Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

20 miliónov eur pre .týždeň

.štefan Hríb .časopis .editorial

V minulom čísle sme v texte Mareka Vagoviča upozornili na možnosť, že sa tu kryje daňový podvod za 20 miliónov eur. V piatok sme do redakcie dostali svojskú odpoveď.

Tento časopis a jeho vydavateľ sú na veľké spory už dostatočne zvyknutí. Súdili sme sa s významným sudcom, ktorý nepomohol politickému väzňovi, spor stále vedieme s bývalým generálnym prokurátorom aj so šéfom odboru osobitného určenia a aj Lampa ku kauze Cervanová dostala bezprecedentnú pokutu. Ale návrh, ktorý prišiel v piatok, je predsa len prekvapujúci.
Spoločnosť Budamar Logistics, a. s., o ktorej v texte Mareka Vagoviča píšeme, žiada od nás prostredníctvom trnavskej advokátskej kancelárie Prosman a Pavlovič nielen uverejnenie odpovede a ospravedlnenia, ale tiež primerané finančné zadosťučinenie, inak je pripravená domáhať sa tohto svojho práva súdnou cestou. A za primerané finančné zadosťučinenie považuje sumu 20 miliónov eur. Ešte raz – máme dotknutej spoločnosti zaplatiť 20 miliónov eur, čiže 600 miliónov v starých korunách!
Neviem, či v dejinách slovenskej, československej, stredoeurópskej či ešte širšej žurnalistiky bola od týždenníka požadovaná vyššia suma. Ani netuším, či práve tých 20 miliónov daňového podvodu, o ktorom píšeme v článku Veľká daňová lúpež, už považuje Budamar Logistics za ušlý zisk, a preto ich žiada späť. Viem iba jedno – článok Mareka Vagoviča je výsledkom dlhej a poctivej investigatívnej práce v prostredí sofistikovaných podvodov, za ktorou plne stojím a absurdné zastrašovanie astronomickou pokutou na tom nič nezmení. A nezmení nič ani na tom, že v odhaľovaní karuselových podvodov budeme pokračovať.
Dvadsať miliónov eur by bola likvidačná suma aj pre veľkú firmu. Ale ak nechceme byť ako Putinovo Rusko, kde vodca a peniaze oligarchov môžu všetko, ani takéto šialené hrozby nemôžu zastaviť novinárov a médiá pri odhaľovaní skrytých podvodov (a aj pri podpore tých zástupcov štátu, čo chcú podvod vyšetriť, no sú vymenení).
Páni a dámy z Budamaru (ale aj z ministerstva vnútra a polície), namiesto astronomických finančných hrozieb (a mlčania) očakávame jasné odpovede na otázky, ktoré článok Veľká daňová lúpež nastoľuje.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite