Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oplatí sa

.časopis .kultúra

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Amos Oz: Panter v podzemí (Slovart, 2014)
„Nikdy som ani na okamih nezabudol, že patrí k druhej strane, k nepriateľom. Nebol však mojím osobným nepriateľom. Naopak.” Tak premýšľa o seržantovi Dunlopovi dvanásťročný izraelský chlapec Profko, v ktorom sa zrkadlí veľa z autora knihy Amosa Oza. Sme v roku 1947, britská mandátna správa v Jeruzaleme čoskoro skončí. Profko, Ben Hur a Čita Reznik však v tajných úkrytoch v starých dvoroch založili ilegálnu odbojovú organizáciu SaS (v radikalizme ďaleko prekonáva známu politickú stranu – skratka znamená „Sloboda alebo Smrť”). Odraz izraelskej reality a amerických filmov v romantických chlapčenských hrách. Lenže sčítaný Profko (jeho koníčkom je zbierať slová) sa spriatelí s nepriateľom. Učí ho „jazyk prorokov”, britský seržant mu zase pomáha s angličtinou. Každú jednu knihu Amosa Oza sa oplatí čítať. Panter v podzemí však patrí medzi jeho majsterštyky.
.jk

OPLATÍ SA ZAŽIŤ Fest Anča: Žilina

Zo skromných, no pôvabných začiatkov vyrástol Fest Anča na veľký festival animácie. A pôvab pri tom nestratil. Od 18. do 22. júna bude na viacerých miestach v Žiline (s centrom na Stanici Žilina Záriečie, ale napríklad aj v Novej synagóge, v Artfore či v Považskej galérii) obrovské, ale skutočne obrovské množstvo filmových projekcií, debát, workshopov, výstav, koncertov, hier, prezentácií a všeličoho iného. Spoločným menovateľom je animácia, teda oživené obrázky, film, počítačové hry. Zabavia a poučia sa deti aj dospelí. Na Fest Anču aj tento rok prídu zaujímaví hostia. Jedným za všetkých nech je legendárny švajčiarsky animátor Georges Schwizgebel, o. i. autor filmov Ikarov let, Perspektívy a Mimo hry. Účastníci minulých ročníkov tvrdia, že Fest Anča je zázračné miesto. Neostáva, než sa o tom osobne presvedčiť.
.jk

OPLATÍ SA NAVŠTÍVIŤ Istropolitana Projekt
(Bratislava)
Ak od 20. do 25. júna budete v Bratislave, tak divadelný festival Istropolitana Projekt navštívite, aj keby ste nechceli. Bude sa totiž konať v uliciach, v mnohých divadlách v centre mesta a samozrejme (a predovšetkým) v priestoroch Divadelnej fakulty VŠMU na Ventúrskej aj na Svoradovej ulici. Je to totiž študentmi organizovaný festival študentov divadelných škôl. Hlavne zo strednej Európy, ale uvidíme napríklad aj predstavenie študentov z Filipín. Jeho súčasťou je súťaž, no okrem nej sú v programe aj nesúťažné predstavenia a množstvo sprievodných akcií. Devätnásty ročník tohto unikátneho a dôležitého festivalu (koná sa od roku 1977 každé dva roky) umožňuje na chvíľu uvidieť divadelné inscenácie, ktoré robia študenti, ešte predtým než sa dostanú do „divadelnej prevádzky” a zároveň zahliadnuť možnú budúcnosť stredoeurópskeho divadla. Čo, kde a kedy sa dozviete na istropolitanaproject.sk.
.jk

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Led Zeppelin: I., II., III.
(Atlantic/Warner)
Keď sa v roku 2007 oživili Led Zeppelin (koncert vyšiel na vydarenom živom zázname Celebration Day), považovalo sa to za obrovský zázrak. Po ňom k ďalšiemu návratu nedošlo, no príbeh štvorčlennej skupiny sa nekončí. Gitarista a archivár kapely Jimmy Page sa ponoril do archívov kapely a keďže katalóg Led Zeppelin nebol dlhé roky zvukovo ošetrený, nechal nanovo zmastrovať všetkých deväť radových albumov. Začiatkom júna vyšli prvé tri platne, ďalšia séria by sa mala objaviť na jeseň, ktoré page doplnil o niekoľko zaujímavých bonusov (väčšinou ide o alternatívne verzie známych skladieb alebo inštrumentálky, no nájdeme tam aj zopár zaujímavých rarít). Hlavná pozornosť sa však upiera na pôvodné albumy.  Vďaka súčasným technológiám sa dnešným CD podarilo priblížiť zvuku vinylov, čiže poslucháč, ktorý nemá gramafón, môže počúvať zeppelinovské skladby tak, ako ich nahrali, zmixovali a zmastrovali ich tvorcovia. Čo sa týka samotného obsahu, je to stále fantastická bluesrocková jazda.
.peter Bálik

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Nils Petter Molvaer: Switch
(Okeh)
Nórsky hudobník posledných dvadsať rokov dokazuje, že trumpeta nie je len nástroj klasickej a džezovej scény, ale svedčia mu aj rockové a avantgardné aranžmány. Molvaer sa stal známym vďaka nápaditému a odvážnemu prepájaniu mrazivých elektronických vrstiev s drsnými partami pre bicie a zastretými, hrejivo-tajomnými melódiami trumpety, miešajúcimi vplyvy severského folklóru s vplyvmi progresívneho džezu éry Milesa Davisa. Novinka Switch ubrala zo spomínaného chladu a zato zintenzívnila rozjímavý charakter Molvaerových lyrických nárekov s pridaním žialivej pedálovej gitary. Pulzujúco uhrančivé a ťaživé bicie Erlanda Dahlena sú síce stále prítomné v mnohých kompozíciách, no prevažuje hĺbavý pokoj a nekonfliktná dychová meditácia. U Molvaera patrí Switch medzi jeho menej vizionárske, veľkolepé albumy, zato však otvára fascinujúci svet nekonvenčne voľného, no hrejivo melodického džezu širokému publiku.
.tomáš Slaninka

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite