Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Košiciach za seba

.jozef Majchrák .časopis .téma

Tým bilbordom sa v Košiciach nedá vyhnúť. Usmiata tvár Richarda Rašiho a vedľa nej nápis „Spolu meníme Košice“. Úradujúci primátor má veľkú šancu, že tento slogan bude platiť aj po voľbách. Pretože niektoré veci sa v Košiciach nemenia.

Raši a Smer majú pred košickými primátorskými voľbami v rukách dobré karty.  Hoci ich vyzývateľovi, skúsenému košickému politikovi Rudolfovi Bauerovi, sa podarilo získať podporu ôsmich pravicových strán, neznamená to, že pravica ide v Košiciach do boja so Smerom zomknutá, s jedným kandidátom. Procházkova Sieť a Most postavili vlastnú kandidátku, doteraz málo známu Alenu Bašistovú. Aby toho nebolo málo, o primátorský post sa uchádza aj ďalší pravičiar, bývalý člen KDH Ján Dečo.
Pritom Rašimu už pred štyrmi rokmi do primátorského kresla pomohlo aj to, že hlasy košických pravicových voličov sa rozdelili medzi dvoch kandidátov.  Richard Raši získal v komunálnych voľbách v roku 2010 približne len o dvetisíc hlasov viac, ako vtedajší primátor František Knapík, ktorého podporovali KDH, SDKÚ, SMK a OKS. Ďalších pätnásťtisíc hlasov však voliči dali Marekovi Kažimírovi, exčlenovi KDH a starostovi jednej z košických mestských častí, ktorý sa tiež prezentoval ako pravicový kandidát.

.procházkove sľuby
„Smerákov nevolím, Bauer je slušný človek a celkom dobrý starosta, ale v politike je už dlho a o Bašistovej vôbec nič neviem. Takže asi zostanem doma,“ vybaví dvoma vetami tému komunálnych volieb asi päťdesiatročný košický taxikár. Ideme na sídlisko Terasa, kde má svoju kanceláriu Rudolf Bauer. Ten ako starosta riadi najväčšiu košickú mestskú časť Západ. Bauer ešte na jar veril, že ak v primátorskom súboji vyzve Rašiho, zoradí sa za ním celá košická pravica. Nahrávalo mu aj to, že v župných voľbách zviedol vyrovnaný súpoj s kandidátom Smeru Zdenkom Trebuľom. V mestských obvodoch Košíc ho dokonca bez problémov porazil.
Už v marci tohto roku podpísal Bauer dohodu s ôsmimi pravicovými stranami a všetko vyzeralo na dobrej ceste. Potom však prišli prezidentské voľby a na scénu vstúpil Radoslav Procházka, ktorý ohlásil založenie politickej strany. „Stretli sme sa a uchádzal som sa o jeho podporu. Procházka mi sľúbil, že ma podporí. O mesiac sme sa stretli znovu a potvrdil to. Už počas leta som však dostával avíza, že Sieť nakoniec postaví vlastného kandidáta. Mrzí ma to, pretože tým sa moje šance znižujú a nahráva to kandidátovi Smeru,“ hovorí Bauer.
Od Procházku dostal aj ponuku na vstup do Siete, ktorá však nebola postavená ako podmienka podpory v komunálnych voľbách. Bauer to odmietol s tým, že sa k tejto téme môžu vrátiť po voľbách. V tom čase už mal totiž podpísanú koaličnú dohodu s viacerými politickými stranami a vstupom do nového subjektu ju mohol ohroziť.
Do svojej koalície sa Bauer snažil získať aj Most. Predstavitelia tejto politickej strany sa zúčastnili aj na prvých koaličných rokovaniach, hoci s tým iné pravicové strany mali trochu problém. Most totiž v Košiciach vládne spolu so Smerom a Bugárova strana Rašiho podporila aj v predchádzajúcich komunálnych voľbách. „Napriek tomu som sa ich veľmi snažil získať a do poslednej chvíle to vyzeralo tak, že by ma mohli podporiť. Nakoniec v poslednej chvíli otočili a podporili kandidátku Siete, “ opisuje rokovania Bauer.   

.iný uhol
Strana Sieť si svoju košickú kanceláriu otvorila v hoteli Centrum. Presklené steny sú pokryté fotografiami košických pamätihodností a na stole, vedľa počítača, stojí malý obrázok pápeža Františka.
Alena Bašistová, ktorá má spolu s Rašim zatiaľ najviditeľnejšiu predvolebnú kampaň, pôsobí trochu neisto. Často odpovedá naučenými vetami a pri nepríjemnejších otázkach upiera zrak buď do svojich poznámok, alebo na prítomného volebného manažéra. Niet sa čo diviť. V politike je Bašistová nováčik, pôsobí v akademickej sfére a bola aj riaditeľkou Fondu sociálneho rozvoja. O rokovaniach s inými pravicovými stranami veľmi hovoriť nechce, keďže sa na nich nezúčastňovala. Svoju výhodu oproti Baerovi a iných kandidátom však vidí práve v tom, že neprichádza z politického prostredia. „Som iná kandidátka ako pán Bauer a ponúkam iný uhol pohľadu. Nie som politička a na veci sa pozerám viac ako manažérka so skúsenosťou z reálneho života. Trúfam si tiež vyburcovať aj apatických voličov, ktorí sú sklamaní z politiky,“ hovorí Bašistová.
Odmieta tiež tvrdenia, že jej kandidatúra oslabuje pravicu. Či to tak skutočne je, môžu podľa nej ukázať až volebné výsledky. Jej volebný program sa v ničom neodlišuje od toho, čo sľubujú ostatní kandidáti. Chce zlepšiť uplatnenie mladých ľudí na trhu práce, zefektívniť fungovanie mestských podnikov, zvýšiť bezpečnosť v meste a pokúsiť sa zlepšiť situáciu na rómskom sídlisku Luník IX. K tomu jej majú pomôcť skúsenosti, ktoré získala z práce so sociálne ohrozenými komunitami, ako sú týrané matky či mladí ľudia, ktorí opúšťajú detské domovy.
Za stratégiou Siete postaviť v Košiciach vlastného kandidáta je úvaha, že účasť vo veľkej koalícii „starých“ politických strán by Procházkovej strane v očiach voličov mohla poškodiť. Bauera pokladajú síce za slušného, ale už opozeraného a málo dynamického politika, ktorý by, podľa ich predvolebných modelov, aj tak nemal šancu poraziť Rašiho. Preto sa rozhodli staviť na to, že nová tvár môže dobre vedenou kampaňou zvýšiť volebnú účasť a dostať k urnám aj voličov, ktorí by inak zostali doma. Ak by sa im to podarilo, mohlo by to na víťazstvo v pravicovom miskrosúboji s Bauerom stačiť. Ak nie, aspoň spropagujú človeka, ktorý sa potenciálne môže stať jednou z tvárí novej strany.

.favorit Raši
 Nedá sa, samozrejme, tvrdiť, že ak by pravica mala jedného kandidáta, víťazstvo v Košiciach by mala vo vrecku. Richard Raši nie je Robert Fico, ani Zdenko Trebuľa a vzbudiť voči nemu silnú protismerácku emóciu, na ktorej by sa pravica mohla vyviezť, nebude ľahké. Aktuálny košický primátor dobre komunikuje  a s jeho érou na radnici sa nespájajú žiadne veľké kauzy. Uškodiť mu môže len jeho spojenectvo s neformálnym gubernátorom východu Pavlom Paškom. Raši tiež šikovne kapitalizuje všetky pozitíva, ktoré pre Košice vyplynuli z toho, že minulý rok boli Európskym hlavným mestom kultúry. Súčasťou jeho kampane sú napríklad bilbordy so zrekonštruovanými Kasárňami, v ktorých je dnes Kulturpark, či s novou Kunsthalle. Navyše mu krátko pred voľbami dvadsaťmiliónovým vládnym úverom pomohol aj Robert Fico.  
Raši je jasným favoritom aj podľa viacerých prieskumov verejnej mienky, ktoré kolujú v košických politických kuloároch. Druhý je Rudolf Bauer a tretia Alena Bašistová, pričom rozdiel medzi týmito dvoma kandidátmi je v niektorých výskumoch výrazný, v iných zase pomerne malý.
Na druhej strane, Košice sú mestom, kde pravica vo voľbách dosahuje slušné výsledky. V posledných komunálnych voľbách získala najviac mandátov v mestskom zastupiteľstve koalícia KDH, SDKÚ, SMK, OKS a Strana zelených. Keď však „nesmerácky“ tábor vyrazil v jednokolových voľbách do boja proti silnému vládnemu politikovi s troma kandidátmi, ten si môže od spokojnosti mädliť ruky. Podobne ako pred štyrmi rokmi.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite