Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako zaplatiť pokutu 50-tisíc

.štefan Hríb .časopis .editorial

V týchto dňoch sa rozhodlo, že vydavateľstvo .týždňa musí zaplatiť pokutu 50-tisíc eur za Lampu o kauze Cervanová. Je to jedna z najväčších pokút v histórii našej žurnalistiky.

Likvidačná pokuta bola udelená presne tomu dielu Lampy, ktorý získal Novinársku cenu za najlepšiu televíznu diskusiu roka 2011 (v porote sedel okrem iných aj Václav Moravec). Podľa Licenčnej rady a následne súdov si však namiesto ceny zaslúžime astronomickú pokutu, pretože v diskusii boli len odsúdení Nitrania a ľudia, ktorí potvrdzovali ich nevinu, ale nebola v nej zastúpená druhá strana sporu, teda vyšetrovatelia, prokurátori a sudcovia. Licenčná rada ani súdy vôbec nebrali do úvahy, že sme druhú stranu riadne a opakovane pozvali, a jej neprítomnosť bola teda daná výlučne tým, že všetci jej reprezentanti účasť odmietli.
Keďže išlo o program vo vysielaní RTVS, tá už dávnejšie celú sumu podľa zákona povinne zaplatila. Neskôr sa RTVS obrátila na naše vydavateľstvo s požiadavkou, aby sme celú sumu zaplatili na jej účet, pretože príčinou škody sme my.
Tak vznikol spor.
My sme presvedčení, že sme pri príprave programu neporušili nič z vtedajšej zmluvy s RTVS, pričom vtedajšie vedenie televízie bolo o zostave hostí aj o odmietnutí časti pozvaných opakovane informované a napriek tomu súhlasilo s odvysielaním diskusie. Nové vedenie RTVS je zasa presvedčené, že je povinné od nás túto škodu vymáhať.
Boli teda iba dve možnosti.
1. Pokutu 50-tisíc eur nezaplatiť a začať sa o ňu s RTVS súdiť. Ale v tom prípade by bolo až do rozhodnutia súdu vysielanie Lampy zastavené (dostali sme informáciu, že taká je zvyklosť RTVS v prípade súdenia sa s tvorcami programu). Toto by mohlo trvať niekoľko rokov s neistým výsledkom, ktorý je daný povahou nášho súdnictva a najmä povahou kauzy Cervanová, ktorá sa sudcov priamo týka.
2. 50-tisíc eur zaplatiť aj napriek nášmu presvedčeniu, že sme nič neporušili, a vytvoriť si tak možnosť pokračovať s Lampou.
Päťdesiattisíc eur je pre .týždeň v dnešnej situácii na trhu s inzerciou ťaživá pokuta. Už 10 rokov, ale najmä od vypuknutia krízy v roku 2008 žijeme vo veľmi skromných podmienkach, neustále znižujeme náklady a už druhý rok máme v banke založený aj jeden z našich súkromných bytov. Bolo to preto veľmi ťažké rozhodovanie.
Napokon sme sa rozhodli, že pokutu zaplatíme, aby sme zachránili Lampu ako veľmi cenný priestor verejného diškurzu.
Teraz musíme nájsť zdroje. Ak by ste nám v tejto ťažkej situácii chceli pomôcť ako súkromná osoba alebo firma, budeme vám naozaj veľmi vďační. Existujú tri efektívne cesty pomoci.
Predplatiť si .týždeň v našej prebiehajúcej akcii.
Prispieť do nášho občianskeho združenia .týždeň – fond pre kvalitnú žurnalistiku. Všetky zdroje tohto fondu použijeme na rozšírenú investigatívu, kvalitné reportáže a riešenie súdnych sporov. Číslo účtu tohto fondu je: 2949 459 570/1100.
Kúpiť si naše nové knihy: Tri hlavy draka od Martina Mojžiša, Ženie ma zlé svedomie od Vlada Krčméryho alebo Môj bláznivý život.
Prosím vás, ak je to len trochu možné, o pomoc.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite