Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Aké malo Slovensko za posledné desaťročia sny? V 50. rokoch to bolo zbavenie sa jarma komunistického prenasledovania. Tento sen sa nakrátko naplnil v roku 1968. Po roku 1969 tu vládla únava z normalizačnej politiky a až spontaneita na námestiach v novembri 1989 hovorila o sne slobody.

Po novembri 1989 ich bolo viac. V tom čase sa uskutočnil výskum, po čom ľudia v Česku a na Slovensku túžia. Na Slovensku to bola túžba po sociálnych istotách. Tento sen pretrváva. Niektorí sme snívali o pokojnej spolupráci kresťanov a občianskej spoločnosti. Chceli sme ho realizovať politickou spoluprácou VPN, KDH a MNI. Pod náporom populizmu a nacionalizmu sa sen zrútil a dnes sa ešte viac komplikuje. Na Slovensku existoval aj sen o štátnej samostatnosti, ktorý sa naplnil 1. 1. 1993. Po novembri 1989 tu bol rovnako sen o obnove krajiny. V tom čase si cirkvi opravili a postavili svoje objekty, mestá a obce si opravujú historické jadrá a pamiatky, ľudia si opravujú svoje príbytky. Pred rokom 1998 vyrástol aj veľký sen o začlenení sa do západných štruktúr, ktorý sa potom šťastne naplnil.
Dnes prežívame dva protichodné sny. Jeden hovorí o každodennom budovaní slušnosti, korektnosti vzťahov a demokratických návykov, druhý hovorí o snahe zbohatnúť, zabezpečiť sa, často nevyberanými prostriedkami. Oba prechádzajú celou spoločnosťou. Zápas o podobu Slovenska tak pokračuje.
Slovensko je unavené, ale dostane sa z toho! Už bolo v horších situáciách a nakoniec sa vždy dokázalo vzopäť a ísť ďalej. Čo zmobilizovalo Slovensko v novembri 1989 alebo pred voľbami 1998? Aj to, že herci, intelektuáli, známe osobnosti chodili po Slovensku. Aj dnes treba chodiť do škôl, na univerzity a nabádať mladých ľudí, aby hľadali svoj osobný rozmer a svoju budúcnosť. Bude to trvať dlhšie, ale prinesie to ovocie.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite