Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nesrovnal prichádza, Paška odchádza

.jozef Majchrák .jaroslav Daniška .fero Múčka .časopis .voľby

Aj keď výsledky komunálnych volieb budú viaceré politické strany interpretovať ako svoj jednoznačný úspech, platí, že v spoločnosti silnie volanie po novom type politiky.

Pravica sa musí zmeniť, tak znie odkaz voličov z komunálnych volieb. Voliči z väčších miest nechcú žiť v červenej krajine, ale nevyhovuje im ani stranícka ponuka opozičnej pravice. Taký je odkaz z Košíc, kde napriek dodatočnej celonárodnej kampani proti Pavlovi Paškovi prehral Rudolf Bauer (KDS s širokou podporou pavicových strán), ale aj z Trnavy, Trenčína či Bratislavy.
Rudolf Bauer reprezentuje najslušnejšiu podobu pravice, aká tu za dvadsať rokov bola. Je neskorumpovaný, kompetentný a ešte v župných voľbách koncom minulého roka sa mu prekvapivo dobre darilo, keď s prehľadom v košických obvodoch porazil Zdenka Trebuľu zo Smeru.
Nezávislý Peter Bročka s hipsterským imidžom porazil v Trnave s obrovským rozdielom 2:1 rovnako Jána Žitňanského z KDH a podporou všetkých relevantných pravicových strán, ako aj kandidáta Smeru Bystríka Stanka. Bročka pôsobí neľavicovo, zaujal komunálnymi aktivitami zdola a sviežim imidžom. Jedno aj druhé pôsobí autentickejšie a silnejšie ako pravicové značky. Jeho bicykel, klobúčik a briadka sa môžu ľahko stať symbolom toho, že pravica nepotrebuje ani tak zmenu ideí, ako zmenu niečoho podstatne ťažšieho: mentality.
V Trenčíne vyhral Richard Rybníček, nezávislý kandidát, ktorý je síce hodnotovo jasne definovaný konzervatívec, ale nie je členom žiadnej strany. V meste, ktoré pred ním dostala na hranicu bankrotu práve pravica (v spolupráci s HZDS), Rybníček drasticky šetril, napriek tomu však s prehľadom zvíťazil. Rybníček pred časom pre .týždeň povedal, že uvažuje o ďalšej podobe slovenskej pravice, a teda svojom možnom angažovaní, úspech vo voľbách mu na podobné angažovanie dáva dodatočný mandát.
Nuž, a napokon je tu Bratislava, tradičná bašta pravice. Pred štyrmi rokmi tu prekvapivo vyhral Milan Ftáčnik a hoci za štyri roky nemal žiadny väčší škandál, a hoci mal dvoch pravicových súperov, prehral. Milan Kňažko v bratislavských obvodoch v prezidentských voľbách vyhral, ale ani to v uplynulú sobotu nestačilo a prekvapivým víťazom sa stal Ivo Nesrovnal. Formálne nezávislý, ale jasne modrý kandidát. Viac rokov bol členom SDKÚ, ešte nedávno s jeho možnou podporou flirtoval Rado Procházka a niektoré menšie pravicové strany, všetky sa napokon zjednotili za Kňažkom. Nesrovnal pritom nepresvedčil svojimi výsledkami ako Rybníček, ani nezaujal svojím imidžom ako Brečka. Vyhral, pretože sa nevolal Milan a nereprezentoval starú politickú gardu. Bratislavčania nehlasovali len o ňom, ale aj o Ivanovi Kmotríkovi v pozadí a nádeji, ktorú heslá o Zürichu, Helsinkách či Viedni v Bratislavčanoch vyvolali.
Jedinou výnimkou z tohto pravidla je Prešov. Andrea Turčanová z KDH mala za sebou silnú pravicovú koalíciu, zloženú prakticky zo všetkých parlamentných strán a s prehľadom vyhrala. Stáva sa tak novoutváranou KDH a táto strana je dnes čoraz viac stranou východniarov. Politicky vzaté je Prešov jediným významnejším víťazstvom tradičnej pravice v komunálnych voľbách a KDH je po týchto voľbách naúspešnejšou pravicovou stranou v krajine. Tento fakt zdôraznilo aj víťazstvo ďalšieho kandidáta KDH Jozefa Švagerka v Poprade.

.raši zostáva, paška odchádza
Smer môže byť s výsledkom komunálnych volieb spokojný.  Po fiasku v prezidentských voľbách a nevýraznom výsledku v eurovoľbách, v ktorých stratil jeden mandát, potvrdil na miestnej úrovni pozíciu najsilnejšej politickej strany. Podľa predbežných výsledkov získala Ficova strana zo všetkých politických subjektov najvyšší počet starostov a primátorov a uspela aj na úrovni krajských miest. V Košiciach, Nitre a Žiline zvíťazili kandidáti Smeru a v Banskej Bystrici nezávislý kandidát, ktorého však táto strana podporovala. Roberta Fica môže mrzieť akurát prehra Milana Ftáčnika v Bratislave. V hlavnom meste však bola ľavicová vláda nad radnicou skôr anomáliou, navyše tu prepadli aj klasickí pravicoví politici so svojím kandidátom Milanom Kňažkom.
Napriek tomuto relatívne dobrému výsledku dostal aj Smer na viacerých miestach v krajine od voličov výstrahu, ktorú lídri strany memôžu ignorovať.  Je ňou prehra niekoľkých dlhoročných politikov Smeru a primátorov s nezávislými kandidátmi. V takomto súboji neuspel napríklad v Brezne poslanec parlamentu a doterajší primátor Ján Demjan, vo Zvolene svoj post neobhájil dlhoročný primátor Miroslav Kusein a v Stupave končí primátor Pavel Slezák.
Trochu bizarne sa nakoniec skončilo aj košické referendum o Pavlovi Paškovi, za ktoré košickí pravicoví politici vyhlásili súboj medzi Richardom Rašim a Rudolfom Bauerom. Pavol Paška vo volebnom štábe Richarda Rašiho naozaj oznámil svoj odchod z kresla predsedu parlamentu. Ale až potom, ako Raši ohlásil víťazstvo a Bauer priznal prehru. Aj keď o tomto logickom vyústení kauzy piešťanského CT,  samozrejme, rozhodol Robert Fico ešte pred voľbami.

.premárnena šanca Siete
Špecifickú príchuť má výsledok volieb pre stranu Sieť. Mali byť totiž jej prvým vážnym politickým testom. Ešte v lete Sieť koketovala s podporou Nesrovnala, ktorý sa kvôli tomu rozišiel s SDKÚ. Radoslav Procházka však nakoniec od tohto partnerstva ustúpil a nasadil vlastnú kandidátku, podobne ako v Košiciach. Vytiahnutie nových tvárí malo byť súčasťou marketingovej stratégie Siete, založenej na dištancovaní sa od starých štruktúr. Chaos, ktorý tak vznikol, bol zavŕšený tým, že ani jedna z týchto kandidátok napokon do volieb nešla. V Bratislave sa tým mal podporiť Milan Kňažko, v Košiciach zasa Rudolf Bauer, ani jeden neuspel.
Kľúčoví kandidáti Siete, Andrej Hrnčiar v Martine a Katarína Macháčková v Prievidzi, svoje posty obhájili. No preferenčne druhá najpopulárnejšia strana okrem toho nezaznamenala v komunálnych voľbách žiadnu významnejšiu trofej. Hoci ju, najviac v Bratislave, mala na dosah.  Sieť zvykne pripomínať, že je veľmi mladá strana. V tomto prípade platilo, že jej správanie pôsobilo nedospelo a komunálne voľby si ako úspech započítať nemôže.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite