Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto platí za Roberta Fica

.štefan Hríb .časopis .editorial

V týchto dňoch dostali a dostanú státisíce ľudí oznam, že musia okamžite zaplatiť viac do zdravotnej poisťovne a postupne aj na dôchodky. O čom je tá správa?

V prvom rade je to správa o type uvažovania tejto vlády. Táto vláda je presvedčená, že všetko má zaplatiť stredná vrstva, pretože jej predseda verí na osud, ktorý niekomu určil byť úspešnejším a niekomu v úspechu zamedzil. A keďže stredná vrstva, teda všetci stredne zarábajúci ľudia, usilovní živnostníci, malí a strední podnikatelia a desaťtisíce samostatne zarobkovo činných osôb dostali od osudu nadelené ničím nezaslúžené šťastie, majú zaň odviesť daň smerom ku všetkým, ktorým osud akosi nedoprial. Ľudia, ktorí si v týchto dňoch našli v pošte tučné nedoplatky, majú síce pocit ošklbania, ale vláda presne tomu hovorí solidarita.
Tie poštové oznamy tak v skutočnosti oznamujú, že na Slovensku prevážil statický pohľad na svet, v ktorom si nemôžu polepšiť všetci, ale len vyvolení, a tí to musia okamžite vrátiť do spoločného. Niekto túto vieru nazýva sociálnodemokratickou, iný socialistickou, ono sa ale zdá, že skôr ide o kombináciu fatalizmu (ktorý rozširuje pasivitu nižšej vrstvy a tým ju priväzuje k neúspechu) a závisti chudobnejších k bohatším, na ktorú tu v politike dlhodobo efektívne hrá nielen Smer, ale aj veľká časť takzvanej pravice.
Tie oznamy však vyslali aj druhú správu: Táto vláda nevie zreformovať takmer žiadny verejný sektor Slovenska, no keďže neefektívne fungujúce sektory si vyžadujú neustále dofinancovanie, namiesto reforiem ich sanuje tá najzraniteľnejšia časť súkromného sektora. Uvedomme si tú zvrátenosť: Za neefektívne konajúcu vládu dopláca práve teraz účty efektívne pracujúca stredná trieda!
A napokon tretia správa, ktorá sprevádza poštové oznamy o vyšších platbách, aktívnych smerom k štátu: Keby sa miera korupcie na Slovensku znížila hoci len o tretinu, odvody a dane strednej vrstvy by sa nemuseli zvyšovať, naopak, mohli by sa výrazne znižovať, čím by sa pomohlo celej ekonomike. Čiže znovu: Za systémovo usadenú korupciu, ktorú táto, ale aj iné vlády doviedli do dokonalosti, platí stredná vrstva, a nie jej účastníci. Tí dlhodobo profitujú.
Vôbec si nemyslím, že v tejto spoločnosti nemá byť solidarita. Naopak, som presvedčený, že bez nej nemôže slušnejšie Slovensko vzniknúť. Sú mi odporné aj tie pohľady na svet, v ktorých sa každý stará len o seba, takže trápenie iných sa týka zasa iba iných. Ale aktuálne oznamy o nedoplatkoch a zvyšovaní odvodov nie sú ani solidaritou, ani prejavom záujmu o iných. Sú to oznamy antireformnej vlády, ktorá krátkodobo škodí strednej vrstve, ale dlhodobo škodí najviac práve chudobnejším.
Roberta Fica volí nižšia vrstva – ale platiť ho musí len tá stredná.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite