Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Divadlo jedného riaditeľa

.štefan Hríb .časopis .editorial

Rozhovor, ktorý sme spolu s Máriom Homolkom absolvovali s vedením RTVS, si zapamätám do konca života. Malo vraj ísť o pokračovanie Lampy, ale nešlo.

Veľa teraz chodím do divadla. To, čo posledné dva roky robia v Národnom, je magnetizujúce a inšpiratívne. Naposledy ma prekvapili Bál, Bohyne a aj Pani Bovary s hereckým koncertom Táne Pauhofovej. Netušil som ale, že niečo podobne silné sa dá zažiť aj v nudnej budove RTVS.
To štvrtkové stretnutie malo byť o podmienkach, za akých bude Lampa pokračovať. Ale od začiatku to bola iba fraška o hľadaní cestičiek, ako nás oklamať, dobehnúť, uraziť, vyprovokovať a nakoniec aj tak zrušiť.
Václav Mika bol pritom ako vždy upravený, mal vonkajší štýl a lesk. Ale z úst, mimiky a listín sa na nás rinulo vopred pripravené svinstvo. Podrobnosti z tejto divadelnej schôdzky píše Mário na nasledujúcej strane, ja k nej poviem iba jedno: Nič zákernejšie som za posledných dvadsaťpäť rokov nezažil. Ani od trápneho Hrehu.
Pokutu sme vďaka ľuďom krvavo zaplatili, no Lampa je aj tak v RTVS zrušená. Čo teraz?
Hneď, ako sme z tej budovy vyšli, vedeli sme spolu s Máriom, že s Lampou musíme práve kvôli tej solidarite a pomoci množstva ľudí pokračovať. Nevieme ešte, či to bude na Slovensku, v Česku, v inej televízii, v divadle, alebo iba na webe. Vieme len, že neskončíme.
Za štúdiom v Mlynskej doline mi je ľuto. Veľmi ľúto. Zažili sme tam silné chvíle, prekvapujúce slová i premýšľavé ticho. Ale zažili sme najmä hostí, ktorí robia tento svet lepším. Preto je to teraz tak, ako keby mi odtrhlo kus duše. Ale nie je to prvýkrát, takže už viem, že duša vie dorásť.
Chcem sa na tomto mieste poďakovať všetkým ľuďom z RTVS, ktorí s nami za tie roky spolupracovali. A ďakujem aj Václavovi Mikovi za viac ako dva roky priestoru.
Pred Lampou je teraz neznámo. Ale už sme vykročili.

Vážení darcovia,
S pocitom veľkej zodpovednosti oznamujem, že vaše príspevky na likvidačnú súdnu pokutu za Lampu o kauze Cervanová práve presiahli 50-tisíc eur. Napriek podrazu zo strany Václava Miku, ktorým bola Lampa v RTVS aj po zaplatení celej sumy zrušená, ste svojím príspevkom rozhodujúcim spôsobom pomohli nášmu vydavateľstvu prežiť. Zoznam nových darcov uverejňujeme na strane 29.
Náš fond pre kvalitnú žurnalistiku všetky vaše príspevky riadne eviduje a použije ich výlučne na súdne pokuty, kvalitné reportáže a investigatívu. Mimochodom, v týchto dňoch sme dostali do redakcie uznesenie súdu, podľa ktorého od nás Milan Kňažko za dva blogy o ňom pred komunálnymi voľbami žiada 100-tisíc eur a RTVS sa práve teraz účelovo zastrája ďalšími 150-tisícami.
Ďakujem, že s nami v týchto ťažkých časoch držíte. PS: V tomto čísle prinášame prvý zo série textov o kvalite a problémoch slovenského pôrodníctva. S Veronikou Pizano a ďalšími autorkami tak otvárame mimoriadne dôležitú tému, ktorej sa budeme počas roka systematicky venovať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite