Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Rozpočet vládou schválený Vláda schválila návrh štátneho rozpočtu na budúci rok so schodkom verejných financií na úrovni 1,98 percenta hrubého domáceho produktu. Keďže rozpočtovaný schodok verejných financií je výrazne pod úrovňou, ktorú od nás požaduje Brusel (3 percentá HDP), je možné, že tento priestor využije vláda na vykrytie položiek, s ktorými aktuálny návrh zatiaľ nepočíta.

Štát by mal podľa návrhu rozpočtu na hotovostnej báze v budúcom roku hospodáriť s celkovými príjmami na úrovni 14,193 miliardy eur a výdavky sú rozpočtované vo výške 16,635 miliardy eur. Schodok štátneho rozpočtu sa tak stanovil na úrovni 2,442 miliardy eur. Na porovnanie, parlamentom schválený rozpočet na tento rok počíta s príjmami 14,108 miliardy eur, výdavkami 17,392 miliardy eur a schodok sa rozpočtuje na úrovni 3,284 miliardy eur.
Kým premiér schválenie rozpočtu privítal, predstavitelia samospráv kritizovali, že rezort financií im rozpočtuje prebytky, ktorých dosiahnutie považujú za nereálne.
.lk, sita

Dvaja slovenskí horolezci Ján Matlák a Vladimír Švancár zahynuli počas expedície v Hamalájach. Počas výstupu na osemtisícovku Dhaulágirí ich zavalila lavína. Spolu s nimi zomreli aj traja Nepálčania, ktorí patrili do podporného tímu. Ostatní slovenskí členovia expedície lavínu prežili.
Šéfa lekárskej komory kritizujú viacerí lekári, najmä zo západného a stredného Slovenska. Vyčítajú mu spôsob, akým komunikuje s médiami a aj to, že dostatočne nerieši problémy lekárov. Kollár tvrdí, že sú to ojedinelé hlasy a väčšina komory ho podporuje.
Po výmene slovinskej kandidátky do novej Európskej komisie došlo v tejto inštitúcii k novému prerozdeleniu portfólií. Slovenský eurokomisár Marián Šefčovič, ktorý mal pôvodne riadiť oblasť dopravy a vesmírnej politiky, sa stane podpredsedom komisie so zodpovednosťou za energetickú úniu.
Novým trénerom futbalistov Slovana Bratislava bude Jozef Chovanec, bývalý tréner Sparty Praha aj českej reprezentácie. V Slovane vystrieda českého trénera Františka Straku.

Osobnosť: Marek Hamšík/
Kapitán talianskeho futbalového klubu SSC Neapol zariadil víťazstvo slovenskej futbalovej reprezentácie v kvalifikačnom zápase na majstrovstvá Európy v roku 2016 vo Francúzsku. Aj vďaka dvom Hamšíkovým gólom sme zvíťazili na pôde Bieloruska 3:1.

Antiosobnosť: Dobroslav Trnka/
Trestom pre bývalého generálneho prokurátora za nezákonný zásah do kauzy Glance sa bude zaoberať nová disciplinárna komisia. Pôvodnú komisiu, ktorá ho zbavila funkcie prokurátora, totiž zrušili. Pre Trnku sa tak otvára možnosť zvrátiť kauzu vo svoj prospech.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite