Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Paríž a my

.štefan Hríb .časopis .editorial

Hromadná vražda v parížskej redakcii satirického Charlie Hebdo vyvolala zhrozenie, smútok, solidaritu, ale aj pár naozaj ťažkých otázok. Vo mne zostali dve.

Nemyslím si, že islam je náboženstvo smrti. Vyznáva síce aj hodnoty, ktoré sú cennejšie než život, ale to platí o takmer každom presvedčení (vrátane kresťanského), ktoré za niečo stojí. Dokonca to platí aj o sekulárnom humanizme. Kde by sme dnes boli ako západná civilizácia bez schopnosti obetovať sa za svoje deti, slobodu či česť?
Prvá ťažká otázka smerom k islamu je iná: prečo sa jeho fanatické výhonky a vražedné odnože, ktoré zamenili vlastnú schopnosť obety s neľudským obetovaním iných, nevinných ľudí, nestretávajú s razantným odmietnutím celosvetového islamského duchovenstva? Prečo nepríde fatwa na vrahov, ale na Rushdieho? A prečo po zbabelej vražde v Paríži znovu tancovala nejedna ulica, rádio či noviny v islamskom svete? Inými slovami, nakoľko sme my, ľudia Západu, považovaní za bezcenných neveriacich psov len islamskými extrémistami, a nakoľko je to presvedčenie samotného jadra islamu?
Druhá ťažká otázka sa týka nás samotných. Teraz nie je správna chvíľa rozoberať naše pubertálne vtipy z posvätného a ľahkovážne urážanie najhlbších vier iných vrátane moslimov. To je iná, dôležitá diskusia, ale na neskôr. Teraz je chvíľa, keď sme na strane zavraždených ľudí z Charlie Hebdo práve preto, že sme sa naučili vážiť si životy iných.
Už dlhšie je však správna chvíľa pýtať sa, čo je Západ. Vie ešte táto civilizácia trvať na svojich hodnotách? Ktoré sú to? Sme ich ochotní a schopní brániť? A bude to vôbec možné v situácii, keď nechceme, no už ani nevieme prežiť bez nových a nových prisťahovalcov?
Ani na prvý, ani na druhý okruh otázok neviem a dnes ani nechcem odpovedať. Teraz som Charlie.
Ale už zajtra to bude povinnosť – aj voči zavraždeným karikaturistom z Paríža.

Vážení čitatelia,
s veľkou vďačnosťou pokračujem v oznamoch o vašej pomoci. V zbierke na 50-tisícovú pokutu za Lampu ku kauze Cervanová ste poslali na náš Fond pre kvalitnú žurnalistiku (číslo účtu 2949 459 570/1100) už takmer celú sumu. Je takmer isté, že v budúcom vydaní .týždňa tu budem môcť napísať, že zbierka na pokutu bola stopercentne úspešná.
Som na vás hrdý a ďakujem vám.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite