Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Obama v Európe Americký prezident oficiálne navštívil starý kontinent a reagoval na ukrajinskú krízu. Vyzýval Rusko, aby stiahlo svoje vojská od východných ukrajinských hraníc, a verejne uznal vážnosť ruskej hrozby. Pôsobil štátnicky a rozhodne, čo bola príjemná zmena. Pôvodne totiž jeho psychologicky dvojsečné vyhlásenie, že Rusko je „regionálna mocnosť“, čo inváziou na Krym prejavila svoju slabosť, mohlo na Kremeľ zapôsobiť ako síce nechcená, ale predsa len provokácia.

Obama teraz dôrazne apeloval na hodnoty slobody, ktoré spájajú Európu s Amerikou, a hovoril o zápase ideí s autokraciou a brutálnou silou. Pripomenul Článok V zmluvy NATO, ktorý zaväzuje, aby na napadnutie jedného člena Aliancie reagovali všetci členovia. Z Obamovho rozhodnejšieho a strategickejšieho vystupovania čerpali nádej pobaltské krajiny a Poľsko, ktoré najväčšmi pociťujú ruskú hrozbu. Európa už nie je, ako napísal komentátor Roger Cohen v New York Times, pre Obamu „nudným príbehom z 20. storočia“. Stala sa horúcou aktualitou.
.mg

Julia Tymošenková
oznámila kandidatúru na prezidentský post Ukrajiny. Zatiaľ najväčšiu podporu má však podľa prieskumov oligarcha Petro Porošenko, ktorý bol v Juščenkovej vláde ministrom zahraničia a v Janukovyčovej ministrom hospodárstva.
Energetickú závislosť Európy od Ruska chce zmierniť Španielsko. Tvrdí, že je schopné dodať starému kontinentu asi 10 percent z objemu zemného plynu, ktorý Rusko momentálne dováža do Európy. Španielsko má všetok svoj zemný plyn z neruských zdrojov.
Generál Sísí odstúpil z postu veliteľa egyptských ozbrojených síl, aby mohol kandidovať na prezidenta. Moc si upevňuje tvrdou rukou: vyše 500 Mursího prívržencov bolo minulý týždeň odsúdených na smrť. Očakávajú sa odvolania a zmiernenie trestov.
Národný front pod vedením Marine LePenovej uspel vo francúzskych voľbách do samospráv. Strane sa darí pôsobiť čoraz mainstreamovejšie. Niektorí odborníci upozorňujú, že LePenovej národniari sa stávajú novou stranou pre robotníkov, ktorých sklamala komunistická strana.

Osobnosť: František/
Pápež odvolal nemeckého biskupa, ktorý svoju rezidenciu zrenovoval za 31 miliónov eur. Franz-Peter Tebartz-van Elst bol dočasne odvolaný už v minulom roku, keď na podnet nespokojných veriacich začal Svätý otec  previerku. František potvrdil svoje odhodlanie priblížiť cirkev k chudobným.

Antiosobnosť: Wolfgang Schäuble/
Nemecký minister financií tlačí na ďalšiu centralizáciu EÚ. V rozhovore s novinami Handelsblatt povedal, že krajiny menovej únie potrebujú spoločnú finančnú a ekonomickú politiku a k tomu „príslušné inštitúcie“. Ďalšie posilnenie centra sotva prospeje starnúcej a preregulovanej Európe.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite