Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Agneša

.štefan Hríb .časopis .editorial

Keď som krátko po roku 1989 začínal písať, mal som šťastie na ľudí. Ovplyvnili ma Ivan Hoffman, Jiří Hanák, Pavel Tigrid, Lída Rakušanová a – Agneša Kalinová.

Ale Agneša nebola len mojou sprievodkyňou po svete žurnalistiky. Myslím, že si od začiatku zaumienila, že ma trochu skultivuje. Keď som prišiel pracovať do mníchovskej redakcie Slobodnej Európy, stala sa aj mojou sprievodkyňou po bavorských zámkoch, múzeách, lyžiarskych svahoch a najlepších reštauráciách. Voviedla ma do vyberanej spoločnosti českých disidentov, zoznámila ma s Karlom Krylom, a na víkendových kávach u nej doma mi odkrývala tajomstvá svetovej kultúry.
Agneša bola mojou mníchovskou matkou.
Veľa sme sa aj preli, najmä o začiatkoch komunizmu. Ale boli to krásne spory. Agneši som mohol vyčítať päťdesiate roky. Vždy mi podala ďalšiu kávu v štýlovom porceláne a potom argumentovala vojnou a strachom z opakovania holokaustu. Nesúhlasil som, ale nevzdialilo nás to ani trochu.
Za roky, čo som ju poznal, nikdy nezaváhala. V čase mečiarizmu ani potom. Komu sa to na Slovensku podarilo? Trvala na svojom, ale robila to noblesne. Pre mňa bola kráľovnou kultivovanosti a šarmu.
Ale to nebolo na nej to najkrajšie. Agneša bola najkrajšia svojimi očami, v ktorých som vždy našiel nenapodobiteľnú iskru. Takú neutíchajúcu radosť zo života som u nikoho iného nestretol. A pritom málokto prešiel takým trápením ako ona. Vedel som o tom, vypytoval som sa, ale ona sa nikdy nesťažovala.
Agneša, ďakujem. A raz ti poviem, v čom všetkom si ma zmenila.

Mediálna škola .týždňa
S potešením oznamujem, že 6. 10. otvárame nový semester našej mediálnej školy. Pôjde znovu o trojmesačný kurz, v ktorom na 12 seminároch preberieme s redaktormi .týždňa základy fungovania médií, písania, investigatívy, reportáží, práce s kamerou, a spoločne si vyskúšame tvorivé úlohy vrátane vytvorenia originálneho časopisu. Každý absolvent získa možnosť publikovať v .týždni, dostane novinársky preukaz na zaujímavé podujatia a certifikát o absolvovaní kurzu. Rátame aj s možnosťou získať kredit na Vašej vysokej škole. Ešte ostali nejaké voľné miesta, takže záujemcovia o účasť môžu stále napísať na kurz@tyzden.com.
Súčasne otvárame druhý semester pre našich prvých absolventov, v ktorom prinesieme nové témy, zaujimavých hostí a tvorivé úlohy.
Tešíme sa na spoluprácu s Vami.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite