Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nahrávka

.štefan Hríb .časopis .editorial

Nahrávka a zverejnenie rozhovoru medzi Igorom M. a lídrom Siete je obrazom toho, kam až sa zosunula úroveň konania a vzťahov v našom verejnom priestore. A to hneď v troch rovinách.

Prvou rovinou je konanie Igora M. Nahrávať si tajne kolegu poslanca, a potom súkromný rozhovor o spoločnom biznise použiť na verejnú diskreditáciu konkurenčnej strany, je odporný čin. Toto jeho počínanie je hodné ešte väčšieho opovrhnutia, než evidentné Procházkove pokusy obísť transparentné financovanie svojej kampane. Igor M., ktorý pred dvoma rokmi perfídne vyštval zo spoločnej kandidátky ľudí okolo Františka Mikloška a Petra Zajaca, sa pekne učí a veselo pokračuje v zneužívaní dôvery ľudí na ich neskoršie poškodzovanie a vlastnú mediálnu exhibíciu. Jeho pôsobenie, ktoré sa tvári antikorupčne, je tak čoraz viac zmesou infantilizmu, narcisizmu a zákernosti, čím postupne preberá úlohu Jána „Kelňu“ Luptáka vo verejnom priestore.
Druhou rovinou zverejnenej nahrávky je konanie Rada Procházku. A vôbec nejde len o hlúpy prísľub účasti na detektore lži a jeho následné nedodržanie, čo bol ďalší z radu nesplnených sľubov lídra Siete. Snaha nezahrnúť všetky výdavky do oficiálneho financovania kampane je už vážnejšia, pretože sa okrem iného týka aj obchádzania DPH, ale ani to ešte nie je dno. Tým je až kontext. Totiž – Procházka sám seba situuje do pozície novej, čistej generácie politikov, hlási sa do nezištnej služby, pričom skompromitovanú opozíciu označuje za planktón. Ale čo je on? Konkrétne: Čo o ňom, politikovi služby a transparentnosti, hovorí nepriznanie skutočnej sumy na kampaň? Že státisíce eur sú maličkosťou v porovnaní s miliardovou korupciou vlád? Tak to zasa pozor: Ako sa bude Procházkova Sieť správať, keď bude vo vláde, a pôjde o rádovo vyššie sumy, a teda aj pokušenia, keď jej líder zlyháva pri maličkostiach? A ešte – čo za strašný amaterizmus to sála z jeho rozmarného dialógu s recidivistom podrazov Igorom M.? Napokon, akými ľuďmi sa to Procházka obklopil, a kto teda bude tvoriť jadro Siete, ak mu toto všetko v zárodku nepovedia? Nemajú pravdu tí, čo pri vyčerpanosti Smeru vidia vo vzniku Siete ďalší projekt štátopodnikateľov, ktorí tentoraz budujú stranu napravo od stredu? Reč, samozrejme, nie je o druholigových nosičoch vody Grošaftovi, Hrnčiarovi či Zmečkovi, ale o celkom inej extralige.
Tretia rovina sa týka všeobecného regresu vecí verejných. Procházka príde a odíde, Igor M. sa zunuje, a problémy s financovaním kampaní a strán tu budú vždy. Väčším problémom je, ako si tu dlhodobo ničíme váhu slov, dôveru a lojalitu. To z celej nahrávky trčí najviac.
Tu vôbec nejde o dvoch neistých chlapcov, ale o našu národnú mentalitu. Je ťažké ju meniť, ale bez tejto reformy sa nedá vybudovať dospelý štát.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite