Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čínsky darček pre Európu

.melvyn Krauss .časopis .týždeň v ekonomike

Európania sa mýlia, keď sa na Čínu hnevajú, že pevné naviazanie jej meny na americký dolár zvýšilo kurz eura k

Európania sa mýlia, keď sa na Čínu hnevajú, že pevné naviazanie jej meny na americký dolár zvýšilo kurz eura k väčšine mien na zahraničných trhoch. Naviazanie meny by, naopak, mali považovať za drahocenný darček.
 
Európski spotrebitelia v New Yorku a ďalších amerických mestách neviazane utrácajú. Na vlastnej koži totiž zakúšajú vyššiu kúpnu silu eura v zahraničí. Naviazanie čínskej meny zároveň pomohlo urobiť z eura významnú rezervnú menu, ktorá konkuruje doláru. V dôsledku toho prúdia do Európy investície z celého sveta.

.namiesto dolára
Dalo sa predvídať, že naviazanie čínskej meny bude mať práve tento efekt. Prinútilo totiž Čínu zhromaždiť obrovské množstvo dolárov na stabilizáciu vlastnej meny, a znehodnocovanie doláru tak poskytlo euru ďalší impulz. Aby sa totiž Čína a ďalšie krajiny pred poklesom americkej meny ochránili, premieňajú časť svojich nazhromaždených dolárových rezerv na eurá. Medzinárodný menový fond odhaduje, že podiel eura na rezervách v zahraničnej mene sa v treťom štvrťroku roku 2007 zvýšil na 26,4 percenta oproti 25,5 percenta v druhom štvrťroku a 24,4 percenta v treťom štvrťroku roku 2006.
Skutočnosť, že sa euro stáva významnou rezervnou menou, prináša ekonomike eurozóny významné ekonomické výhody. Európania by mali pevne viazanej čínskej mene ďakovať za úlohu, ktorú v tomto procese hrá.
Vzhľadom na rozšírenú ponuku eura je, samozrejme, možné očakávať značné čínske investície v Európe, čo je tiež dobrá vec, najmä keď Čína prinajmenšom v Spojených štátoch ukázala, že dáva prednosť investíciám do finančných inštitúcií rozkolísaných krízou okolo zlých hypoték. Takých inštitúcií má Európa množstvo.
Najväčšou čínskou investíciou v Európe bola až doposiaľ investícia do belgickej finančnej spoločnosti Fortis N.V., v ktorej poisťovňa Ping An nedávno získala podiel vo výške 4,2 percenta, čím sa stala najväčším akcionárom firmy. Čínska rozvojová banka zase investovala do finančnej spoločnosti Barclays. A to je iba začiatok.


.silné euro pomáha
Pevné zviazanie čínskej meny prichádza Európe vhod aj vzhľadom na jej úsilie udržať na uzde infláciu v čase, keď európsku menovú politiku limituje hypotekárna kríza. Experti odhadujú, že pokiaľ ide o boj proti inflácii, má zhodnocovanie eura rovnaké dôsledky ako zvýšenie úrokovej sadzby približne o 35 bázických bodov (0,35 percentuálneho bodu). Silné euro navyše pomohlo izolovať Európu od prudko rastúcich cien ropy a ďalších komodít, ktoré sa na svetových trhoch oceňujú v dolároch.
Veľkou nevýhodou naviazania meny má byť z európskeho hľadiska údajne export. Práve vzhľadom naň sa francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a ďalší vysokopostavení európski činitelia vlani v novembri ponáhľali kritizovať Čínu – a práve vzhľadom na export si mnohí obyčajní Európania stále myslia, že Číňania nehrajú podľa pravidiel.
To je však protekcionistické uvažovanie par excellence. Čo je na exporte také zvláštne? Prečo je dôležitejší než lacný dovoz alebo než výhodné ceny pre európskych zákazníkov v New Yorku? Mala by sa Európa vzdať všetkých výhod spojených s pevne naviazanou menou len preto, že to predraží európsky export? Samozrejme, že nie!

.francúzsky problém
Všimnime si, že to bol francúzsky prezident Sarkozy, a nie nemecká kancelárka Angela Merkelová, kto cestoval do Číny, aby proti zviazaniu tamojšej meny s dolárom protestoval. Nemecký vývoz totiž nie je silným eurom nijako výrazne poškodený – nemecké náklady sú natoľko konkurencieschopné, že vývozcovia veria, že si poradia i s kurzom 1,50 dolára za euro, ba možno aj viac.
O Francúzsku to neplatí – odpoveď je tu však zrejmá: znížte náklady a aj Francúzsko sa potom dokáže vyrovnať so silným eurom.
V konečnom dôsledku je zníženie nákladov tým jediným, čo môžu Európania urobiť, ak si chcú udržať konkurencieschopnosť exportu. Číňania nebudú svoj režim menových kurzov, ku ktorému ich vedú strategické i ekonomické dôvody, meniť len preto, že sú Európania z pevného naviazania ich meny nešťastní.
Čína dala Európanom darček. Mali by zaň byť vďační, a nie ľahkovážne trvať na tom, aby si ho vzali naspäť.

Melvyn Krauss je významným členom Hoover Institute pri Stanford University. Copyright: Project Syndicate, 2008.
www.project-syndicate.org
Preklad Jiří Kobělka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite