Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Možno je to pomsta

.eva Čobejová .časopis .téma

Pre predražené piešťanské cétéčko padla ministerka zdravotníctva, podpredsedníčka parlamentu, odstúpil šéf národnej rady, ale v samotnej nemocnici, kde sa to udialo, sa veľa nezmenilo. Hovoríme s človekom, ktorý to celé spustil. Alan Suchánek.

.aká bola vaša ambícia, keď ste pred dvoma rokmi začali upozorňovať, že v piešťanskej nemocnici sa dejú čudné veci?
Nastolenie práva a spravodlivosti. Tu na našom malom priestore.

.chceli ste ušetriť peniaze pre nemocnicu?
To nebola prvá vec. Po zmene vlády v roku 2012 bola vymenovaná nová správna rada nemocnice. Jej prvý krok bolo zrušenie nákupu CT prístroja, ktorý už bol vysúťažený. Ten nákup sa dal zrušiť ľahko – nadpolovičnou väčšinou hlasov. Druhým krokom bola zmena štatútu nemocnice, ktorú ministerstvo dovolilo.

.prečo bolo nutné meniť štatút?
To sme najprv nevedeli ani my. Tušili sme, že sa niečo chystá, tak sme napísali pani ministerke, aby na to dohliadla. Hneď na ďalšej správnej rade prišiel návrh od doktora Straku (raper Ego – poznámka redakcie), člena správnej rady, aby sa zmenil počet členov správnej rady. Troma hlasmi návrh prešiel. Miesto piatich je teraz v rade šesť členov, pričom ministerstvo deleguje štyroch.

.takže zástupcovia ministerstva si môžu odhlasovať všetko.
Toho sme sa obávali. Znova sme písali na ministerstvo, že sa tým porušil zákon o neziskovkách a zakladacia listina našej nemocnice. A je to aj proti logike, lebo pri päťčlennej správnej rade bol v závažných otázkach – ktoré vyžadovali dvojtretinovú väčšinu – nutný konsenzus.

.teda aby súhlasil aspoň jeden z dvoch členov správnej rady, ktorí zastupujú zamestnancov nemocnice.
Áno, no pri šesťčlennej správnej rade im stačili štyri hlasy tých, ktorých nominovalo ministerstvo. A keď si to odhlasovali, mohli odvolať riaditeľa a dosadiť novú riaditeľku. S tým sme nesúhlasili.

.prečo?
Riaditeľ tu síce nebol dlho, ale mal víziu aj schopnosť napĺňať ju. Mali sme dlhy, hrozili exekúcie, ale on sa dokázal s veriteľmi dohodnúť. V správnej rade bola vtedy pani poslankyňa Cibulková (SDKU) a dve panie z ministerstva, ktoré nám vedeli dobre poradiť. V roku 2012 sme nemali už ani žiadnu podlžnosť voči štátu, voči Sociálnej poisťovni.

.pán Mamrilla mal teda vašu dôveru?
Áno, začalo sa tu ekonomicky myslieť a malo to hlavu a pätu. Argumentovali sme preto na správnej rade, že ekonomické ukazovatele nemocnice sú najlepšie od jej vzniku, aby neodvolávali riaditeľa. Ale im už išlo len o to, aby sa zrušil nákup CT prístroja a odvolal riaditeľ.

.aký bol oficiálny dôvod na zrušenie nákupu CT prístroja?
Že je príliš výkonný a príliš drahý. Že kúpime menej výkonný, lacnejší a zaplatí sa z eurofondov. A že to bude za tri mesiace, napokon to trvalo skoro dva roky.

.a cena bola pre vás zrejme šokujúca.
Prvé CT bolo vysúťažené za 1 016 000 eur. Splátka mala byť 15-tisíc eur mesačne. To CT malo byť veľmi výkonné a veľmi dobré, takže bol predpoklad, že sem budú chodiť na špeciálne vyšetrenia aj ľudia zo širokého okolia a výkony na CT by nám boli zarobili na tie splátky. Pri tom novom CT za 1 600 000 eur by bola mesačná splátka už vyše 34 000 eur. Pýtal som sa riaditeľky, či to CT dokáže vyrobiť toľko eur mesačne. Odpoveď bola: Nie. Tak som sa opýtal, z čoho to chceme splácať, veď už teraz dlhujeme Sociálnej poisťovni 500-tisíc eur a máme aj ďalších veriteľov. A berieme si ďalší záväzok takmer 35-tisíc eur mesačne, ktorý nedokážeme splácať.

.čo ste písali na ministerstvo?
Že bol flagrantne porušený zákon aj zakladacia listina nemocnice. A dali sme to na vedomie aj premiérovi a primátorovi. Dostali sme odpoveď od vedúceho služobného úradu ministerstva, od pána Martina Senčáka. Napísal, že keď sa členovia správnej rady nebudú vedieť dohodnúť, a bude medzi nimi pretrvávať rivalita a konfrontácia, tak nebude opodstatnené ďalšie fungovanie nemocnice.

.čiže vyhrážka.
Áno, veď nemocnica je druhý najväčší zamestnávateľ v meste. Máme vyše 400 zamestnancov. Napísali sme list na Generálnu prokuratúru, kde sme vysvetlili, ako bol porušený zákon. Napísali nám, že sa tým nebudú zaoberať. Boli sme bezradní, ale bola tu ešte jedna možnosť – bývalý riaditeľ zažaloval nemocnicu za neplatné rozviazanie pracovného pomeru. Pretože správna rada, ktorá ho odvolala, bola kreovaná v rozpore so zákonom.

.tento súd už prebehol, dokonca aj s odvolacím konaním, a skončil sa v prospech pána riaditeľa Mamrillu.
Áno, súd skonštatoval, že jeho odvolanie bolo v rozpore so zákonom. Nemocnica už pánu Mamrillovi zaplatila ušlú mzdu aj súdne trovy, cca 30-tisíc eur. Túto škodu spôsobilo nemocnici ministerstvo svojím konaním.

.ani toto rozhodnutie súdu neovplyvnilo zloženie novej správnej rady?
Nie, aj nový pán minister nám poslal za ministerstvo štyroch ľudí do novej správnej rady. Myslel som si, že po takom šume, ktorý okolo toho bol, už pán minister bude konať v súlade so zákonom. Vzniesol som námietku a poprosil novú predsedníčku správnej rady, aby o tom informovala ministra. Povedala mi, že ona nemôže ísť za ministrom, ale iba za svojím nadriadeným.

.a tým je?
Pán Senčák.

.správna rada so svojimi štyrmi hlasmi stále drží riaditeľku Domčekovú vo funkcii. Padol návrh na jej odvolanie na správnej rade?
Nie, lebo my sme to ani neiniciovali, keďže oni sú štyria a my dvaja. Navyše nás noví členovia správnej rady informovali, že sa prišli najprv iba oboznámiť so situáciou. Upozornil som ich, že pani riaditeľka nie je vo svojej funkcii legitímne. Doteraz tu všetci riaditelia boli buď poverení, ale najviac na pol roka, alebo prešli výberovým konaním. Pani riaditeľka bola pred dvoma rokmi menovaná a žiadnym výberovým konaním neprešla. Podľa môjho názoru je to v rozpore so zákonom, a navyše správna rada, ktorá ju menovala, bola nezákonne kreovaná.

.v nemocnici sa teraz podpisuje petícia na odvolanie riaditeľky?
Áno, žije tým predsa celé Slovensko, tak sa to znova preberalo aj u nás, ľudia sú nespokojní, najmä v súvislosti s tou cenou za CT. Predstavte si, že sú tu sestry, ktoré majú odpracované 160-180 hodín nadčasov, lebo máme nedostatok sestier.

.koľko zarábajú vaše sestry?
Okolo päťsto eur plus nejaké príplatky. Mnohé sú samoživiteľky, majú deti.

.predražené nákupy sa diali aj inde. Ale vy ste to zverejnili a dali pod to svoje meno, svoju tvár. Prečo sa to neudialo inde?
My sme to mali ľahšie. Naša nemocnica je špecifická, lebo sme nezisková organizácia, kde jeden zo zriaďovateľov je ministerstvo a druhým bývalá nemocnica. My s pani Kovačičovou sme boli do správnej rady delegovaní za zamestnancov. Ja som bol zvolený za lekárov a kolegyňa za stredný zdravotnícky personál. To je dôvera, ktorú sme nechceli sklamať. Okrem toho, boli sme pri zdroji informácií a mali sme niesť spoluzodpovednosť za niečo, s čím sme nesúhlasili. Ako by som sa mohol pozrieť svojim kolegom do očí? A verili by mi, že som to robil len tak?

.boli by ste podozrivý z korupcie?
Áno.

.vďaka vašej vytrvalosti padli po dvoch rokoch v priebehu dvoch týždňov ministerka zdravotníctva, podpredsedníčka parlamentu a predseda parlamentu. Ale pán Senčák je na svojom mieste aj riaditeľka vo vašej nemocnici je stále tá istá. Ako sa vám tu teraz žije?
Nie je to celkom jednoduché. Cítime, že väčšina ľudí stojí za nami. Pani riaditeľka však podala proti mne a bývalému riaditeľovi Mamrillovi trestné oznámenie. Okrem toho napísala list, v ktorom obviňuje mňa a pána Mamrillu z manipulovania s verejným obstarávaním CT v roku 2012. List rozdala primárom, aby ho prečítali na svojich oddeleniach všetkým pracovníkom. Takže si to vypočuli všetci zamestnanci nemocnice.

.snaží sa vám takto pomstiť?
Možno. No určite sa snaží odvrátiť pozornosť od svojho nelegitímneho postavenia a od svojej zodpovednosti za to, čo sa deje.

.ak by nešlo o pomstu, prečo by to dala čítať všetkým zamestnancom? Veď kým súd vo veci nerozhodne, tak ste nevinný.
Áno, snaží sa vyvolať podozrenie, že som s niečím manipuloval. Je to účelové, pretože sa to týka verejného obstarávania, ktoré prebehlo koncom apríla v roku 2012. O výsledkoch vtedy riaditeľ nemocnice informoval vedúceho služobného úradu ministerstva zdravotníctva, a ten vydal povolenie na nákup. Čiže ministerstvo celý postup už pred dvoma rokmi odsúhlasilo. (Poznámka redakcie: ministerka Zvolenská bola v úrade od 3. apríla 2012.)

.a o čo tam išlo?
O nákup toho prvého CT, ktorý bol nakoniec zrušený. Bola menovaná trojčlenná komisia ako poradný orgán riaditeľa a ja som bol jeden z členov. My sme otvárali obálky a kontrolovali sme, či ponuky uchádzačov spĺňajú všetky požadované podmienky. Samotné výberové konanie však prebehlo formou elektronickej aukcie, čiže tam sme my nemohli nič manipulovať. Nakoniec to tesne vyhrala firma Siemens. Ale vznikol problém. Všetci uchádzači ponúkali 128-vrstvový počítačový tomograf, ale Siemens deklaroval, že softvérovo to vedia dorobiť až na 384 vrstiev. Konkurenti potom namietali, že Siemens touto informáciou uviedol nemocnicu do omylu. A že napríklad Philips to vie takýmto spôsobom dorobiť až na 400 vrstiev, len to nikde neuviedol, lebo to je podľa nich zavádzajúca informácia. Dve členky našej komisie chceli z tohto dôvodu vylúčiť Siemens zo súťaže, ja som bol proti. Konzultoval som to na NKÚ, kde som dostal informáciu, že ak sme si istí, že Siemens podvádzal a vieme to dokázať, máme právo Siemens vylúčiť. Ale ak to dokázať nevieme a oni nás zažalujú, tak ten spor prehráme. Informoval som o tom riaditeľa a ten rozhodol, že vyhlásime víťaza podľa výsledkov elektronickej aukcie, a ak sa tým niekto bude cítíť poškodený, môže do 30 dní podať námietku na ÚVO. Námietku nikto nepodal. No napokon nákup vysúťaženého CT prístroja zrušila nová správna rada.

.v novom verejnom obstarávaní z tohto roku vyhrala ktorá firma?
Philips. Ale išlo to cez Medical Group.

.ministerstvo ani úrad vlády, ani prokuratúra nič s podivnými machináciami vo vašej nemocnici nerobili, hoci o nich boli informovaní. Rozhýbala to až televízia. Naozaj iné kontrolné mechanizmy nefungujú?
Tak to je. A práve preto sú slobodné médiá a slobodní novinári takí dôležití. My sme sa najprv obracali tam, kde sme sa mali, ale odtiaľ neprichádzala nijaká odozva. Keď sa teraz v septembri schvaľovala kúpa CT takmer za milión šesťstotisíc, tak správna rada sa kvôli tomu vôbec nezišla a hlasovalo sa per rollam – cez internet. Ja som bol vtedy na dovolenke, ale oznámil som správnej rade nesúhlas s takýmto postupom. A napísal som, že pokiaľ sa tá kúpa uskutoční, budem informovať zamestnancov, Generálnu prokuratúru aj médiá. Označili to za vyhrážanie, ale ja som povedal, že sa nevyhrážam, iba informujem o tom, čo urobím.

.nemala pre túto kauzu padnúť celá vláda?
Mne by úplne stačilo, keby sa ľudia, ktorí porušujú zákon, dočkali spravodlivého trestu. Aby tu zavládlo právo, poctivosť a slušnosť. A či bude taká vláda, alebo onaká, to už potom nebude dôležité.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite