Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prísne strážené súkromie

.peter Bálik .časopis .fototéma

Bob Dylan raz povedal, že všetko, čo o ňom potrebujeme vedieť, sa nachádza v jeho textoch. Pozorný poslucháč tam skutočne nájde mapu jeho života, ale v ľudskej prirodzenosti je vždy túžba dozvedieť sa viac. Ale Dylan si svoje súkromie prísne stráži.

Jeho život stráži armáda právnikov a manažérov. Keď minulý rok zavolal mladších kolegov zo skupín Wilco a My Morning Jacket, aby si s ním zahrali na festivale Americanama, mladší hudobníci sa tešili, že sa v zákulisí stretnú so svojím idolom a spolu si zadžemujú. Nič z toho sa nestalo a Dylana videli len na pódiu. Speváka už dávnejšie označili za Howarda Hughesa svetového rocku a tento titul mu zostal dodnes.

.dievča z rozprávky
Dylanov život je pre jeho životopiscov veľkou výzvou, ktorá nikdy nie je naplnená. Napriek všetkému vieme z jeho súkromia zopár zaujímavých faktov. Jeho prvou veľkou láskou bola newyorská umelkyňa Suzie Rotolo. To je to dievča z obalu jeho druhého albumu The Freewheelin' Bob Dylan (1962), ktorá s ním vo veselej nálade kráča uprostred zimy newyorskou ulicou. S Dylanom sa zoznámila, keď mala 17 rokov. Ich prvé stretnutie privnoval k zážitku, keď sa vám podarí vstúpiť do rozprávky Tisíc a jednej noci. „Mala úsmev, ktorý dokázal rozsvietiť celú jednu ulicu...ako keby ožila socha od Rodina.“ Jeho priateľka pochádzala z intelektuálnych kruhov z rodiny, ktorá bola ľavicovo orientovaná a bola to ona, ktorá Dylana priviedla k protestném hnutiu. Suzie bola jeho múzou, pre ktorú napísal aj Dont Think Twice, It’s Alright alebo One To Many Mornings. Keď v roku 1963 odišla na niekoľko mesiacov študovať do Európy, osamotený pesničkár pre ňu zložil krásnu a jemnú Tomorrow Is A Long Time. Ich vzťah dlho nevydržal, rozdelila ich Dylanova prichádzajúca sláva a jeho nevery. Rotolo o tejto etape jej života napísala zaujímavú knihu A Freewheelin' Time: A Memoir of Greenwich Village in the Sixties. V roku 2011 zomrela vo veku 67 rokov na rakovinu.
Jedným z dôvodov konca vzťahu bol Dylanov nestály vzťah s hviezdou amerického folku Joan Baezovou. Folková diva ho predstavila americkému publiku, no spolu vydržali iba do polovice 60. rokov, keď ho speváčka v máji 1965 načapala v londýnskej hotelovej izbe s bývalou modelkou Sárou Lownds. Zbalila si kufre a odišla preč. Bob a Sára sa na jeseň 1965 v tajnosti zobrali,  keď s ním Sára čakala ich prvé dieťa. Istý čas žili spolu v New Yorku, no keď sa ich rodina začala rozrastať, odsťahovali sa na vidiek do Woodstocku. Tejto zmene predchádzala vážna udalosť v jeho živote, keď v lete 1966 spadol z motorky a poranil si chrbticu. Vďaka nehode prehodnotil svoj predchádzajúci rokenrolový život plný drog, alkoholu, nezáväzných vzťahov a stiahol sa do úzadia. Medzi rokmi 1966 a 1974 koncertoval len výnimočne a svoj hlavný čas venoval rodine a výchove detí. Učil sa maľovať, dopísal svoju knihu Tarantula, venoval sa filmu a popri tom nahrával. Rodinná pohoda sa pretavila aj do jeho piesní.
Táto idylka však netrvala dlho, jeho adresa bola prezradená a fanúšikovia začali obliehať jeho dom. Jeden pár sa vlámal cez okno do jeho spálne, kde strávil noc vo veľkej posteli, v domnienke, že ide posteľ, o ktorej sa spieva v Lay Lady Lay. Dylan sa s rodinou vrátil do New Yorku, ale ani tam sa nemohol zbaviť dotierajúcich fanúšikov. Medzi najbizarnejších z nich patril istý A. J. Weberman, ktorý prehrabával Dylanove smetné koše, aby sa dozvedel viac z jeho súkromia. Hudobný kritik Clinton Heylin o svojej knihe Medzi tieňmi označil túto vednú disciplínu za „odpadkológiu.“ Sára mala z Webermana taký strach, že ho spevák fyzicky inzultoval pred svojím domom. Po týchto skúsenostiach sa Dylan zbalil a odišiel s rodinou do Malibu na západné pobrežie USA. Tam nechal postaviť obrovský drevený dom.

.prepáč, Sára!
Začiatkom 70. rokov sa autorsky trápil, no keď sa mu vrátili jeho schopnosti, stálo ho to manželstvo. Dylan vyrazil na turné a rolu otca a manžela vymenil za neviazaný život rockového hudobníka. Album Desire (1976) uzatvára pieseň Sara, ktorú spevák venoval svojej žene, u ktorej hľadal odpustenie. Nestačilo to. Bob a Sára sa rozviedli v roku 1977. Rozchod bol veľmi bolestivý a Dylana stál veľa peňazí, no podľa ich detí medzi sebou udržiavajú veľmi korektné vzťahy. Po skúsenostiach zo 60. a 70. rokov nie je žiadnym prekvapením, že si dnes spevák úzkostlivo chráni svoj súkromný život a nikto nezvaný sa do jeho kruhov nedostane. Najväčšie prekvapenie priniesla kniha Howarda Sounesa Down The Highway zo začiatku minulého desaťročia, kde sa spisovateľovi podarilo zistiť, že sa druhýkrát oženil, no manželstvo s gospelovou speváčkou Carolyn Dennisovou držal až do vyjdenia tejto knihy v úplnej tajnosti. Dvojica sa rozviedla začiatkom deväťdesiatych rokov a majú spolu dcéru. Pri písaní knihy Sounes vyspovedal až 250 rôznych ľudí  vrátane členov jeho rodiny. Vieme, že mal dom na škótskej Vysočine, že vlastnil kaviareň alebo že fandí basketbalistom Los Angeles, no otázky, ktoré sa týkajú jeho osobného života sa končia pred nepriestrelným múrom okolo dnes už 73-ročného speváka. Nevieme, či sa opäť oženil, s kým dnes chodí, alebo či sa náhodou opäť nerozviedol. Vtedy si musíme vystačiť s jeho pesničkami. Keď si vypočujeme album Modern Times (2005), vieme, že v tom čase musel byť veľmi zamilovaný. Bob Dylan/
Narodil sa 24. mája 1941 v Duluth. Je legendárny americký pesničkár a jedna z najdôležitejších postáv kultúry druhej polovice 20. storočia. V šesťdesiatych rokoch sa presadil ako spevák protestsongov a pasovali ho za hovorcu jednej generácie, učili sa od neho The Beatles, jeho piesne v podaní The Byrds, Joan Bazovej alebo The Manfred Man sa stali hitmi. Bol jedným z prvých folkerov, ktorý zobral do ruky elektrickú gitaru. Spolupracoval so skupinou The Band, prežil veľmi silné sedemdesiate roky a neskôr sa venoval aj gospelovej hudbe. Skladateľské znovuzrodenie absolvoval v 90. rokoch. Doteraz vydal 36 radových albumov. Jeho poslednou nahrávkou je Tempest z roku 2012, na jeseň tohto roku by mal vyjsť jeho nový zatiaľ bezmenný album. O jeho živote vyšli desiatky kníh, najlepšia Chronicles (2003) pochádza z jeho pera.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite