Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet Petra Zajaca

.peter Zajac .časopis .klub

Doba po augustovej okupácii 1968 bola časom beznádeje. Normalizácie, stagnácie a neviery v možnosť zmeny. November 1989 väčšinu zaskočil a jedno z jeho kľúčových posolstiev, že zmena je možná, už vybledlo a čoraz hlasnejšie počuť slová, že sa nedá nič zmeniť. Mnohí sa chystajú na dlhé prezimovanie v kožuchu dnešnej moci. Iní zhodili ponovembrové mimikry a už sa zase sa verejne hlásia k svojim pôvodným presvedčeniam a bratstvám. Niektorí presmerovali svoju nenávisť zo Židov a Maďarov na Rómov.

Tí sofistikovanejší sa presúvajú sprava do stredu, zo stredu doľava a zľava k neokomunistickým utópiám. A to žijeme v časoch najväčšej prosperity, v najslobodnejších a najbezpečnejších  časoch moderných slovenských dejín.
Akoby sa naše osobné životy opäť raz rozčesli na dvoje. Michal Nanoru oživil v nedávno vydanej knihe Prkýnka na maso jsme uřízli začiatky skateboardu v Československu, ktorých slávu stelesňuje Miro Žbirka v muzikáli Neberte nám princeznú. Dnes to vidí z newyorského odstupu takto: „Jako kdyby bylo lepší se na všechno vykašlat a jenom přežít. Zdravá skepse je možná fajn, na druhou stranu tu chybí základní schopnost nadchnout se pro něco většího, než je moje žena, dítě a garáž. Přízemnost, pasivní agresivita a odevzdanost je frustrující.“ Akoby už zase šlo len o existenčné obstarávanie, zháňanie každodennej obživy, a nie aj o existenciálnu starosť, ktorá odpovedá na otázku akí sme, odkiaľ prichádzame a kam kráčame.
František Mikloško v spleti našich každodenných úkonov píše, že „treba ísť na existenciálnu hranicu“ a „na všetky periférie a križovatky“. Odvoláva sa pritom na výrok pápeža Františka, ktorý ho adresuje Katolíckej cirkvi, ale platí to všeobecne. Skúsenosť novembra 1989 je svedectvom, že práve v časoch mútnej, kalnej stojatej vody sa neslobodno zrieknuť kladenia existenciálnych otázok. Sú v časoch zdanlivej nehybnosti tým úplne najdôležitejším. Pôsobia latentne, sú ešte nezreteľné, neviditeľné, ale vytyčujú už v skrytosti smer budúceho diania.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite