Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hovoriť s biskupom

.štefan Hríb .časopis .editorial

Prechádzkou k Pražskému hradu sa vítam s československými spomienkami, pri arcibiskupskom paláci s Havlovým fotografom Tomki Němcom a vnútri – s biskupom.

Hovoriť s biskupom býva zradné. Je to vysoký úrad a súčasne duchovná inštancia, ku ktorej sa chodí po radu, útechu či na spoveď, a nie na rozhovor. Ten funkčný múr väčšinou zabraňuje dialógu.
Ale Václav Malý je iná káva. Signatár Charty, ochranca nespravodlivo stíhaných, zakázaný kňaz, osobný priateľ Václava Havla, moderátor legendárnej miliónovej demonštrácie na Letnej, ktorá prispela k pádu komunizmu u nás, dnes pražský pomocný biskup, ale stále najmä pokorný a vnímavý človek.
Vo veľkonočnom rozhovore (nájdete ho na stranách 4 až 9) nehovorí Václav Malý nič efektné ani provokatívne. Ale práve v tom miernom tóne je nenahraditeľný – keď niečo povie, nie je to lesklé, ale je to presné.
Hovorili sme o Kristovej slobode, o pápežovi Františkovi, o Putinovom Rusku, o Róbertovi Bezákovi, o všeličom. Aj o pokušeniach pohodlnej hierarchie. Výsledný pocit by som pomenoval vetou: Pravda je jednoduchá, láska je slobodná.
Hovoriť s biskupom môže byť krásne.

PS:
Minulý týždeň bol plný smrti. U nás odišli Peter Pišťanek, Kornel Földvári a Martin Porubjak, vo francúzskych Alpách našlo vinou kopilota nečakanú smrť 150 cestujúcich nemeckých aeroliniek.
Je krátko pred Veľkou nocou, sviatkom smrti, ale aj víťazstva nad ňou. S touto nádejou píšeme o odchodoch, ktoré sa nás dotkli, na stranách 15 až 25 a...

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite