Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nekričme zo zákopov!

.štefan Hríb .časopis .editorial

Po poslednom videu Mariána Kuffu na našej stránke a mojej odpovedi naň sa strhla búrka reakcií. Na jej intenzite nebolo veľa prekvapivého, ale obsah je celkom poučný.

Najskôr vysvetlím, ako celé video vzniklo a prečo sme ho po dni stiahli. Mariána Kuffu si za jeho prácu veľmi vážime, a preto sme mu už dávno vytvorili priestor videoblogu. Funguje to tak, že raz za čas za ním Eugen Korda vycestuje, natočí jeho vyjadrenia na viacero tém, a potom ich postupne vešia na našu stránku. Ako teraz. Takže nešlo o zákernú otázku či vopred naplánovaný útok na katolícku cirkev, ako som sa dočítal, ale o pokračovanie spolupráce s výrazným kňazom tejto cirkvi. A video sme nestiahli pre nátlak nejakej loby, ustupovanie politickej korektnosti ani pre list Inakosti či Romany Schlesinger, ako nás s úplnou istotou obviňovali konzervatívne kruhy. Stiahli sme ho po tom, čo sme sa s Eugenom rozprávali o jeho obsahu a zvážili sme, že to bude lepšie. Vám nezovrelo srdce pri počúvaní slov o vyhynutí?
A teraz k samotnému sporu.
Dostal som viacero odporných mailov, ale aj prekvapených reakcií, podľa ktorých som skvelého kňaza ukrižoval a mediálne popravil. V mojej reakcii som pritom ostro kritizoval niektoré jeho slová, ale súčasne som napísal, že Mariána Kuffu nedefinujú slová, ale činy, že ho definujú presne a že je skvelým príkladom lásky vrátane pomoci homosexuálom.
Oboje si stále myslím. No práve to je v podobných sporoch u nás málo vítané. Tu sme ešte stále buď úplne za, alebo úplne proti. Buď považuješ Kuffu za svätca, alebo za fašistu. Tak sa ukáž! Ak Inakosť žiada stiahnutie videa, podľa jedného tábora ho práve preto nesmieš stiahnuť, podľa druhého práve preto musíš. V takto nastavenej atmosfére nestačí, že som Kuffu dal za príklad lásky, čo je najvyššie ocenenie, akého som schopný. Kritikou niektorých jeho slov som z neho urobil extrémistu, podkopal som jeho autoritu a bodka. A rýchlo prišli na pomoc milé „konzervatívne“ vysvetlenia o Kuffových zle zvolených slovách, ale inak biblickom obsahu, ktorý však mestskí liberáli ťažko môžu pochopiť. Prišla dokonca aj rada, aby si novinári lepšie vyberali respondentov pre svoje publikum. Prepáčte, milí radcovia, ale ja Mariána Kuffu takto nepodceňujem. Vyhynú znamená vyhynú, masoví vrahovia sú masoví vrahovia. Marián Kuffa robí skvelé skutky milosrdenstva, ale vo videu vyslovil neľudské slová. Na to netreba upozorniť? Radšej hriechy tých našich nebiblicky prevaríte na nedorozumenia?
Ale aj druhá strana sa činila. Podľa nej je Kuffa rovno fašista, blázon a neľudský bigoťák a keďže má v .týždni priestor, sme rovnakí aj my. Dvaja ľudia mi dokonca napísali, že s .týždňom končia. Ani títo ľudia nepočúvajú. Nevidia Kuffove činy a stovky ľudí, ktorým zachránil život, stačí im jedno video, a je im jasné, že kresťania sú prinajlepšom nedovzdelaní spiatočníci, ale v skutočnosti skôr zakomplexovaní nepriatelia slobody, ktorí Kristom len maskujú lásku k diktatúre. Prepáčte, milý predvoj, ale práve toto vonia skutočnou intoleranciou, nie Kuffa. V zákopoch je bezpečne, ale chladno. Skúsme sa radšej trochu počúvať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite