riot Girrrl, Kim Gordon označovali za jeden z hlavných dôvodov, prečo robia hudbu.
V osemdesiatych rokoch Sonic Youth pomáhali vytvoriť nezávislú scénu, ktorá v nasledujúcom preliala do mainstreamu. Ich vrcholom bol dvojalbum Daydream Nation (1988). K jej veľkým fanúšikom patril napríklad Kurt Cobain, ktorého Sonic Youth zobrali s jeho kapelou Nirvana na turné. Tento okamih je zachytený v dokumente 1991: The Year Punk Broke.

.neverím v lásku
Jej život sa zmenil v roku 1994, keď sa páru narodila dcéra Coco. Rodina sa z rušného New Yorku presťahovala do Northamptonu v štáte Massachusetts. Dvojica fungovala spolu tridsať rokov a pre mnohých fanúšikov bola príkladným párom, ktorý vedel prekonať všetky nástrahy života v kapele, na ktorých stroskotalo nekonečné množstvo muzikantov. Preto, keď v roku 2011 Kim a Thurston vyhlásili, že sa rozchádzajú, mnohým to doslova zlomilo srdce. „Už neverím v lásku,“ napísal jeden zdrvený priaznivec na diskusnom fóre venovanom skupine, ktorá neprežila ich rozchod a po pätnástich radových albumoch (posledným bol The Eternal z roku 2009) sa rozpadla, pretože ich rozchod bol taký ťažký, že obaja nevedeli stáť spolu na tom istom pódiu.
Nakoniec sa ukázalo, že príčinou konca manželstva bola Thurstonova nevera, na ktorú Kim prišla úplnou náhodou, keď v jeho telefóne našla milostné esemsky.  Dvojica sa snažila problém vyriešiť návštevou u psychológa, no keďže Moore nechcel svoj vedľajší pomer ukončiť, Kim požiadala o rozvod.
„Nič nové pod slnkom. Len ďalšie klišé rozpadu dlhotrvajúceho vzťahu. Chlapská kríza stredného veku, iná žena, dvojitý život,“ napísala vo svojej autobiografii Girl In A Band, ktorá vyšla koncom minulého roka. Kimina knižka vznikala aj ako súčasť terapie, no dnes patrí medzi bestsellery. Má svojich odporcov, väčšina z nich tvrdí, že ich nebaví čítať o tom, ako sa niekto rozišiel so svojím starým, no podľa kritikov je pozoruhodným dokumentom, ktorý rámcuje dôležité míľniky punkrockovej hudby v USA, keďže Kim pútavo píše o turné  s Neilom Youngom a Nirvanou, triafa sa do Courtney Love a zároveň opisuje búrlivé časy šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov.
Šesťdesiatjedenročná Kim Gordon je silná žena. Počas rozpadajúceho sa vzťahu zviedla úspešný boj s rakovinou prsníka. Basgitaristka, ktorá v poslednom období prešla na gitaru, ukazuje, že existuje aj život mimo kapely. Minulý rok založila skupinu Body/Head, s ktorou nahrala album Falling Apart a venuje sa umeniu. Popri Sonic Youth viedla módnu značku, točila klipy a zahrala si aj v niekoľkých filmoch.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite