Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prvá svetová

.štefan Hríb .časopis .editorial

„Nestřílejte, vždyť jsou tady lidé, “ to je slávny výkrik filmového Švejka smerom k neľudskosti masového zabíjania v prvej svetovej vojne. V čom všetkom bola táto vojna prelomom?

Paul Johnson napísal v Dejinách 20. storočia o prvej svetovej vojne okrem iného aj to, že počas nej došlo v Európe k nepredstaviteľnej mravnej degradácii, aká dovtedy nemala vo svete obdoby a tiež, že práve táto vojna prispela k nárastu štátnej moci, jej ničivej sily a možností útlaku, čo v mnohom predurčilo tragédiu celého 20. storočia.
Bola to teda dávna vojna s celkom nedávnymi, či dokonca aktuálnymi dôsledkami?
Niektoré dôsledky sú naozaj zrejmé dodnes: dôsledkom vojny bol rozpad monarchie a vznik národných štátov vrátane Československa. Toto sa nás týka priamo. Dôsledkom bol aj Trianon, ono neférové potrestanie maďarskej viny formou brutálneho rozdelenia Maďarov a nimi obývaného územia. Aj to sa nás týka priamo, vrátane našich hraníc.
Ale ako je to s mravnou degradáciou, s nárastom a zbožštením štátu v storočí európskeho pokroku? A nakoľko je to náš súčasný problém?
A napokon, ako s prvou svetovou vojnou súvisia nacizmus a komunizmus, dve najvražednejšie ideológie, aké tento svet spoznal? Formálne je to jasné: idey komunizmu predsa vznikali ešte pred touto vojnou a nemecký nacizmus, naopak, vyrástol práve na povojnových reparáciách, ktoré Nemecko neprimerane ničili. Ale naozaj vzopätie komunizmu s prvou svetovou vojnou nijako nesúviselo a nacizmus bol, naopak, jej priamym dôsledkom a dieťaťom?
Sú udalosti, ktoré sa stanú akoby nečakane. Prečo bola zrazu Arabská jar a prečo zrazu Putin zabral Krym? Lenže to väčšinou nie je zrazu a príčina býva skrytá v oveľa skoršej minulosti, než sa zdá. Jefim Fištejn nedávno upozornil, že mnohé významné svetové udalosti nemajú koreň v regiónoch, v ktorých prebehli, ale v slabosti Obamu a v ustúpení Ameriky zo sveta. V tom sú prvá svetová vojna a jej dosah na dnešok veľmi podobné – a aj preto sme sa rozhodli venovať tejto zdanlivo už iba historickej téme špeciálny priestor.
Prajem vám zaujímavé a podnetné čítanie.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite