Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo treba

.časopis .lifestyle

TREBA VIDIEŤ: Ako tancuje Hudobník roka 2014
V rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí nám štyrmi Rádiohlavami čerstvo ocenený líder skupiny Fallgrapp Jureš Líška prezradil, že svoj druhý život vedie vo folklórnom súbore Vršatec, kde hrá nielen na viole, ale v niektorých špeciálnych číslach aj tancuje. Vysvetľuje, ako k tomu prišlo: „Postavili nám rumunsko-cigánske tance Mek Jekhvar, a keďže oni boli veľmi dobrí muzikanti aj tanečníci, fungovalo to tak, že vždy jeden muzikant odložil nástroj, začapášoval a vystriedal ho ďalší. Máme to šťastie, že aj my vieme všetci muzikanti tancovať.“ Najbližšie máte možnosť vidieť Jureša hrať spolu s celým Vršatcom v piatok v Novej Dubnici v kine Panorex. Muzika tancovať nebude, ale dá sa to nájsť na internete.  

TREBA SA PRIPRAVIŤ: Na Veľkú noc
Pomaly sa zveľkonočnieva, načim kraslice chystať. Už v pondelok a utorok poobede budú majstri ÚĽUV-u učiť zdobenie kraslíc i medovníkov či pletenie korbáčov a točenie vrbových píšťaliek na Dvore remesiel v Bratislave na Obchodnej, predvádzať sa bude aj v Prednej izbe na Námestí SNP. Vo štvrtok a v piatok bude Veľkonočný jarmok v Trenčíne, v piatok remeselný trh v Starej Turej, v sobotu sa začnú veľkonočné trhy v bratislavskom Starom Meste. Na Kvetnú nedeľu vynesú Morenu a privítajú jar v Trnave aj na Myjave.  Ak vás folklór a jarmočné zábavy príliš neberú, potom vám možno ulahodí sobotný koncert orchestrálneho diela Sedem posledných slov Ježiša Krista na kríži od Franza Josepha Haydna v Kostole sv. Jakuba v Trnave.

TREBA SA NAUČIŤ: Pracovné zošity Huncút
A ešte trochu slovenského folklóru, tentoraz pre mladšie školské deti. ÚĽUV postupne vydáva pracovné zošity Huncút, ktoré hravou formou sprostredkúvajú tradičné slovenské vzory, tvary, materiály a techniky. Na výber sú zošity Na dvore remesiel I, II, III, potom jednotlivé regióny Spiš, Liptov, okolie Bratislavy, Orava, Tekov a Zemplín, Podpoľanie a Horehronie, Šariš a Stredné Považie. V tomto roku sa pripravuje vydanie zošitov mapujúcich Gemer a Malohont, Záhorie a Myjava a Hont. Zošit obsahuje maľovánky, vystrihovačky, doplňovačky, dieťa má možnosť porovnávať a triediť geometrické tvary a zároveň si precvičovať jemnú motoriku. Za 1,50 eura ich kúpite v Prednej izbe na Námestí SNP v Bratislave alebo na www.uluv.sk.

TREBA SLEDOVAŤ: Koncerty Slovenskej filharmónie v mobile
Ak to máte do Slovenskej filharmónie v Bratislave ďaleko a chceli by ste tamojšie koncerty nielen počúvať, ale aj vidieť, a to hocikde, máte už mesiac jedinečnú možnosť prostredníctvom stránky stream.filharmonia.sk všetky prenosy sledovať aj prostredníctvom mobilných zariadení – telefónov a tabletov. Samotné záznamy koncertov nie sú novinkou, na internete sú už sedem rokov, v archíve je ich momentálne okolo 90. Medzi najvzácnejšie patria koncerty Mahlera so šéfdirigentom Emmanuelom Villaumom či Berliozova Fantastická symfónia – záverečný koncert BHS 2014 s dirigentom Pinchasom Steinbergom. Ak tam niektorý z nedávnych  zaujímavých koncertov nenájdete, bude to len preto, že na jeho vytvorenie nedal súhlas autor alebo interpret. Príjemné pozeranie a počúvanie!

TREBA SA POZERAŤ V TELKE:  Islamský mystik ako sudca   
Reprezentatívna prehliadka filmov bývalej juhoslovanskej kinematografie pokračuje na dvojke snímkou Derviš a smrť, filozoficko-náboženským podobenstvom, maskovaným za historickú drámu. Jej hlavný hrdina, derviš Ahmed Nurudin, sa v snahe odhaliť, prečo mu uväznili brata, sám dostáva do konfliktu s mocou a nesie za to následky. Film nakrútil v roku 1974 režisér Zdravko Velimirovič, ktorého hraná filmová tvorba iba predznamenala jeho kariéru dokumentaristu. Podstatnejšie však je, že Derviš a smrť je filmovou adaptáciou i u nás veľmi rešpektovaného rovnomenného románu bosnianskeho spisovateľa Mešu Selimoviča, ktorý v slovenskom preklade Františka Lipku vyšiel prvýkrát ešte pred vznikom tohto filmu – v roku 1971 a naposledy v roku 2011. Sobota, 28. marca, Dvojka, 21.55.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite