Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Field Trip

.martin Kollár .časopis .fototéma

Počas roka, ktorý som strávil v Izraeli, sa mi intenzívne vracali záblesky spomienok na detstvo. Celkom neočakávane som si spomínal na chvíle z dospievania za Železnou oponou počas normalizácie v komunistickom Československu. Plot okolo vlasti nám bránil prejsť za hranice, chránil nás pred vplyvmi zvonka a tiež pred nami samotnými. Známy pocit z prísne ohraničeného územia, tentoraz medzi múrom a morom, sa začal v mojej mysli spájať a prelínať. Vo vzduchu viselo napätie a pocit telesného aj psychického ohrozenia – veľmi ľudské emócie, ktoré nemožno ignorovať.

Moje cestovanie po Izraeli, odchody z neho, početné kontroly na hraniciach, prehliadky diskiet a harddiskov, ktoré na letiskách prezerali bezpečnostní agenti. Po tom, čo ma v Izraeli niekoľkokrát nakrátko zatkla polícia, som si začal uvedomovať, že nemôžem donekonečna odmietať predstavu, že som pod dozorom. Vlády tieto opatrenia vysvetľujú ako bezpečnostné opatrenia, no aj tak som ich dvadsať dlhých rokov po páde komunistického režimu ťažko znášal. Akoby som sa psychicky ocitol zase v minulosti a všetky situácie som hodnotil s miernou paranojou.
Je pravdepodobné, že izraelská tajná polícia má záznamy o tom, ako som sa pod dozorom pohyboval. Uvažujem, že práve taký záznam by bol najvhodnejším textom do mojej knihy. Ale v živote sú veci, ktoré nám nie je súdené úplne pochopiť, ktoré nemôžeme dokázať, vylúčiť ani sa im vyhnúť.

Field Trip je časť projektu s názvom Toto miesto, ktorý skúma zložitosť Izraela a Západného brehu očami dvanástich medzinárodne uznávaných fotografov. Ich vysoko individuálne diela sa spájajú nie do jednej monolitickej vízie, ale vytvárajú skôr rozličný a fragmentárny portrét, oživený všetkými trhlinami a paradoxmi tohto významného miesta, o ktoré sa vedie toľko sporov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite