Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina má sedieť na plote

.eva Čobejová .časopis .téma

Hoci sa možno Bruselu zdalo, že podpísanie asociačnej dohody medzi Ukrajinou a Európskou úniou je hotová vec, ruské médiá to videli inak – a ukázalo sa, že sa nemýlia.

V ruských médiách nevládla žiadna panika, že by Ukrajina naozaj dala prednosť EÚ pred ruským Colným zväzom. Ruskí novinári v tom mali akoby jasno. Agentúra Regnum už 13. novembra priniesla zaručenú informáciu od svojho tajného zdroja, že ukrajinské vedenie nedá vo Vilniuse súhlas s asociáciou k EÚ. Agentúra predpovedala, že Ukrajina preloží podpis na rok 2014, pretože EÚ jej zatiaľ neponúkla dostatočné kompenzácie za stratu ekonomických väzieb s Ruskom. Ruskí novinári boli realisti a presne vedeli, o čo Ukrajina hrala. Naťahovať situáciu do krajnosti jej vyhovovalo.
Stĺpčekár Komsomoľskej Pravdy a rusko-izraelský spisovateľ Izrael Šamír ešte koncom októbra písal, že tesná integrácia Ukrajiny s EÚ vôbec nie je istá. Ukrajine totiž vyhovuje „sedieť na plote medzi Ruskom a Západom“. Šamír píše, že s Ruskom ju spája minulosť, kultúra, tradícia, viera. A na Západe zase závistlivo obdivuje jeho spôsob života. Najlepšie by bolo pre Ukrajinu ostať na tom plote, no EÚ i Rusko od nej chcú rozhodnutie. „Ako dievčina váhajúca medzi dvoma ženíchmi, odťahuje sa raz od jedného, potom od druhého a pritom dúfa, že výber napokon urobia za ňu.“
Šamír píše, že počas nedávnej návštevy Kyjeva ho prekvapilo, ako veľa tamojších ľudí tvrdí, že asociácia s EÚ je málo pravdepodobná. Pre Ukrajincov je vraj ponížením, že sa im neponúka hneď členstvo, a že budú mať podobný status ako Turecko. Celé asociačné úsilie mnohí Ukrajinci chápu len ako prostriedok, ktorým možno vyvíjať tlak na Putina. Ukrajinci sa boja, že ascociácia s EÚ zničí ich priemysel aj poľnohospodárstvo, zvýši nezamestnanosť aj ceny. Ekonomický kolaps s chladným pokojom predpovedali Ukrajincom práve Rusi. EÚ vraj zaplaví Ukrajinu svojím tovarom a Ukrajinci  už nebudú môcť ten svoj tovar voziť do Ruska. Pre vysoké clo, ktoré zaťaží ukrajinský tovar, nebude viac konkurencieschopný. Premiér Medvedev sľuboval Ukrajine, že ak sa nepodpíše EÚ, opäť sa obnoví spolupráca v leteckom priemysle aj v atómovej energetike, v kozmickom výskume, vo vede aj v poľnohospodárstve a výrazne vzrastie vzájomná výmena tovarov. „Prečo Ukrajina podpisuje súhlas s EÚ, ja neviem,“ citovala Komsomoľská Pravda v polovici novembra Medvedeva. „Ja v tom nevidím žiadne výhody, aké vidia ukrajinskí partneri.“ A ešte dodal, že pre Rusko to nie je žiadna fatálna či dramatická vec, ak Ukrajina podpíše.
Novaja gazeta, ktorá je v opozícii k putinovskému režimu, má v Kyjeve spravodajkyňu Oľgu Musafirovú. Tá tiež upozorňovala, že Ukrajina ešte nepovedala EÚ „yes“ a ako sa blížil summit vo Vilniuse, vysielal Kyjev čoraz záhadnejšie signály. Reprezentatívny prieskum robený vo fokusových skupinách pritom ukázal, že za asociáciu s EÚ je 42-43 percent Ukrajincov. Zástancov Colnej únie je 30-31 percent a 14 percent Ukrajincov si myslí, že sa netreba pridávať k nikomu.
Korešpondentka Novoj gazety píše aj o paradoxe, že Ukrajinu priblížil k dverám EÚ práve Viktor Janukovyč, na ktorého pred voľbami stavil Kremeľ. Janukovič má pritom vo vlastnej strane má veľa zástupcov ukrajinského biznisu, ktorí boli proti a chystali rebéliu. Janukovyč nasadil metódu cukru a biča. Cukrom boli rôzne opatrenia na ochranu miestneho biznisu a bičom zase pohrozenie rebelantom. Prezident a jeho okolie už v praxi ukázali, že vedia z boháčov urobiť chudákov, a tak bolo rýchlo po rebélii. Teda aspoň naoko, ako ukázal vývoj, ukrajinskí biznismeni môžu zatiaľ spávať pokojne.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite