Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pravý sektor je populárny aj u nás

.jozef Majchrák .časopis .téma

Rozhovor so starostom Koločavy Vasilom Chudyncom o Pravom sektore a východnej Ukrajine.

.keď boli u vás v Koločave ostatné voľby, kto zvíťazil?
Koločava bola vždy opozičná, najmä preto, že ľudia tu veľmi podporovali vstup do EÚ. Ale v posledných parlamentných voľbách v roku 2010 vyhrala Janukovyčova Strana regiónov.

.čo sa stalo?
Opozícia bola vtedy veľmi slabá a rozčarovanie z politiky prezidenta Viktora Juščenka obrovské. Ľudia mu v čase Oranžovej revolúcie veľmi verili.  Keby však boli voľby teraz, stopercentne vám garantujem, že by vyhrala
Klyčkova strana, alebo Tymošenkovej Vlasť. Teraz je veľmi populárny aj Pravý sektor.

.aj u vás v Koločave?
Áno, fandí mu najmä mládež. Tú radikalizmus priťahuje. Oni hovoria, že musia odísť všetci doterajší politici, lebo aj tak nerobili nič iné, len kradli a prevracali kabáty, a majú prísť úplne noví ľudia. Tieto názory sú teraz veľmi populárne. Aj u nás v horách. (Smiech).

.nie sú to však radikáli a extrémisti?
Do určitej miery áno, ale nie natoľko, ako to tvrdia niektoré médiá. Pod ich zástavy sa dostalo aj veľa banditov a tí robia provokácie, ktoré potom médiá zveličujú. V našom rajóne už preto začali ľudia z Pravého sektora spolupracovať s políciou, aby týmto provokáciám zabránili.

.poznáte osobne ľudí z Pravého sektora v Koločave?
Áno. Sú to mladí ľudia, kltorí študujú v Užhorode a vo Ľvove. Určite to nie sú žiadni extrémisti. Tak ich označujú len tí, ktorí podporovali Janukovyča, alebo počas revolúcie sedeli doma pred televízorom a čakali, ako sa to skončí.

.kto podľa vás u vás v Koločave vyhrá prezidentské voľby?
Ťažko povedať, ešte nie sú definitívne známi ani kandidáti. Ak bude kandidovať Tymošenková, určite nebude mať veľké šance. Skôr Klyčko, alebo Petro Porošenko. (Ukrajinský politik a miliardár, ktorý podporil revolúciu na Majdane pozn. red. )

.vaším favoritom je kto?
Keď zmeny povedú k tomu, že vláda a parlament budú posilnené na úkor prezidenta, tak by som bol za to, aby prezidentom bol Klyčko a premiérom sa stal Porošenko. On má väčšie skúsenosti s ekonomikou.

.boja sa u vás ľudia toho, že sa Ukrajina rozdelí?
Nie. Východ sa určite neoddelí, problémom je Krym. Ten je neistý, aj keď tam svoju úlohu určite zohrajú aj Tatári, ktorí sa nebudú chcieť pripojiť k Rusku. Na východe Ukrajiny je situácia iná. Je tam možno jedno percento ľudí, ktorí by sa reálne chceli od Ukrajiny oddeliť. Zvyšok je síce opatrnejší smerom k integrácii do EÚ, ale to je všetko.

.prečo sú opatrnejší?
Jednoducho sa boja o prácu. Na východe je veľa firiem, ktoré Rusi vlastnia, alebo v nich majú podiel. Preto títo ľudia integráciu príliš nepodporujú. Alebo, presnejšie povedané, politicky sa im projekt Ukrajiny v EÚ páči, oni predsa tiež vidia, že v EÚ sa žije lepšie než v Rusku, ale boja sa ruskej reakcie, ktorá by v ich prípade mohla mať podobu, že skončia bez práce na ulici. Treba však povedať, že  téma odtrhnutia východu od zvyšku Ukrajiny je tak trochu mediálna bublina.

.v akom zmysle?
V takom, že médiá to zbytočne vyostrujú. Ja teraz už tretí týždeň absolvujem liečebný pobyt v neďalekej Svaľave, kde je aj veľa ľudí z východu. Priateľsky sa spolu bavíme. Oni sú vystrašení, pretože niektoré, najmä ruské médiá informujú o západe Ukrajiny takým spôsobom, až majú strach odísť z liečebne na výlet do Mukačeva, alebo do Ľvova. Boja sa totiž, že ich tam západoukrajinskí banditi ubijú rovno na ulici. Minule som jedného presvedčil, nech ide a on mi potom celý natešený volal z Ľvova a hovoril: Som taký rád, že som ťa poslúchol, videl som Ľvov, bol som tu celý deň a nikto si ma ani nevšimol. (Smiech).

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite