Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo je na mne bláznivé?

.štefan Hríb .časopis .editorial

Kniha, ktorú sme pripravili pri príležitosti 10 rokov .týždňa a Lampy a tiež 25 rokov Novembra, sa volá Môj bláznivý život. A hoci sa názov môže zdať nemiestny, je presný.

Keď sme sa v lete stretávali s Martinom Mojžišom a nahrávali sme podklad pre knihu, opakovane som si uvedomil, aké bláznivé veci som za desať rokov .týždňa a Lampy zažil. Napokon, posledná udalosť s Pentou do toho príbehu presne zapadá.
Bláznivé bolo už založenie tohto časopisu po tom, čo som sa s väčšinou redakcie rozišiel ako ten, čo vraj chcel čosi nečisté. Čo nečisté som vtedy chcel a ako to, že sme sa dali znovu dokopy?
Bláznivý bol aj telefonát významného politika pravice, ktorý ešte pred vyjdením prvého čísla ohrozil samotný vznik .týždňa. Kto to bol a prečo nebol úspešný?
Bláznivý je aj vracajúci sa príbeh Lampy, ale tiež ustavičné snahy o jej zrušenie. A nešlo len o riaditeľov STV. Kto všetko nás tu nemá rád a čím sme na slovenskom televíznom trhu vinní?
Napokon, bláznivé sú aj ocenenia, ktoré získava .týždeň. Taký malý trh, taká malá redakcia, taký malý rozpočet, a toľko domácich i medzinárodných cien! Prečo sa to deje a kto všetko je za tým?
Na všetky tieto otázky som v knihe otvorene odpovedal. Ale povedal som aj niečo navyše. Lebo to najbláznivejšie sa neodohrávalo navonok, ale vnútri.
Poviem len tri osobné príklady.
1. Pád Mečiara v roku 1998 považujem za rozhodujúcu udalosť posledných 20 rokov a odvážne reformy z neskorších rokov boli naozaj slávnou chvíľou Slovenska, a predsa mám odvtedy z verejného priestoru sústavný pocit neférovej manipulácie.
2. Tento časopis som zakladal aj ako priestor pre otvorené diskusie o viere a Bohu, a predsa som po 10 rokoch najviac sklamaný práve z našich cirkví a konania ich predstaviteľov.
3. Vždy budem ctiť November, Západ a slobodný trh, no za posledné roky som veľa hovoril najmä s ľuďmi z opačných brehov. Veľa som sa pritom naučil. Čo je na tom bláznivé? To, že vlastný breh tu už takmer nevidím.
Občas počúvam, že .týždeň je príliš ideologický a ja že príliš moralizujem. Dúfam, že kniha Môj bláznivý život to úspešne vyvráti.

Knihu Môj bláznivý život si od pondelka možno kúpiť vo všetkých dobrých kníhkupectvách. Ak ju chcete aj s podpisom, objednajte si ju na knihy@tyzden.com alebo priamo u nás v redakcii.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite