Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Medzi slávou, mystikou a depresiou

.peter Bálik .časopis .kultúra

Nový výberový album a koncert venovaný jeho pamiatke nám pripomína, že začiatkom februára by sa český spevák Petr Muk dožil päťdesiatich rokov. Nezmyselná smrť však pred piatimi rokmi navždy ukončila jeho život.

Petr Muk sa narodil 4. februára 1965 v Českom Krumlove. Neskôr sa s rodičmi presťahoval do Českých Budějovíc. Jeho rodina to nemala ľahké. Koncom šesťdesiatych rokov oboch rodičov vyhodili z komunistickej strany, pretože nesúhlasili s vpádom sovietskych vojsk do Československa.
Peter vyštudoval stavebnú priemyslovku, dokonca sa istý čas živil ako mostový technik, no už od svojich dvanástich rokov bol rozhodnutý, že sa stane hudobníkom. Na strednej škole počúval artrock a underground, v Prahe chodil na tajné prednášky Egona Bondyho, čítal filozofiu a bibliu. Ako tínedžer začal hrať na basgitare v punkovej skupine Dural, kde  nakoniec začal aj spievať. Po niekoľkých divokých koncertech eštebáci kapelu zakázali.

.od punku k synťákom
V tom čase sa Mukova pozornosť začala uberať iným smerom. Spolu s kamarátom zo strednej školy Petrom Kučerom sa v polovici 80. rokov zamilovali do nového zvuku, prichádzajúceho z britských ostrovov, postaveného na zvuku čoraz módnejších syntezátorov. Podľa vzoru Depeche Mode spolu s bratmi Vozáryovcami, ktorých Muk poznal ešte zo základnej školy, založili skupinu Oceán. Kapele sa podarilo urobiť povinné prehrávky a popri skladaní vlastných piesní v tom čase investovali veľa energie do výpravnej pódiovej šou.
Koncom osemdesiatych rokov kapela vyhrala prestížnu súťaž talentov Rockfest a po úspechu singla Ráchel získavali more oddaných fanúšikov, vyrastajúcich na synthpopovej hudbe. Jej kvality si všimol aj člen britskej skupiny Erasure Vince Clarke, ktorý pozval Oceán, aby predskakovali na britskom turné. V roku 1990 jej vyšiel debutový album Dávná Zem, o rok neskôr druhý Pyramida snů, obe v slovenskom vydavateľstve Opus, ktoré sa podľa nich vtedy správalo oveľa progresívnejšie ako tie české.
Na vrchole sa však Oceán rozpadol – na konci sa jeho členovia takmer nerozprávali a bratom Vozáryovcom sa ani nepáčili nové Mukove pesničky, ktoré boli podľa nich až príliš komerčné. A tak spevák spolu s Petrom Kučerom založili projekt Shalom, ktorý s debutovým albumom Brány vzkazů nadviazal na predchádzajúce úspechy Oceánu. Medzitým sa v úplnej tichosti oženil, narodili sa mu dve dcéry, no časté odlúčenie, zapríčenené neustálym koncertovaním a nahrávaním, nakoniec viedlo k rozpadu rodiny.
Počas existencie Shalomu spevák, ktorý prešiel štúdium rôznych náboženstiev, rozmýšľal, že prestúpi na judaizmus, no po tom, ako zistil, čo to všetko obnáša, nakoniec túto myšlienku zavrhol. Po rozpade Shalomu v roku 1996 sa vydal na sólovú dráhu, no fanúšikovia jeho prvý sólový album, z ktorého sa vtedy predalo len deväťtisíc kusov, príliš nezobrali. Po veľkých úspechoch s Oceánom to niesol ťažko, no spásu nakoniec našiel v muzikáloch, čo z neho spravilo jednu za najväčších celebrít svojej doby. „Muk vymenil Hospodina za hospodine,“ povedal jeden kamarát, ktorý narážal na jeho premenu z popového mystika na speváka popových šlágrov.
Muk vtedy žil s Michaelou Klimkovou, vokalistkou jeho sprievodnej kapely. Po ostravskom koncerte sa obaja vracali domov do Prahy, keď jeho priateľka nezvládla riadenie a narazili do bilbordu. Auto bolo úplne zošrotované, páru sa nič nestalo, ale stala sa zvláštna vec. Mukovo auto vrazilo do bilbordu, na ktorom bola jeho tvár. Spevák to bral ako znamenie, dokonca rozmýšľal, že prestane spievať, ale nakoniec sa rozhodol pokračovať v kariére.

.príznaky choroby
V rebríčkoch popularity sa umiestňoval na predných miestach, no blízki spolupracovníci si všimli, že sa jeho psychický stav začal zhoršovať. V devätnástich rokoch mu diagnostikovali vážnu chorobu – maniodepresívnu psychózu. Tá sa najprv prejavovala nadmernou pracovitosťou, no spevák čoraz viac prepadal do depresívnych stavov. Po jednej z dlhotrvajúcich depresií ho hospitalizovali na psychiatrii, pretože sa báli, že sa predávkuje liekmi. Muk začal brať svoju chorobu vážne, snažil sa na sebe pracovať, ale nikdy neopustil svoju záľubu v alkohole a ponocovaní, čo sa zákonite prejavovalo aj na jeho labilnej psychike.
V roku 2006 sa druhýkrát oženil s bytovou architektou Evou Hejčíkovu, ešte v tom roku sa páru narodila dcérka Noemi. Spevák v rozhovoroch uvádzal, že prežíva najkrajšie obdobie svojho života. Koncom minulého desaťročia bývalí členovia Oceánu chceli obnoviť kapelu, no Muk bol najprv proti.
Jedným z dôvodov, prečo odmietol ponuku bývalých členov, bol fakt, že v tom čase pracoval na sólovom albume, ktorým chcel osloviť svojich starých priaznivcov. V bludišti dnů kritici nakoniec označili za jeho najlepší sólový album. Spevák sa tejto pochvaly nedožil, zomrel 24. mája 2010, presne v deň oficiálneho vydania albumu. Večer predtým šiel na koncert skupiny Kiss, odkiaľ sa spolu s partiou kamarátov presunul do baru osláviť víťazstvo českých hokejstov na MS. Domov prišiel až nadránom. Manželka Eva si spomína, že si šiel kúpiť do večierky nejaké jedlo. Keď sa zobudila, našla už len jeho bezvládne telo.
Médiá najprv priniesli správu, že spáchal samovraždu, v krvi mu namerali viac ako dve promile alkoholu a našli sa v nej aj stopy po antidepresívach. Po pitve neskôr vyšlo najavo, že spevák zomrel nešťastnou náhodou – zadusením sa vlastnými zvratkami. Česká a slovenská popmusic tak prišla o výnimočného speváka, ktorý prežil svoje najlepšie tvorivé obdobie v skupine Oceán. Keď skupina po jeho smrti obnovila svoju činnosť (na poste speváka ho vymenila speváčka Jitka Charvátová), čakali ju vypredané kluby a sály – odkaz kapely, ktorá v časoch najväčšej slávy pôsobila niekde na pomedzí popu a alternatívy, je stále silný.
Po piatich rokoch sa jeho domovská firma rozhodla vydať trojdiskové CD Peter Muk Platinum Collection, kde jeho najväčšie hity rozdelila podľa troch období jeho kariéry (Oceán, Shalom, sólo). Dňa 22. februára ho pokrstia v pražskej Lucerne, kde jeho pesničky bude spievať plejáda rôznych hostí.     

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite