Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

12 mesiacov

.peter Bálik .časopis .kultúra

Aj minulý rok pozostával z dvanástich mesiacov. Čo podstatné sa v nich udialo v kultúre? Čo nás zaujalo, čo nás prekvapilo? Toto sú udalosti, ktoré podľa nás najviac zarezonovali v kultúre v roku 2013.

Január: Krehká identita
V januári mal v slovenských kinách premiéru dokument Zuzany Piussi Krehká identita. Po sudcoch a gorilích protestoch filmárka zamierila medzi slovenských národovcov. Podľa viacerých filmových kritikov je to jej najlepší autorský film. Sama ho označila za „veselý”.  „Chcela by som, aby tento film v ľuďoch vyprovokoval otázku, čo znamená byť Slovákom. Po českej premiére sa ozvala jedna režisérka, že ten film je strašný a ukazuje ľudí, na ktorých sa ona nemieni pozerať, zatiaľ čo iná režisérka povedala, že tí ľudia boli krásni. Mám rada, keď diváci majú na moje filmy protichodné názory, znamená to, že rozmýšľajú o téme. Národovci žijú medzi nami, ale nevieme o nich veľa,” povedala .týždňu.
Ak Quentin Tarantino nakrúti nový film, vždy ide o jednu z hlavných udalostí sezóny. Ako to však uňho býva, aj jeho krvavý western s čiernym pištoľníkom Divoký Django rozpútal diskusiu o primeranosti násilia na striebornom plátne.
Americký pesničkár Beck prišiel so skvelým nápadom. Svoj nový album Song Reader vydal len v notovom zázname, ako to robili skladatelia v minulých storočiach. Ako vždy v januári, boli sme v Gronningene na festivale a konferencii Eurosonic Noorderslag. Na festivale nás najviac zaujala Anna von Hausswolff, Snorri Helgason, Epic Rain a Efterklang. Na konferencii sa najviac hovorilo s streamovacích službách.
Košice sa na jeden rok stali Európskym hlavným mestom kultúry.

Február: Vrahem z povolání
Málokedy sa stane, že na premiéru dokumentárneho filmu príde dvakrát toľko ľudí, než sa zmestí do kina. V prípade filmu historika a dokumentaristu Pavla Palečka to tak bolo. Dokument o udavačovi, prokurátorovi, vyšetrovateľovi, „vrahovi z povolania“ Karlovi Vašovi je príbehom o krutom a zákernom mužovi, ktorému sa za každého režimu darilo a v pokoji sa dožil 97 rokov. Pýtali sme sa Pavla Palečka, či Karel Vaš pri svojich spomienkach niekedy neprejavil emócie. „Ani nie, ale niekoľkokrát sa preriekol. Napríklad, keď hovoril o tom, ako ľudí na vojne likvidovali. Keď videl, že sme z toho vydesení, povedal: ,Likvidovať  znamená likvidovať administratívne, úradne, likvidovať jeden prípad za druhým.‘ Vtedy si človek uvedomil, že ten človek je morálne niekde úplne inde.”
Írska kultová skupina My Bloody Valentine vydala po dlhých 22 rokoch nový album s názvom m b v. Koncom januára kapela nečakane oznámila na svojej stránke, že album si fanúšikovia budú môcť stiahnuť za „dva-tri dni”. Keď sa 2. februára objavil album na stránke, tá pod náporom fanúšikov skolabovala. V kinách sa začal premietať film Matyása Priklera Ďakujem, dobre. “Deje sa tu niečo, čo by sa vo výnimočných snímkach malo diať – na pozadí celkom konkrétnych osudov sa odkrýva univerzum, minimálne jeho podstatná časť,” napísala o Priklerovom celovečernom debute Zuzana Mojžišová. Výstavou Nové ovocie sa zavŕšila štvorvýstavová rezidencia Otisa Lauberta v Galérii 19 s názvom Štyri ročné obdobia. “Nenecháva sa zväzovať deklarovaným programom alebo, nedajbože, niečím ako manifest. Napriek tomu je zrejmé, že jeho svet, jeho život a jeho tvorba bežia v sieti pevne stanovených pravidiel,“ napísal o výstave v .týždni Juraj Kováčik.

Marec: Sto rokov Tatarku
„Ja viem, že zomieram, že odchádzam. Možno som iba smiešny pastier, nepochopiteľný človek. Jeden taký a taký človek, ktorý niečo chcel napísať, možno aj napísal, ale z toho nezostalo nič. Nič!” Tieto slová povedal Dominik Tatarka niekedy medzi novembrom 1985 a letom 1986 českej novinárke a spisovateľke, pražskej disidentke Eve Štolbovej a nájdete ich v knihe Navrávačky, ktorá vyšla v marci 2013 pri príležitosti stého výročia narodenia jedného z kľúčových slovenských spisovateľov minulého storočia. V marci bola tiež udelená Cena Dominika Tatarku. Jej držiteľom sa stal Dominikov priateľ, básnik a vydavateľ Oleg Pastier.
Udeľovali sa Radio_Head Awards 2012. Vecov album Stereo Farbo Slepo sa stal Albumom roka, Cenu kritikov získal Tomáš Sloboda za Chobotnicu, cenu za prínos do hudby si, žiaľ, neprevzala Bety K. Majerníková. Chiki Liki-Tu-a odohrali v prešovskom PKO svoj tisíci koncert. David Bowie najprv začiatkom januára zverejnil znenazdajky novú pesničku Where Are We Now, ktorá sa stala predzvesťou nového albumu The Next Day. Album, ktorý sa nahrával v úplnom utajení, na konci roka ocenili ako  jeden z najväčších hudobných počinov tohto roka. „Vitalita objavovať nové a zároveň prirodzená snaha pochopiť život robia album nadčasovým,” napísal .týždeň. Mladý režisér Adam Oľha natočil výborný dokument Nový život. “Adam Oľha nakrútil film, ktorým riešil svoj osobný problém, zrejme ako syn a brat potreboval nájsť odpovede na otázky, čo sa stalo a prečo. Našťastie mal dosť talentu, aby príbeh rozprával zaujímavo, farbisto, filmársky nápadito,“ napísali sme. Do kín sa dostal oceňovaný a znepokojujúci filmy Miry Fornay Môj pes Killer.

Apríl: Múzeum dizajnu
Výstavou Múzeum dizajnu, prosím bolo v bývalých Hurbanových kasárňach v Bratislave „pootvorené“ Múzeum dizajnu, o ktorého oficiálny vznik sa usiluje Združenie 84 a Slovenské centrum dizajnu. „Je to ako Národ sobě,” hovoril nám Ľubo Longauer pri prehliadke depozitárov novovznikajúceho múzea. „Ľudia prichádzajú a nosia nám plagáty, obálky kníh, staré telefóny či vysávače.” „Múzeum dizajnu už fakticky existuje. Zostáva len, aby oficiálne vzniklo. Potrebujeme ho rovnako ako národnú galériu, národnú knižnicu či národné múzeum,“ napísali sme v .týždni.
V Bratislave vystúpila Beyoncé, my sme ju mali na obálke, čo viacerí hudobní fajnšmekri považovali za trápne nadbiehanie komercii. Ale nám sa pani Knowles celkom páčila. Artforum vydalo najnovší román Zadie Smith s názvom NW. „Mám v sebe taký iracionálny pocit vďačnosti. Priznať sa k tomu je veľmi nemoderné, to si uvedomujem. Stále pociťujem vďačnosť. Ale voči komu? A voči čomu? To je taká metafyzická stránka veci – ten pocit, ktorého sa neviem zbaviť,“ povedala nám Zadie v rozhovore. V SND mala premiéru výborná inscenácia Bratov Karamazovovcov v réžii Romana Poláka. Napriek tomu, že ide o suverénne najdlhšiu divadelnú inscenáciu roka, ani chvíľu nás nenudila. Divadlo SkRAT s hosťujúcou Janou Oľhovou prišlo s inscenáciou Proces procesu procesom, ktorá je kafkovským pohľadom na stav slovenskej justície. V SNG bola otvorená pozoruhodná výstava Viliama Malíka a Antona Podstraského, ktorá zároveň otvorila knižnú edíciou Osobnosti slovenskej fotografie.

Máj: Kauza Cervanová
Robert Kirchhoff nakrútil jeden z najlepších dokumentárnych filmov posledných rokov. Na snímke Kauza Cervanová pracoval dlhých osem rokov. Vďaka jeho filmu sa do tohto príbehu, v ktorom existujú viac ako vážne pochybnosti, že boli odsúdení skutoční vinníci, vnieslo viac svetla. Nenachádza páchateľa, zaujíma ho skôr mašinéria, ktorá dostala za mreže nevinných ľudí, ktorí sa už roky pokúšajú očistiť svoje mená. „Bolo to osem rokov môjho života, počas ktorých som v istom zmysle dennodenne myslel na túto strašnú vec. Ide tu o život toho dievčaťa, aj o životy tých chlapcov, ktorým hrozil trest smrti a z ktorých sú už dnes dôchodcovia. Keď sa človek intenzívne stretá s niečím takým, tak sa to na ňom, samozrejme, nejako podpíše. Takže celý ten čas som sa vlastne učil, ako mám s týmto prípadom žiť, a teraz sa budem musieť naučiť, ako ho mám dostať zo svojho života von,” povedal .týždňu Kirchhoff.
Slovenský skladateľ Michal Novinski získal českého Leva za hudbu k filmu Ve stínu, ktorú skomponoval spolu s českým hudobníkom Janom P. Muchowom. Na starom štadióne na Pasienkoch tretíkrát vystúpila britská legenda Depeche Mode, ktorá zo sebou priniesla nový album Delta Machine. Filmový festival v Cannes otvoril americký film Veľký Gatsby s Leonardom DiCapriom v hlavnej úlohe. „Eklektický paškvil, ktorý však treba vidieť,” napísal .týždeň. Hlavnú cenu si odniesla brilantná komédia Inside Llewyn Davis o newyorskej folkovej scéne od bratov Coenovcov. V polovici mája vyšiel album od francúzskeho elektronického dua Daft Punk. Random Access Memories sa stal druhým najrýchlejšie predávaným albumom tohto roka aj vďaka singlu Get Lucky, ktorý  sa zaraďuje medzi najlepšie piesne roku 2013. Dňa 20. mája zomrel vo veku 74 rokov klávesový mág a duša The Doors Ray Manzarek. Jeho hráčske majstrovstvo dalo kapele neopakovateľný zvuk.

Jún: Kliatba Wilsonicu
Prvý júnový víkend sa mal v Čunove konať Wilsonic, jeden z dvoch-troch kľúčových hudobných festivalov na Slovensku. Keďže sa predalo málo lístkov a nepodarilo sa pre festival zabezpečiť hlavného sponzora, organizátori 10 dní pred jeho konaním festival zrušili. O ďalších 5 dní zrušili zrušenie a festival v klubovej podobe, no s dvoma hlavnými headlinermi – Trentemøllerom a My Bloody Valentine – preniesli do Refinery Gallery vo Vlčom hrdle. Smola však Wilsonic neopustila. Krátko pred koncertom My Bloody Valentine si hlavný zvukár kapely priamo na pódiu zlomil nohu, a tak írski majstri hluku nevystúpili. Členovia kapely sa ochotne stretli s fanúšikmi a všetkých pozvali na koncert vo Viedni. Budúcnosť Wilsonicu je otázna.
Slovenský filmový ústav vydal na DVD všetky dokumentárne filmy Deža Ursinyho. „Tie filmy sú ďalší Dežov koncert,” povedal o filmoch svojho otca Kubo Ursiny.  Bratislavská skupina Korben Dallas vydala svoj druhý album Karnevalová vrana. Pesnička Otec sa stala letným hitom. „Táto pesnička sa dnes interpretuje ako otcovská spoveď, pretože sa začína tým veršom, ale pokračovanie textu je iné, je to skôr o tom, čo človek nestihol alebo nezvládol,” povedal nám autor textu a basák Korbenov Lukáš Fila.  Devätnásteho júna zomrel vo veku 48 rokov Psí voják Filip Topol. „Filipov vzor bol Jim Morrison a Filip chcel umrieť rovnako starý ako on. Bol úprimne sklamaný, že sa mu to nepodarilo. Jeho smrť ma rozosmutnila, ale neprekvapila,” povedal nám jeho bývalý spoluhráč Jiří Jelínek. Anglický pesničkár Pete Doherty odohral koncom júna dva sólové koncerty v KC Dunaj. „Je to veľmi ťažké. Pýtam sa samého seba, prečo idem neznámym ľuďom spievať o vlastných problémoch. Je to, pravdupovediac, dosť hrozné,” povedal nám v rozhovore.

Júl: Sedemnásta Pohoda
„Majka, známa na stránke festivalu ako LovePohoda, zažila premiéru ako guidka. Flea si za značného záujmu prítomných dám vyzliekol tričko, skákal cez švihadlo a robil kliky. Vďaka Jurajovi a Mime z Rádia FM som sa aj ja na chvíľu cítil ako hviezda. Vždy som mal rád prechádzanie sa po ploche festivalu pred západom slnka – tentoraz sa pridali aj Thom, Joey a Nigel. Podľa Geša dali Atoms For Peace najlepší koncert v histórii festivalu; podľa mňa bol druhý najlepší, po Portishead. Keď som to povedal tour manažérovi Mickovi, mal radosť: obe tieto kapely sem priviedol práve on,“ napísal v .týždni tradičný guide pohodových headlinerov Rado Masaryk. Len pre úplnosť treba povedať, že vrcholom 17. ročníka festivalu Bažant Pohoda bol Nick Cave a/alebo Thom Yorke, hrdinom festivalu bol Robert Roth, ktorý počas neho odohral 6 rôznych predstavení, výborné koncerty odohrali A.K.A.C.O.D., Za!, Tony Allen, Ásgeir Trausti, Bonobo, Skip&Die, Cathy Davey a mnohí ďalší.
Vo veku 74 rokov zomrel 26. júla spevák a skladateľ J. J. Cale, ktorý svojím pohodovým „Tulsa soundom” ovplyvnil niekoľko generácií gitaristov vrátane Erica Claptona, ktorý preslávil Calove piesne After Midnight a Cocaine. Do kníhkupectiev sa dostal román a do kín film Svetová vojna Z. „Film a román, román a film, oboje nadmieru v poriadku. Román je intenzívnejší, necháva sa spoznať okamžite, po piatej strane už čitateľ vie, či je vonku, alebo dnu,“ napísali sme v .týždni. Prekvapivo drsný album Kveikur vydala islandská skupina Sigur Rós. Tomáš Slaninka ním nebol úplne nadšený: „Pri hľadaní nových inšpirácií vykročili správnym smerom, ale dobrodružstvo nepoznaného sa odohrá najskôr na ich ďalšom albume.“

August: Jozef Bednárik
Herec a režisér Jozef Bednárik zomrel nečakane 22. augusta. „Nebol tribúnom občianskych postojov, ale arbitrom umenia a kultúry. Umenie mu bolo všetkým – zmyslom života, optikou pohľadu na svet, miestom na vyjadrenie jeho názorov. Rozumel hudbe, výtvarnému umeniu, literatúre, filmu, mal neuveriteľný dar nájsť kvalitu, systematicky za umením cestoval a poznával nové diela a štýly. Mal prehľad o svetovom divadle ako málokto na Slovensku. Bolo to fascinujúce. Pracoval na sebe nekompromisne po celý svoj život a takú istú prácu vyžadoval aj od ostatných. Vždy na 100 percent pripravený, Bolo to náročné. Vedel veľa o móde a holdoval dobrému jedlu. Bolo to zábavné. A rozdával sa – svoje názory, rady, nápady, humor a šarm. Bolo to nezvyklé. Milovali ho veľké hviezdy aj prostí ľudia. A pritom ostal solitérom. Esencia vzťahu ku kultúre, k vzdelaniu a ku kráse. Skutočne renesančný človek,“ napísala o ňom v .týždni jeho dlhoročná spolupracovníčka, dramaturgička a riaditeľka festivalu Divadelná Nitra Darina Kárová.
Na letisku v Piešťanoch sa uskutočnil festival Grape. Akcii neprialo počasie, jedna z hviezd The Joy Formidable nakoniec neprišla, ale festival to nakoniec zvládol. „Totalita akejkoľvek farby neznáša slobodu tvorby a pravdu, chce mať pod kontrolou všetko, aj minulosť. Preto je najnaliehavejšou potrebou slovenskej kultúry obnovenie kultúrnej pamäti. Preto je vydanie knihy Ivy Mojžišovej Škola moderného videnia zásadnou udalosťou,“ napísal o jednej z najdôležitejších kníh tohto roku Ľubo Longauer. Divadlo Stoka trávilo väčšinu augusta v New Yorku, kde účinkovalo na prestížnom festivale FringeNYC. V SNG mal výstavu umelec a legendárny pedagóg Ľubomír Ďurček. „Ďurčekov dar mazať hranice medzi umením a životom mu umožnil ich suverénne využívanie bez náznaku pózy alebo kŕča. Bez problémov sa presúval medzi rolami scenáristu, režiséra, aktéra či pozorovateľa,“ napísal o výstave v .týždni Juraj Kováčik.

September: Anasoft litera
Aktuálnym držiteľom ceny Anasoft litera sa stal Víťo Staviarsky za román Kale topanky. Dni okolo vyhlásenia víťaza boli dramatické, špekulovalo sa o viacerých kandidátoch, na sociálnych sieťach sa rozhoreli vášnivé polemiky, po udelení ceny údajne došlo aj k menším fyzickým potýčkam. To všetko je výbornou správou o stave slovenskej literatúry, ktorá zjavne žije a oplatí sa za ňu hádať a bojovať. „Zvonku tá komunita často vyzerá možno bizarne a cirkusovo, ale sú to úplne normálni ľudia. Keď sa spolu bavíme, povieme si všeličo. Aj o babách, o láske... Veď tomu človeku chutí pivo takisto ako mne,“ povedal nám v rozhovore Víťo Stviarsky.
V rámci EHMK 2013 dirigoval v Košiciach svoje skladby slávny poľský skladateľ Krzysztof Penderecki. „Každé ráno vstanem a začnem komponovať. Je to každodenný zápas urobiť niečo iné, urobiť niečo lepšie. Ak  píšete hudbu sedemdesiat rokov, nemôžete prestať,” povedal  týždňu po generálke na koncert 79-ročný skladateľ. Jedenásteho septembra zomrel fotograf Tibor Huszár. Do kín sa dostal film Zázrak. „Tento film je sociálna dráma. Má svoj vlastný charakter. Je tvrdší, neutešený, dívame sa na smutné veci.  Ale myslím si, že v konečnom dôsledku hovorí o dôležitých veciach a divák môže o ňom dlho rozmýšľať.  To je dôležité,“ povedal nám v rozhovore jeho režisér Juraj Lehotský. V Bratislave sa konal festival komornej hudby Konvergencie. Medzi zahraničnými hosťami bol írsky violista Garth Knox či nórska speváčka Susanna Wallumrød, vďaka ktorej zneli v Dóme sv. Martina prvýkrát piesne Leonarda Cohena, Nicka Draka či skupiny AC/DC.

Október: Úspešný kandidát
Politický triler či politická fraška režiséra Jonáša Karáska o pozadí volieb na prezidenta dostala síce rozporuplné kritiky, ale podarilo sa mu niečo, čo mu iní môžu závidieť: po dlhom čase si náš film našiel diváka. Od polovice októbra do začiatku decembra ho videlo 80-tisíc ľudí. Za posledných päť rokov je to zatiaľ tretí najnavštevovanejší slovenský film, aj keď podľa .týždňa nepovedal v podstate nič nové: „Kandidát sa tvári, že nám odkrýva niečo o našej súčasnosti, niečo, o čom sme ani netušili. Lenže my nielen tušíme, my vieme, my v tom totiž žijeme.” Scenárista Maroš Hečko ho bráni: „Chceli sme urobiť stráviteľný film so stráviteľným obsahom. Nikto z nás sa pritom netváril, že teraz ideme podať veľké pravdy. Chceli sme urobiť žánrové kino za málo peňazí. Začali vznikať blogy, píše sa o tom na Facebooku. A hlavne: ľudia začali chodiť do kina. Tam ich môže doviesť len slovenský film o lokálnej téme. A taký film sme urobili.”
Piateho októbra sa v Bratislave prvýkrát konal festival Waves. Spolupráca s viedenským festivalom by v budúcnosti mala pokračovať. Režiséri Peter Kerekes, Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík nakrútili film Zamatoví teroristi o mužoch, ktorí chceli proti komunistom bojovať so zbraňou v ruke. „Pre mňa sú to romantickí hrdinovia, Doni Quijoti, ich boj bol od začiatku odsúdený na neúspech,” povedal nám Peter Kerekes. Paul McCartney sa vrátil s novým albumom New, ktorý nahral s tromi rôznymi producentmi. Jedným z nich bol aj Giles Martin, syn tradičného producenta platní The Beatles Georga Martina.  „Počujem pána v rokoch, ktorý sa rozhodol, že život po sedemdesiatke strávi inak ako väčšina dôchodcov,” zhodnotil pre .týždeň nahrávku jeho veľký fanúšik Miro Žbirka. Agentúra Forza zrušila hudobnú anketu Slávik pre slabý záujem. V nedeľu  27. októbra zomrel vo veku 71 rokov Lou Reed. Pred rokom vystúpil aj na trenčianskej Pohode. Britskému spevákovi Morrisseymu vyšiel dlhoočakávaný bestseller Autobiography s prekvapivými priznaniami o jeho súkromí, ktoré si doteraz bývalý líder The Smiths prísne strážil.

November: Zase iná Jana
To, čo urobila Jana Kirchsner, chce veľa odvahy. Hodila za hlavu úspešnú popovú dráhu, opustila veľké vydavateľstvo a vrhla sa do nového hudobného dobrodružstva, z ktorého vyšiel album Moruša: biela. S anglickým hudobným producentom a svojím životným partnerom Eddie Stevensom nahrala neobyčajne pestrý album, kde sa kríži minulosť s prítomnosťou. Je tam niečo zo starej bratislavskej hudby, je tam folklór, z klezmeru aj z cigánskej muziky, klasiky a súčasného folku, ale v prvom rade sú to nádherne vystavané pesničky. Niektoré obyčajné, pripomínajúce Janinu skoršiu tvorbu, iné zložitejšie, majúce nádych Vargovej a Hammelovej Zelenej pošty. Projekt bude pokračovať albumom Moruša čierna. “Biela je akási nostalgická, je v nej niečo nevinné, čo sme stratili,” hovorí Jana. „Čierna je spojená s mestom. Sú tam úplne iné príbehy.”
Bratislavská zreformovaná kapela Le Payaco vydala výberovku Jukebox s novou pesničkou Kone.” To je pesnička, ktorá nás scelila,” povedal nám Tomáš Sloboda o comebacku kapely, ktorá sa v tomto roku definitívne rozhodla, že bude pokračovať.  
Kanadská pesničkára Joni Mitchell oslávila sedemdesiatku. „Snažím sa rozpoznať, čo je normálny proces odchádzania a čo je choroba. Teda čo prijať a s čím bojovať. Je v tom však aj sloboda: stávaš sa znova dieťaťom, no nemusíš byť pritom detinský,” povedala britskému novinárovi Jianovi Ghomeshimu. Lucia Tallová vyhrala súťaž VÚB Maľba. Dňa 20. novembra zomrel vo veku 76 rokov český spevák Pavel Bobek. Český elegán bol jedným z prvých rokenrolových spevákov v Československu, ktorý sa neskôr preorientoval na country. Vďaka nemu sa k nám dostalo to najlepšie z americkej country hudby. V Bratislave sa konal Mesiac fotografie, ktorého kľúčová výstava Zaujatí krásou bude v SNG do konca februára 2013. Deň pred svojimi 83. narodeninami, v nedeľu, 10. novembra zomrel Milan Laluha. “Napodobňujúc mimovoľne pohyb slnečnej sústavy, vytváral obrazy v plných a jasných farbách, dodržujúc zákony ekliptiky. V rytme a tempe melodiky ľudovej muziky, ktorú tak miloval a rád hral,“ napísal o ňom v .týždni Laco Teren.

December: Rok Slnka
Decembrovým vydaním skvelého debutového albumu mladej pesničkárky Katarzie sa uzavrel fantastický rok hudobného vydavateľstva Slnko Records. Ten sa začal novými cédečkami Zuzany Homolovej, skupiny Zlokot, debutom Bad Karma Boy a neskôr aj druhým albumom skupiny Korben Dallas. Neskôr na jeseň vyšli na tejto značke nahrávky Modrých Hôr, Jany Kirschner, skupín Longital, Kolowrat, Walter Schnitzelsson a Katarzie. Toto vydavateľstvo začalo tým, že lisovalo a predávalo vlastné napaľované nosiče jej zakladateľov – dua Longital. Neskôr sa stalo domovom rôznych alternatívnych hudobníkov. Tento štatút si Slnko Records zachovalo dodnes. Napriek kríze a po vycúvaní niektorých veľkých značiek z nášho trhu je jedným z mála aktívne fungujúcich labelov, ktoré vydáva zaujímavú a pôvodnú slovenskú hudbu. V tejto súvislosti treba spomenúť aj tohtoročnú prácu producenta Erika „Lososa” Horáka, ktorý sa producentsky podieľal až na piatich tituloch z vydavateľstva Slnko Records, vrátane nového albumu od Tu v dome, ktorý vychádza začiatkom budúceho roka.   
Vyšiel ďalší knižný artefakt z bohatého literárneho archívu Júliusa Satinského. Listy Oľge písal mládenec Julo svojej priateľke a prvej manželke Oľge Lajdovej. Do slovenských kín sa dostal taliansky film Veľká nádhera režiséra Paola Sorrentina, ktorý sa preslávil snímkami Il Divo a This Must Be The Place. Sorrentino úspešne boduje na medzinárodných festivaloch, u kritiky a najmä u publika, hoci aj tie jeho filmy nie sú typickými diváckymi záležitosťami. Na koncerte v bratislavskom klube Randal sa prvýkrát predstavila legendárna skupina Kosa z nosa v prekvapivom zložení: okrem speváka Borisa Ondreičku a gitaristu Braňa Špačeka sa členmi kapely stali otec a syn, teda Fedor a Viktor Frešovci. Prítomní dlhoroční znalci sa zhodli na tom, že takto dobre Kosa z nosa ešte neznela. V polovici decembra mal v kinách premiéru druhý diel hobitej ságy Hobit: Smaugova pustatina od režiséra Petra Jacksona. Predvianočný knižný trh ovládol Róbert Bezák. Vyšla tiež „druhá kniha Mojžišova”, teda pokračovanie fascinujúcich vedeckých textov nášho kolegu Martina Mojžiša s názvom Dva hrby ťavy.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite