Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto vyhral komunálne voľby?

.štefan Hríb .časopis .editorial

S politickým hodnotením komunálnych volieb je vždy problém. Je to trochu iná liga, ako parlamentný súboj, a má aj trochu inú povahu. Ale niečo sa vždy vypozorovať dá. Aj teraz.

Začnem tými, ktorí najviac prehrali. Boli to primátori Prešova a Popradu Hagyari a Danko. Títo lénni páni nečakane odchádzajú, a to je veľmi dobre. Veľmi prehrala aj Táňa Rosová, ktorej spravodlivý odchod z bratislavského Starého Mesta je symbolickým koncom SDKÚ. Aj to je dobre. Ale úplne tesne prehral na rovnakom mieste aj Gábor Gendel, a stalo sa tak po hnusnej diskreditačnej kampani voči nemu, čo je veľmi nefér. A napokon, veľmi veľa prehral aj Rudolf Bauer a celá pravica v Košiciach, a to v čase Paškovho škandálu – toto to je najsmutnejšia správa týchto volieb.
Teraz k víťazom. Najväčším z nich je jednoznačne Ivo Nesrovnal v Bratislave. Porazil dvoch veľmi známych kandidátov, a dokázal to bez podpory veľkých strán. Bratislava sa tým vrátila napravo, a je šanca, že aj k autonómnejšiemu primátorovi. Uvidíme. Druhým veľkým víťazom je Richard Rybníček v Trenčíne. Obhájením svojho postu sa už stáva jednou z najvýraznejších nádejí rozvrátenej opozície. Tretím veľkým víťazom je Richard Raši v Košiciach. Triumfoval v najťažšej možnej situácii, a tým sa po odchode Pavla Pašku oprávnene stáva výrazným lídrom Smeru.
Najdôležitejšie, samozrejme, je, či tieto voľby niekam posunuli celé Slovensko. Toto sa, žiaľ, nestalo. Ukázalo sa, že hoci nespokojnosť so stavom vecí verejných rastie a dokonca už pribúdajú mítingy proti korupcii, ešte to nie je na zmenu povahy celej krajiny. Inými slovami, tieto voľby ešte neboli referendom o Paškovi a o všetkom, čo jeho kauza reprezentuje.
Boli to skôr bežné než výnimočné voľby.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite