Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lampu obnovíme spoločne

.štefan Hríb .časopis .editorial

Po mnohých reakciách, otázkach a tiež nepravdivých výrokoch zo strany RTVS považujem za nevyhnutné napísať nasledujúcich pár bodov.

1. Opakované podsúvanie pocitu, že sme okrem zbierky na pokutu za Lampu ku kauze Cervanová chceli, mohli či aspoň plánovali využiť aj krytie od poisťovne, je prvá sprostá lož. Na účet RTVS sme do konca decembra poslali celých 51-tisíc eur, ktoré od žiadnej poisťovne nikdy nedostaneme, nežiadame ani žiadať nebudeme.
2. Počas celého účinkovania tohto vedenia RTVS nebola žiadna odvysielaná Lampa príčinou právnych problémov či dokonca pokút. Tvrdenie, že vyrábame podobné problémy celé dva roky, je druhá sprostá lož.
3. Opakované tvrdenia vedenia RTVS, že oni vlastne chcú pokračovanie Lampy, len by sme mali splniť zopár podmienok, je tretia sprostá lož, ktorej cieľom je zbaviť RTVS zodpovednosti za vlastné rozhodnutie. Po tom, čo sa naše vydavateľstvo v záujme pokračovania Lampy zrieklo súdu s RTVS a zaplatilo jej náhradu škody 50-tisíc eur, vedenie RTVS Lampu zastavilo. Taký podraz som ešte nikdy nezažil. A teraz dáva tá istá RTVS podmienku, aby som podpísal dalších 150-tisíc bez možnosti súdu? Václav Mika navyše vie, že tie peniaze nemáme. Napriek tomu je dokonca aj proti tomu, aby sme ich získavali zbierkou. A ešte pridáva podmienku, aby sme RTVS postúpili formát a značku, ktoré vlastníme a k tomu si pýta ešte naše ospravedlnenie. Zdá sa toto niekomu ako záujem o pokračovanie Lampy v RTVS?
4. Z toho všetkého je jasné, že vedenie Lampu v RTVS zabilo. A aby nevznikli pochybnosti, dodávam, že pre nekorektný postup Václava Miku a Tibora Búzu voči nám už Lampu v RTVS pod ich vedením ani v budúcnosti robiť nebudeme.
5. Ďakujeme všetkým už takmer 500 signatárom otvoreného listu riaditeľovi RTVS za podporu. Václav Mika ich porovnal s divákmi Pošty pre teba, čím sa sám zaradil. List, podpísaný ľuďmi ako Anton Srholec, Jozef Hašto, Fero Fenič, Peter Zajac, Richard Stanke, Dušan Dušek, Juraj Kemka, Tomáš Janovic, František Mikloško, Jana Štúrová, Fedor a Egon Gál, Karel Steigerwald, Václav Trojan či Vladimír Just, ale aj veľké množstvo podporných reakcií a fantastická pomoc v zbierke sú pre nás záväzkom. V týchto dňoch a týždňoch preto hľadáme spôsob, ako a kde v Lampe pokračovať. Prostriedky z nášho Fondu pre kvalitnú žurnalistiku (číslo účtu 2949 459 570/1100, alebo darovací portál www.tyzden.sk/fond) chceme použiť aj na technické vybavenie Lampy tak, aby sme ju mohli nakrúcať kdekoľvek na Slovensku. Ak máte nápad, možnosti alebo chuť s Lampou pomôcť, ozvite sa. Ak týmto spôsobom obnovíme Lampu, bude to odteraz spoločné dielo jej divákov, tvorcov a .týždňa.
To, čo sme v posledných dvoch týždňoch zažili, bolo škaredé. Ale už začíname vidieť, že Lampu ani tento podraz nezničí.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite